Fakľovky
Galéria (12) Zdroj: shutterstock.com

Leto bude farebné, ako nikdy predtým! Postará sa o to týchto 10 kvitnúcich trvaliek

Robí vám radosť pohľad na krásne rozkvitnutú záhradu? Pozrite si tipy na trvalky kvitnúce v lete, ktoré potešia bohatou záplavou kvetov a atraktívnou farebnosťou.

Galéria

Fakľovky
Hortenzie
Ľaliovky
Astry
Veternice
Plamienky
Levanduľa
Fakľovky

Hortenzie

Vhodné do črepníkov aj do záhonov, k dostaniu v rôznych kultivaroch a s výnimočnými kvetmi, ktoré zvyčajne kvitnú od júna až do septembra… Také sú očarujúce hortenzie, ktoré patria ku kráľovnám záhrad. Hortenziám sa najlepšie darí v polotieni vo vlhkejšej a mierne kyslej pôde. Ak sú dostatočne zavlažované, zvládnu aj vysadenie na slnečnej pozícii. Nájdite im pozíciu, kde budú chránené pred vetrom a potešia vás bujným rastom.

Hortenzie
Hortenzie | Zdroj: shutterstock.com

Ľaliovky

Ľaliovky prinášajú do vidieckych záhrad závan letnej atmosféry. Tieto odolné trvalky sú dostupné v rozmanitých farbách – od jemných bielych, cez oranžové až po intenzívne červené s čipkovaným okrajom. Už pred kvitnutím zaujmú ozdobnými, trávovitými listami a po rozrastení spoľahlivo vyplnia aj prázdne miesta. Vyhovuje im slnečné alebo polotienisté miesto. Rozkvitajú postupne v priebehu 4 – 6 týždňov.

Ľaliovky
Ľaliovky | Zdroj: shutterstock.com

Astry

Klasika vidieckych záhrad – astry – patria k pestovateľsky nenáročným trvalkám, ktoré si užívajú plné slnko. Do záhrady prilákajú včely aj iných opeľovačov. Nízke astry vyniknú pri okrajoch záhonov a pri chodníkoch, kde vytvárajú súvislé porasty. Stredné a vysoké astry zase zažiaria v odstupňovaných letno-jesenných kvetinových záhonoch.

Astry
Astry | Zdroj: shutterstock.com

Veternice

Veternice, známe aj ako anemonky, sú nežné trvalky, ktoré by nemali chýbať v letnej záhrade. Hoci vyzerajú krehko, nie sú náročné na pestovanie. Vyhovuje im vysadenie do záhonov na slnečné alebo polotienisté miesto, no nepohrdnú ani priestranným kvetináčom. Veternice hájne kvitnú na jar, zatiaľ čo veternice japonské kvitnú od júla do septembra.

Veternice
Veternice | Zdroj: shutterstock.com

Plamienky

Malokveté, veľkokveté, s jednoduchými, poloplnými i plnými kvetmi. Takými kvetmi presvedčia plamienky, ktoré patria k atraktívnym popínavým trvalkám. Okrem jarných kultivarov sú čoraz obľúbenejšie aj kultivary s kvitnutím od júna do augusta. Výborne vyniknú pri plotoch, múrikoch alebo altánkoch. Vyhovuje im slnečná pozícia s výživnou a mierne zásaditou pôdou. Pri správnej starostlivosti dorastajú až do výšky 2 metre.

Plamienky
Plamienky | Zdroj: shutterstock.com

Levanduľa

Levanduľa je obľúbený poloker, ktorý zaujme rovnomerným a hustým vzrastom, záplavou klasovitých kvetov a aromatickou vôňou. V čase kvitnutia je priam magnetom pre včely a motýle. Zvládne rásť i v piesočnatej pôde a nezľakne sa ani letných horúčav. Najlepšie sa jej darí na slnečnom mieste, ktoré je chránené pred vetrom a na ktorom nedochádza po daždi k státiu vody a premokreniu pôdy.

Levanduľa
Levanduľa | Zdroj: shutterstock.com

Fakľovky

Impozantná dlhokvitnúca trvalka, nazývaná aj Kleopatrina ihla, osloví žiarivými klasovitými súkvetiami, ktoré ju zdobia od júna až do septembra. Fakľovke vyhovuje slnečná pozícia v priepustnej piesočnatej pôde. Je citlivá na premokrenie, no i dlhodobé sucho. Pôsobivý kontrast vytvára napríklad v blízkosti levandule.

Fakľovky
Fakľovky | Zdroj: shutterstock.com

Astilba

Hľadáte trvalku ideálnu do polotieňa až tieňa, ktorá bude okrasná kvetom? Vašu pozornosť si určite získa nádherná astilba, ktorej vyhovuje tienistá pozícia s vlhkejšou, humóznou pôdou. Paradoxne, jej kvitnutie bude na slnečnej pozícii slabšie. Astilba je ideálna do kombinácie s hostami alebo papraďami, vynímať sa bude aj pri záhradnom jazierku.

Astilba
Astilba | Zdroj: shutterstock.com

Rudbekie

Rudbekie sú známe svojou odolnosťou a schopnosťou rásť v náročnejších podmienkach. Kvety, ktoré sa ponášajú na malé slnečnice, sú nielen atraktívne na pohľad, ale aj priťahujú rôzne druhy užitočného lietajúceho hmyzu. Na pestovanie nemajú žiadne prehnané nároky. Chcú slnečnú pozíciu s priepustnou, mierne vlhkou pôdou.

Rudbekie
Rudbekie | Zdroj: shutterstock.com

Agastache

Táto dlhokvitnúca trvalka vzpriameného rastu má výrazné fialové súkvetia a ešte aromatickejšiu anízovo-mätovo-feniklovú arómu. Agastache obľubuje slnečné a suchšie miesta s dobre priepustnou pôdou. Kvitne od jari až do jesene a má potenciál odpudzovať otravný hmyz. Ide o krátkovekú trvalku, no dobrou správou je, že sa rýchlo rozrastá a rozmnožuje sa prirodzene samovýsevom.

Agastache
Agastache | Zdroj: shutterstock.com

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje