A už fakt niečo nie je v poriadku! Polárna žiara získala ZELENÉ farby, čo je u nás vzácnosťou

A už fakt niečo nie je v poriadku! Polárna žiara získala ZELENÉ farby, čo je u nás vzácnosťou
Peter Minárik

Krátko po polnoci sme z územia Slovenska mohli pozorovať zelenú polárnu žiaru, čo sa nestáva tak často a ide skutočne o vzácnosť, ktorú mnohí v živote nevideli. Svedčí to o tom, že geomagnetická búrka dosahuje skutočne impozantné rozmery a stále je mimoriadne silná.

Od večerných hodín je možné na Slovensku pozorovať polárnu žiaru. Fotografie nám zasielate z celého územia Slovenska, no po polnoci začala geomagnetická búrka silnieť a na fotografiách sa začalo objavovať niečo, čo sa nestáva bežne.

Polárna žiara začala mať zelené nádychy a to je skutočne v našich zemepisných šírkach vzácnosť. Svedčí to o tom, že naša planéta bojuje so slnečnými vetrami a s prísunom mohutnej koronálnej hmoty, ktorá rozrušuje magnetické pole Zeme. Geomagnetická búrka začína siahať na extrémny prah - G5.

Polárna žiara býva zo Slovenska červená

Farba svetla polárnej žiary závisí od toho, na akej výške dochádza k interakcii častíc s molekulami vzduchu.

To, že polárna žiara z nášho územia je červená je pomerne známy fakt. Na vine je jednoduché spektrum farieb. Červená polárna žiara sa vyskytuje, keď sú atómy kyslíka vo vyšších výškach (nad 300 km) rozrušené časticami slnečného vetra.

 

Inými slovami a laickejšie to môžeme povedať, že interakciu slnečného vetra s magnetickým pólom zeme môžeme zo Slovenska vidieť len v prípade ak sa deje vo vyšších výškach nad 300 km.

Z polárnych oblastí, ale pozorujú bežne zelenú farbu. Keď sa elektróny a iné častice stretnú s kyslíkovými atómami vo výške 100-300 km, kyslík emituje zelené svetlo. Táto farba je najbežnejšia pre polárnu žiaru, pretože tieto výšky a kyslíkové atómy sú veľmi časté.

Zo Slovenska bolo vidieť zelenú polárnu žiaru

Krátko po polnoci však bolo možné zo Slovenska pozorovať aj zelenú polárnu žiaru. Mohla za to narastajúca geomagnetická búrka, ktorej intenzita siahala až ku G5.

 

Zelená polárna žiara nebýva z našej oblasti viditeľná, keďže k nej dochádza vo výške 100 až 300 km, no tým, že geomagnetická búrka bola skutočne extrémna, tak nakoniec ju predsalen bolo vidieť.

Vidieť polárnu žiaru v červenej farbe je zo Slovenska nezvyčajné a už raritné je, keď je zelená. Svedčí to, že aktuálne prebiehajúca geomagnetická búrka je skutočne extrémne silná.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
24 °C / 8 °C
Želmíra
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Nedeľa
Prehánky, búrky
27 °C / 9 °C
Dušan
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Iveta
Utorok
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Viliam
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd