O pár minút nás čaká zatiaľ najsilnejšia polárna žiara. Silná búrka G4 pokračuje a siaha na G5

O pár minút nás čaká zatiaľ najsilnejšia polárna žiara. Silná búrka G4 pokračuje a siaha na G5
Peter Minárik

Na našej planéte dochádza k veľmi silnej geomagnetickej búrke, ktorá prináša jednu z najsilnejších polárnych žiar za uplynulých 20 rokov. Polárnu žiaru pozorovať takmer z celého Slovenska. Počasie kazí pozorovanie len na juhu Banskobystrického a Košického kraja.

Aktuálne prebieha na našej planéte silná geomagnetická búrka triedy G4 a Kp index dosahuje hodnotu 8, pričom stúpa až k 9. Geomagnetická búrka siaha až k prahu pre najvyššiu extrémnu geomagnetickú búrku, ktorá je charakterizovaná ako G5. 

Geomagnetická búrka spôsobuje problémy v komunikácii, v energetike a problémy zaznamenávajú aj rádioamatéri. Geomagnetická búrka predstavuje záťaž pre naše elektronické zariadenia, no pre oči a objektívy našich fotoaparátov je to úžasné divadlo.

 

To v najbližších minútach naberie na intenzite. Zložka medziplanetárneho magnetického poľa (Bz) v najbližších minútach poklesne až k hodnote -50nZ, čo je najnižšia hodnota za uplynulé desaťročia.

Polárna žiara začína dosahovať svoje maximálne hodnoty a potom by mala slabnúť, takže do 00:45 budú najlepšie podmienky.

Aktualizované o 00:32: Posledných pár minút bude viditeľná polárna žiara. Od 00:36 sa astronomické podmienky výrazne zhoršia a dokonca nemusí byť polárna žiara viditeľná vôbec. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
24 °C / 10 °C
Karolína
Zajtra
Búrky
23 °C / 10 °C
Lenka
Streda
Skoro jasno, búrky
26 °C / 11 °C
Laura
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
28 °C / 10 °C
Norbert
Piatok
Skoro jasno
29 °C / 12 °C
Róbert
Sobota
Skoro jasno, búrky
29 °C / 13 °C
Medard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd