Pozorovaniu polárnej žiary najskôr zabráni oblačnosť, no vieme, kedy sa POČASIE zlepší?

Pozorovaniu polárnej žiary najskôr zabráni oblačnosť, no vieme, kedy sa POČASIE zlepší?
Peter Minárik

Polárnu žiaru by sme mali môcť pozorovať aj zo Slovenska, no na to, aby bola viditeľná musí priať aj počasie a oblačnosti musí byť málo. Aké počasie nás čaká nadchádzajúce dni, kedy by sa mala vyskytovať polárna žiara?

Pre pozorovanie polárnej žiary musí priať aj počasie. Okrem súhry vhodných astronomických podmienok, ktoré sa zdá, že nastanú nám musí priať aj oblačnosť. Pri pohľade na aktuálnu situáciu vonku to dobre nevyzerá, no počasie má pre nás dobré správy.

Oblačnosť sa začne pred polnocou zmenšovať

K prvej výraznejšej geomagnetickej búrke by malo dôjsť dnes v noci, respektíve v skorých ranných hodinách. Ak by tak nastalo teraz, tak počasie ideálne nebude. Na väčšine územia máme aktuálne oblačné počasie.

Po 23:00 sa však začne od severu oblačnosť zmenšovať. Najskôr sa vyjasní na Kysuciach a postupne sa bude vyjasňovať v celom Žilinskom a v Trenčianskom kraji. Vyjasňovať by sa malo aj na Záhorí.

 

Do 2:00 ráno sa vyjasní už na väčšine územia a veľa oblačnosti bude len na juhu krajiny, predovšetkým v Banskobystrickom a v Košickom kraji. Okolo 4:00 by však malo byť už jasno na celom území.

Slnko by malo vychádzať od 5:17 a tak, vzhľadom na meteorologické aj astronomické podmienky budú najlepšie podmienky na pozorovanie polárnej žiary ráno medzi 2:00 až 5:00.

 

Ďalšiu noc budú podmienky veľmi zlé

V nadchádzajúcich dňoch by malo dôjsť aj k ďalším geomagnetickým búrkam, no noc zo soboty na nedeľu bude pravdepodobnosť pozorovania polárnej žiary minimálna. Na celom území sa totiž očakáva oblačné až zamračené počasie.

Vyjasňovať sa začne až v nedeľu okolo 4:00 a to už bude neskoro.

Ak však astronomické podmienky budú priať, tak od nedeľňajšieho poludnia by už na celom území Slovenska malo panovať jasné počasie, a tak by polárna žiara mala byť viditeľná.

Čo sa však udeje v nadchádzajúcich dňoch je ešte pomerne nejasné, a tak najlepšie podmienky na pozorovanie polárnej žiary budú túto noc v skorých ranných hodinách.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
24 °C / 8 °C
Želmíra
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Nedeľa
Prehánky, búrky
27 °C / 9 °C
Dušan
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Iveta
Utorok
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Viliam
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd