Polárna žiara nie je všetko. Geomagnetická búrka vplýva aj na zdravie ľudí

Polárna žiara nie je všetko. Geomagnetická búrka vplýva aj na zdravie ľudí
Veronika Sádovská

Geomagnetická búrka okrem polárnej žiary prináša aj negatíva. Výpadky signálu a zhoršiť môže aj zdravotný stav ľudí. Kto by sa mal mať na pozore?

Ako najkrajší dôsledok geomagnetickej búrky označujeme jednoznačne polárnu žiaru, ktorú by sme mohli v týchto dňoch vidieť aj na Slovensku, ak tomu bude priať počasie. Nie je to však jediný dôsledok geomagnetickej búrky.

Pripomeňme si, čo to tá geomagnetická búrka vlastne je.

 

Čo je geomagnetická búrka?

Geomagnetická búrka, je narušenie magnetického poľa planéty (Zeme) silným prúdom nabitých častíc unikajúcich vysokou rýchlosťou z hviezdy (Slnka). Tento prúd častíc sa uvoľňuje pri mohutných explóziách žeravej plazmy na povrchu Slnka pri tzv. slnečných erupciách.

Ide teda o energeticky nabitú atmosférickú udalosť. Keďže sme vesmírnym časticiam vystavení v podstate neustále, nejaké žiarenie absorbuje naše telo každý jeden deň. Pri týchto udalostiach je však ich množstvo väčšie a niektorí ľudia to môžu pocítiť viac ako iní.

Vplýva na zdravie ľudí

Ohrozenými skupinami sú už "tradične" starší ľudia, deti a ľudia, ktorí sú citliví napríklad aj na zmeny počasia či tlaku. Najsilnejšie môžete pocítiť geomagnetickú búrku počas prvých dvoch dní. Keďže nás už o pár hodín jedna silná búrka čaká, určite budete zvedaví na čo si dávať pozor a ako sa týmto problémom vyhnúť.

Prejavy, ktoré môžete mať sú bolesti hlavy, malátnosť či zvýšená únava, ale zároveň aj problémy so spánkom. Ale dá sa im predísť alebo ich aspoň zmierniť dodrživaním základných a jednoduchých opatrení.

Štyri jednoduché opatrenia

Ak viete, že ste citliví na zmeny počasia, ak ste senior alebo tehotná žena, či máte doma malé deti, skúste počas týchto dní svoj životný štýl jemne upraviť. Na prvom mieste dodržiavajte pitný režim a jedzte len ľahké jedlá, veľa zeleniny a ovocia. Vylúčte potraviny a jedlá, ktoré zaťažujú žalúdok a celkovo vaše telo.

Doprajte si oddych. Je možné, že vás bude bolieť hlava, budete malátni či unavení, dokonca sa vám zhorší aj spánok, preto je potrebné, aby ste si cez deň dopriali oddych. Pred nami je víkend, takže určite si dajte oddych od práce, školy a iných povinností.

 

Vyjdite si na čerstvý vzduch. Vyjdite si na ľahšiu prechádzku. Znova nie náročnú túru, pretože na telo už pôsobí zvýšené žiarenie, ale prechádzka na čerstvom vzduchu pomôže zmierniť napätie a vylúčiť endorfíny, ktoré môžu pomôcť prekonať bolesť hlavy. Ak ale budete cítiť diskomfort, radšej uprednostnite oddych vonku na lavičke či na terase,

Robte to, čo vás baví. Čítajte knihu, grilujte či háčkujte. Je to len na vás. Zamestnajte hlavu, aby ste nemysleli na to, že nejaká búrka prebieha. Psychika robí veľa a možno sa ani nenazdáte a tento víkend prežijete bez akýchkoľvek nepriaznivých dôsledkov.

A ak sa nakoniec vydáte loviť zábery polárnej žiary, neváhajte sa o ne s nami podeliť. Posielať ich môžete priamo na náš web, do facebookovej skupiny alebo na náš Whatsapp.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
24 °C / 8 °C
Želmíra
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Nedeľa
Prehánky, búrky
27 °C / 9 °C
Dušan
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Iveta
Utorok
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Viliam
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd