Ako vybrať najlepší čistič odpadov? TOP produkty podľa recenzií a testov

odpad drez umývadlo
Upchatý odpad je problémom, ktorý si vyžaduje rýchle zakročenie. Ak takejto výzve práve čelíte, nenechajte si ujsť nasledujúce tipy na najlepšie čističe odpadov, ktoré sa osvedčili už v mnohých domácnostiach.

Upchatie odtokov v kuchyni, kúpeľni či na záchode spôsobuje nemalé komplikácie pri bežnom fungovaní domácnosti. Treba čím skôr zakročiť, aby sa odpadové potrubie spriechodnilo a prekážky odstránili. Tie môžu mať rôznu podobu a v závislosti od toho musíte zvoliť aj vhodný čistič odpadov. Ide o mechanické upchatie odtoku pevnou prekážkou alebo zúženie odpadového potrubia postupným zanášaním? Tak či onak, na každý problém existuje vhodné riešenie. A v mnohých situáciách si dokážete poradiť aj bez majstrov na krtkovanie…

Poďte sa pozrieť na to, ako vybrať čistič odpadov, ako identifikovať problém vzhľadom na druh odtoku a ako pri čistení odpadov bezpečne postupovať. Dobrou správou je, že na trhu nájdete množstvo účinných čističov, ktoré potrubie spriechodnia už behom krátkej chvíle. Pri výbere neprehliadnite ani dostupné testy a recenzie čističov odpadov, vďaka ktorým rýchlejšie získate obraz o kvalitách vyhliadnutého produktu.

Najlepšie čističe odpadov podľa recenzií a nášho výberu

 ProduktInfoHodnotenie 
#1Krt čistič odpadov a potrubie

+ Odstraňuje vlasy, chlpy, zvyšky potravín, tuky, vatu
+ Na udržiavanie odpadového a kanalizačného potrubia v domácnostiach
+ Rýchly účinok
od 6 €
⭐ 100 %
Čítať recenzie
#2Yellow & Blue biologický čistič odpadov

+ Prírodný bakteriálny čistič odpadového potrubia a sifónov
+ Na báze enzýmov
+ Vhodný do kúpeľní a kuchýň
od 12 €
⭐ 100 % Čítať recenzie
#3Savo Razant čistič odpadov

+ Účinný gélový uvoľňovač odpadov
+ Likviduje baktérie a usadeniny v odtokových rúrkach
+ Pôsobí proti tvorbe nových usadenín
od 4 €
⭐ 98 % Čítať recenzie
#4Hydroxid sodný mikrogranule 1 kg

+ Na čistenie sifónov a odpadových potrubí
+ V mikrogranulovom prevedení
+ Rozpúšťa usadené zvyšky jedla, vlasy, zvieraciu srsť, tuky
od 4 €
⭐ 96 % Čítať recenzie
#5Sifo čistič odpadov

+ Rozpúšťa kuchynské odpady, mastné usadeniny a vlasy zachytené v sifóne
+ Okamžitý nástup účinku
+ Extra silné granule
od 4 €
⭐ 96 % Čítať recenzie
#6Mr. Muscle čistič odpadov gelový

+ Gélová konzistencia preteká aj nahromadenou vodou
+ Vhodný na všetky typy kovových a plastových odtokových potrubí
+ Zabíja baktérie a dezodoruje
od 4 €
⭐ 94 % Čítať recenzie

Ako vybrať čistič odpadov

Ako a čím vyčistiť upchatý odpad? Je to situácia, ktorej z času na čas budete čeliť – či už bývate v rodinnom dome alebo byte. Voda neodteká, šíri sa zápach, spotrebiče pracujúce s vodou sú mimo prevádzku. Je dobré mať po ruke osvedčené pomôcky, vďaka ktorým bude potrubie opätovne spriechodnené. Skôr, ako sa bližšie pozrieme na rôzne druhy čističov odpadu a spôsoby použitia, nezaškodí priblížiť si, čo sú najčastejšie príčiny upchatého odtoku.

Upchatý odpad – čo sú najčastejšie príčiny a aké miesta sú ohrozené?

Ak si kladiete otázku, prečo je odtok, ktorý bežne plynulo odvádza odpadovú vodu, upchatý, zamyslite sa nad tým, čo okrem vody do potrubia steká. Odpadové potrubia v domácnosti odvádzajú rozlične znečistenú vodu, a s tým úzko súvisí aj charakter znečistenia alebo upchatia. Zároveň je dôležité zohľadniť prevedenie potrubia – jeho priemer, materiálové spracovanie, členitosť/komplikovanosť. Už jeden konštrukčne zle zrealizovaný prvok odpadového potrubia môže mať za následok opakované problémy s upchávaním.

  • Upchatý odtok v kuchyni – V kuchyni sa zvyčajne upcháva odtok v dreze, no výnimkou nie je ani upchatý odtok umývačky riadu. Odpadová voda v sebe nesie zvyšky mastnoty z jedla a niekedy aj drobné kúsky potravín. V odpadovom potrubí sa tak vytvárajú mastné nánosy, ktoré postupne tuhnú do tzv. „zátky“, cez ktorú sa nedostane ani teplá voda.
  • Upchatý odtok v kúpeľni – Odpadové potrubie v kúpeľni zase zanášajú vlasy, chlpy, fúzy, mazľavé nánosy nerozpustených kozmetických prípravkov v kombinácii s kožnými bunkami. Upcháva sa i odtok práčky, a to predovšetkým vtedy, ak používate väčšie množstvo gélových pracích prostriedkov a periete na nižších teplotách. Pozor aj pri opakovanom praní textílií, ktoré púšťajú vlákna.
  • Upchatý záchod – Pomerne často sa do hlbín záchodu nedopatrením dostane mechanická prekážka (tuba s kozmetikou, závesný WC blok, spadnutá detská hračka). K upchatiu dochádza aj pri zanesení odpadového potrubia hrubým nánosom vodného kameňa. Priemer potrubia sa výrazne zúži a odplavenie toaletného papiera je zrazu nemožné. Príčinou upchatia môže byť aj vyhadzovanie zvyškov potravy do záchoda.

Ako predísť upchatiu odpadu?

Prevencia je v tomto prípade to najjednoduchšie a najlacnejšie riešenie. Základnou pomôckou každého drezu a umývadla by malo byť kovové alebo silikónové sitko na zachytávanie mechanických nečistôt. Hrubé nečistoty spoľahlivo zachytí už aj lacné sitko za pár eur.

Ďalším krokom je eliminácia rizík – do odpadového potrubia nepatria nedojedené zvyšky z hrncov a tanierov, olej, usadeniny z mletej kávy, škrupiny z vajec, vlasy, ostrihané nechty ani iné drobné, no za to nerozpustné predmety a látky. Upchatie potrubia zvyčajne vzniká z dôvodu dlhodobého hromadenia znečisťujúcich látok, ktoré nedokáže prúd odtekajúcej vody odplaviť zo stien potrubia.

Ak sa problémy s upchávajúcim odpadom opakujú aj po vyčistení, a zároveň si nie ste vedomí, že by ste ho opätovne niečím upchali, povolajte na pomoc profesionálov. Príčinou totiž môže byť mechanické poškodenie/deformácia odpadového potrubia. V takom prípade je potrebný rozsiahlejší zásah.

umývadlo odtok detail

Čističe odpadov – základné druhy

Nemusíte byť odborníkom na čistenie potrubí, a predsa sa oplatí mať doma niekoľko praktických pomôcok, ktoré si vedia poradiť s upchatým potrubím. Aké sú základné druhy čističov odpadov, ako sa s nimi pracuje a aké výzvy pokoria?

Chemické čističe odpadov

Najčastejšie ide o chemické prípravky s obsahom hydroxidu sodného (známy ako lúh), ktorý veľmi efektívne a intenzívne rozkladá usadeniny a nečistoty rôzneho pôvodu – a to už v priebehu niekoľkých minút od aplikácie.

Chemické čističe odpadov sú dostupné ako prášok, drobné granule, tekutý alebo gélový prípravok. Vždy postupujte bezpečne a dodržujte návod na používanie. Do upchatého odpadu aplikujte odporúčané množstvo a zalejte ho vriacou vodou. Objaví sa búrlivá, „bublotajúca“ reakcia, preto by ste sa nemali zdržiavať v bezprostrednej blízkosti. Zabezpečte okolie, myslite na dostatočné vetranie a používajte ochranné pomôcky (dlhé rukávy, rukavice, ochranné okuliare). Dôležité je vopred sa informovať, pre aké potrubie je chemický čistič vhodný. Čistič odpadu s hydroxidom sodný napríklad nie je vhodný pre hliníkové potrubia alebo poškodené potrubia.

+ Výhody: silná reakcia, veľmi rýchly účinok, široký výber, dobrá cenová dostupnosť

– Nevýhody: dráždivá chemická reakcia, nevhodné pre niektoré materiály

Biologické čističe odpadov

Ak je vám blízky ekologický prístup, rozhliadnite sa v ponuke biologických, prírodných čističov odpadu (označované aj ako ekologické, organické). Obsahujú špeciálne baktérie, mikróby a enzýmy, ktoré prirodzeným spôsobom rozkladajú usadeniny v pomaly odtekajúcom potrubí, v sifónoch, vaniach, umývadlách, výlevkách a odpadových systémoch.

Zvyčajne vyžadujú dlhšiu dobu pôsobenia (niekoľko hodín, cez noc). Ich účinok nebýva okamžitý. S vážne upchatým odtokom a hrubšou zátkou si dokonca nemusia po jednorazovej aplikácii poradiť. Výborné sú však na preventívne ošetrenie odpadov a elimináciu zápachu. Osvedčili sa pri pravidelnom preventívnom používanie pre udržanie potrubia v optimálnej priechodnosti – a to bez nadmerného používania chémie, ekologickým spôsobom a šetrne ku komponentom odpadového systému.

+ Výhody: biologicky odbúrateľné zloženie, bezpečné riešenie pre všetky druhy odpadov, vhodné na preventívnu údržbu

– Nevýhody: vyššia cena, dlhšia doba pôsobenia, slabšia účinnosť pri vážnom upchatí

Inštalatérske perá/pružiny na čistenie odpadu (tzv. ručný krtko)

Inštalatérske pero, inštalatérska pružina, preťahovacie pero na čistenie odpadov, kanalizačné pero. Všetky tieto označenie súvisia so špeciálnou pružinou na čistenie odpadového potrubia, ktorá má dĺžku niekoľko metrov (najčastejšie od 3 – 15 m) a priemer cca 5 – 10 mm.

V úplne prednej časti je špirála opatrená dvojitým hákom. Týmto hákom sa vsúva do potrubia. Na opačnej strany pružiny je držiak a rukoväť (kľuka). Jej točením sa špirála dostáva čoraz hlbšie do potrubia. Mechanickým tlakom dvojitý hák rozbíja blokády, ktoré mu stoja v ceste. Inštalatérske pero je vytvorené ako silné, no pritom dostatočne pružné na to, aby sa dostalo čo najdaľej i cez kľukaté potrubia. Čistenie odpadov týmto spôsobom vyžaduje istú prax, no môžu si naň trúfnuť aj ľudia bez skúsenosti, ak sa obrnia trpezlivosťou. Pružinu totiž treba do potrubia zasúvať opakovane, vyťahovať zašpinenú naspäť a opätovne pokračovať tam, kde ste v práci predtým skončili.

+ Výhody: trvácna pomôcka, vhodná aj na silné blokády, dlhý dosah, schopnosť prejsť cez kľukaté potrubie, pomer cena/výkon, bez chémie

– Nevýhody: náročnejšie čistenie odpadu (čas, energia, znečistenie)

Zvon na čistenie odtokov

Zvon by ste kedysi našli v každej kuchyni alebo kúpeľni. Drevená rukoväť opatrená gumeným zvonom sa jednoducho prikladá do odtoku drezu, umývadla, vane alebo sprchy. Opakovaným zatlačením smerom nadol, vznikne v odtoku podtlak. Podtlak spôsobí uvoľnenie zakliesnených nečistôt aj odtrhnutie usadenín zo zanesených stien. Následné prepláchnutie vodou tieto nečistoty odplaví do kanalizácie.

Úspešná práca so zvonom môže byť „korunovaná“ spätným vyšplechnutím zašpinenej vody naspäť, preto pracujte opatrne. Na upchatie vo vzdialenejšej časti potrubia je však použitie zvonu menej účinné.

+ Výhody: rokmi osvedčené riešenie, dobrá cena, jednoduché používanie, bez chémie

– Nevýhody: spätné vyšplechnutie, menej účinné na vzdialenejšie upchatie

Profesionálne čističe odpadov

Ak sa čisteniu odpadov venujete pracovne alebo ste dostali za úlohu zohnať najúčinnejší čistič odpadov pre veľký objekt, zamerajte svoju pozornosť na profesionálne čističe odpadov. Ide o väčšie prístroje za stovky až tisíce eur, ktoré pracujú s vysokým výkonom a namáhavú prácu prevezmú plne na seba. Vybavené môžu byť elektrickým alebo benzínovým motorom. Pre jednoduchšiu manipuláciu býva súčasťou konštrukcie i madlo a transportné kolieska. Dokážu prečistiť aj potrubie dlhšie ako 100 m.

+ Výhody: vysoký výkon, spoľahlivé prečistenie ťažko upchatých potrubí, vhodné na profesionálne použitie

– Nevýhody: vysoká cena, nároky na údržbu, uskladnenie a servis

sprcha odtok

Ako používať čistič odpadov?

Odpoveď na túto otázku závisí predovšetkým od druhu použitého čističa odpadov. V princípe je však najdôležitejšie vychádzať z odporúčaní, ktoré nájdete uvedené na popise produktu. Najmä pri chemických čističoch odpadoch je veľmi dôležité venovať pozornosť každému detailu a nič nepodceniť.

  • Ak sa chystáte použiť chemický čistič odpadov, nezabudnite na odporúčané dávkovanie, ochranné pomôcky a dostatočné vetranie. Vzhľadom k silnej chemickej reakcii môžete aj bezprostredné okolie chrániť vhodným prekrytím.
  • Chemický čistič používajte iba na odporúčané druhy potrubí (uvedené na obale, v popise produktu). Jeho agresivita dokáže na niektorých materiáloch napáchať vážne poškodenia.
  • Pri práci s inštalačným perom alebo zvonom majte po ruke staré handry alebo noviny. Inštalačné pero vytiahnuté z potrubia bude značne znečistené. V miestnosti bude cítiť nepríjemný zápach.
  • Kým chemický alebo biologický čistič je možné aplikovať priamo do výlevky, použitie inštalatérskeho pera si bude vyžadovať demontáž sifónu.

Ceny čističov odpadov

Koľko zaplatíte za kvalitný čistič odpadov? A aké veľké balenie kúpiť? Ak sa u vás problém s upchatým odtokom vyskytuje iba občasne, nemusíte kupovať veľké balenie. Vystačíte s menším balením, ktoré je bežne dostupné v supermarketoch alebo hobby obchodoch. Veľké balenia si navyše vyžadujú i bezpečné uskladnenie vo vhodných podmienkach a ustriehnutie dátumu spotreby. Pre rýchlejšiu orientáciu sme aktuálnu ponuku rozdelili do troch nasledujúcich kategórií.

Čističe odpadov do 5 eur

Už v tejto cenovej relácii zaujme široký výber známych chemických čističov odpadu v menšom balení, kratšie inštalatérske perá a základné zvony na čistenie odtokov. Viaceré patria medzi najpredávanejšie čističe odpadov na našom trhu vôbec.

Čističe odpadov od 5 do 10 eur

Dá sa očakávať lepší pomer cena/výkon, kedy chemický čistič urobí svoju prácu už po jednom použití. V tejto cene natrafíte aj na biologické čističe odpadov, ktoré pracujú šetrne na báze enzýmov a špeciálnych baktérií a sú vhodné na všetky druhy potrubí.

Čističe odpadov od 10 eur

Nájdete tu väčšie balenia biologických čističov odpadov, ktoré sú vhodné aj na priebežnú a preventívnu údržbu, prepracovanejšie zvony a dlhé inštalatérske perá s výbornou životnosťou.

Najlepšie značky čističov odpadov

V nasledujúcom zozname nájdete značky, ktoré majú na svojom konte užívateľsky overené čističe odpadov v rôznom prevedení.

  • Sifo – Pod touto značkou nájdete na trhu známy granulovaný prostriedok určený na čistenie silne zanesených sifónov a odpadov. Silný účinok.
  • Yellow & Blue – V ponuke prírodný bakteriálny čistič odpadového potrubia a sifónov na báze enzýmov. Vhodný do kúpeľne aj kuchyne. Nepoškodzuje plast, keramiku, nerez ani chróm.
  • Mr. Muscle – Obľúbený a cenovo dostupný aktívny gélový čistič odpadu od tejto značky pôsobí už v priebehu 5 minút. Vhodný pre všetky typy odpadov.
  • Savo – Prípravok pod názvom Savo Razant je vysokoúčinný gélový prostriedok . Uvoľňuje upchatie, eliminuje zápach a pôsobí dokonca aj preventívne.
  • Fredy – Mikrogranulovaný čistič odpadov si poradí s odpadmi umývadiel, kuchynských drezov, sprchovacích kútov, vaní, toaliet, pisoárov, bidetov.
  • Tiret – Veľmi efektívny gélový prostriedok špeciálne určený na odstránenie tých najodolnejších usadenín. Spokojné recenzie, výborná cenová dostupnosť
 ProduktInfoHodnotenie 
#1Krt čistič odpadov a potrubie

+ Odstraňuje vlasy, chlpy, zvyšky potravín, tuky, vatu
+ Na udržiavanie odpadového a kanalizačného potrubia v domácnostiach
+ Rýchly účinok
od 6 €
⭐ 100 %
Čítať recenzie
#2Yellow & Blue biologický čistič odpadov

+ Prírodný bakteriálny čistič odpadového potrubia a sifónov
+ Na báze enzýmov
+ Vhodný do kúpeľní a kuchýň
od 12 €
⭐ 100 % Čítať recenzie
#3Savo Razant čistič odpadov

+ Účinný gélový uvoľňovač odpadov
+ Likviduje baktérie a usadeniny v odtokových rúrkach
+ Pôsobí proti tvorbe nových usadenín
od 4 €
⭐ 98 % Čítať recenzie
#4Hydroxid sodný mikrogranule 1 kg

+ Na čistenie sifónov a odpadových potrubí
+ V mikrogranulovom prevedení
+ Rozpúšťa usadené zvyšky jedla, vlasy, zvieraciu srsť, tuky
od 4 €
⭐ 96 % Čítať recenzie
#5Sifo čistič odpadov

+ Rozpúšťa kuchynské odpady, mastné usadeniny a vlasy zachytené v sifóne
+ Okamžitý nástup účinku
+ Extra silné granule
od 4 €
⭐ 96 % Čítať recenzie
#6Mr. Muscle čistič odpadov gelový

+ Gélová konzistencia preteká aj nahromadenou vodou
+ Vhodný na všetky typy kovových a plastových odtokových potrubí
+ Zabíja baktérie a dezodoruje
od 4 €
⭐ 94 % Čítať recenzie
Rate this post
0 Zdieľanie

0 Zdieľanie
Share
Tweet
Pin