Polárna žiara naberá na intenzite. Objaviť sa môže aj zelená farba

Polárna žiara naberá na intenzite. Objaviť sa môže aj zelená farba
Peter Minárik

Na Zemi aktuálne prebieha veľmi silná geomagnetická búrka, ktorá je najsilnejšia za minimálne posledných 20 rokov. Prináša efektnú polárnu žiaru a geomagnetická búrka naberá na sile.

Z mnohých oblastí Slovenska aktuálne pozorujete výskyt polárnej žiary. Polárnu žiaru je aktuálne možno v niektorých oblastiach pozorovať aj voľným okom, no najlepšie zábery získate pri fotografovaní.

Oblohe je rozžiarena do červenej až fialovej farby. Zelená polárna žiara je najbežnejšia. Táto farba je produkovaná atómami kyslíka v nižších výškach (okolo 100 km nad zemou), ktoré emitujú svetlo v zelenej vlnovej dĺžke pri zrážkach s časticami zo slnečného vetra.

Červená polárna žiara sa vyskytuje, keď sú atómy kyslíka vo vyšších výškach (nad 300 km) rozrušené časticami slnečného vetra.

 

A keďže Slovensko sa nachádza úplne niekde inde ako Škandinávia, tak my môžeme vidieť najmú polárnu žiaru vo vyšších výškach, čiže tú nad 300 km. Geomagnetická búrka však naberá na sile a je možné, že budeme vidieť aj zelené nádychy, teda žiaru v nižších výškach.

Pozerajte pritom na oblohu. Podmienky budú najlepšie do cca 0:20, potom sa mierne zhoršia, ale geomagnetická búrka pokračuje.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 10 °C
Lenka
Zajtra
Skoro jasno, búrky
26 °C / 11 °C
Laura
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
28 °C / 10 °C
Norbert
Piatok
Skoro jasno
29 °C / 12 °C
Róbert
Sobota
Skoro jasno, búrky
29 °C / 13 °C
Medard
Nedeľa
Prehánky, búrky
30 °C / 11 °C
Stanislava
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd