Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Šport

11. mája 2024

Zomrel televízny režisér Emil Preisach, ktorý vychoval známych športových komentátorov, dožil sa 75 rokov


Tagy: Úmrtie

Vo veku 75 rokov zomrel televízny režisér Emil Preisach. Režisér skonal vo štvrtok 9. mája v Bratislave. V piatok o tom informovala verejnoprávna televízia



Zdieľať
gettyimages 975290482 676x451 11.5.2024 (SITA.sk) - Vo veku 75 rokov zomrel televízny režisér Emil Preisach. Režisér skonal vo štvrtok 9. mája v Bratislave. V piatok o tom informovala verejnoprávna televízia RTVS.


Preisach pracoval pre slovenskú televíziu viac ako 40 rokov a položil základy súčasného televízneho športového komentovania. „Vychoval" komentátorov ako Marcel Merčiak, Pavol Gašpar či Ján Hudok.

Emil Preisach


sa narodil 10. marca 1949 v Lučenci. V Československej televízii začínal v roku 1970 ako osvetľovač. O štyri roky neskôr sa stal redaktorom oddelenia kultúry Hlavnej redakcie Televíznych novín ČST Bratislava.

V 80. rokoch spolupracoval s vtedajšou redakciou športu a motorizmu, na základe čoho priniesol relácie z 500 míľ Indianapolis či z MS Enduro v Oklahome.

Po roku 1989 sa špecializoval na športové prenosy a až do dôchodku pripravoval prenosy z tenisových turnajov.

Ako priamy účastník absolvoval za režisérskym pultom predolympijský turnaj v Lillehammeri v roku 1993 a pôsobil aj na štyroch letných olympiádach v Atlante, Sydney, Aténach, Pekingu a zimnej olympiáde v Turíne.

V prípade Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji pripravoval štúdiá a prenosy vo Viedni, Moskve a Bratislave. Za celoživotnú tvorivú prácu bol prezidentom Ivanom Gašparovičom ocenený Cenou Gaba Zelenaya.




Zdroj: SITA.sk - Zomrel televízny režisér Emil Preisach, ktorý vychoval známych športových komentátorov, dožil sa 75 rokov © SITA Všetky práva vyhradené.

Tagy: Úmrtie
   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Diery v obrane a príliš veľa priestoru pre súpera. Ramsayho mrzí prehra s Nemcami, ale verí v zlepšenie (video+foto)
<< predchádzajúci článok
Slováci dostali od Nemcov facku, postavili ich na nohy vylúčeniami a potom chytali zajaca za chvost (video+foto)