POLÁRNA ŽIARA: Blíži sa nebezpečná geomagnetická búrka G4. Pripravte sa na výpadky signálu

POLÁRNA ŽIARA: Blíži sa nebezpečná geomagnetická búrka G4. Pripravte sa na výpadky signálu
Veronika Salayová

To, že uvidíme polárnu žiaru na Slovensku, je síce veľmi pôsobivé, avšak nie je to vôbec bežné. Jej vznik zapríčiní veľmi silná geomagnetická búrka triedy G4. Pripravte sa preto okrem polárnej žiary aj na rozsiahle výpadky signálu. 

Čaká nás mimoriadny víkend. Už dnes v noci môžeme na vlastné oči vidieť polárnu žiaru na celom území Slovenska, no vyššia šanca je vidieť ju počas noci zo soboty na nedeľu.

Slnko sa nachádza vo svojej veľmi aktívnej fáze a v týchto dňoch dochádza k viacerým slnečným erupciám, v dôsledku čoho hviezda chrlí výrony koronálnej hmoty (CME). Aktuálne naša hviezda vyvrhla veľké množstvo plazmy z obrovskej slnečnej škvrny AR3664 naším smerom, čo spôsobí v piatok, v sobotu a v nedeľu geomagnetickú búrku.

Predikcie NOAA predpovedajú tri po sebe idúce geomagnetické búrky. Tá, ktorá nastane dnes v noci, bude dosahovať silu G1 až G2. Polárnu žiaru bude možné pozorovať dnes neskoro v noci a v skorých ranných hodinách pred úsvitom, ak bude panovať jasná obloha.

 

Najsilnejšia geomagnetická búrka bude v sobotu

Sobotňajšia noc by mala byť zo všetkých najjasnejšia, pretože NOAA predpovedá až geomagnetickú búrku triedy G4. Ide o veľmi silnú geomagnetickú búrku, čo nie je zvykom. Sila tejto búrky bude mať za následok ešte viditeľnejšiu a jasnejšiu polárnu žiaru, ktorú budeme môcť pravdepodobne vidieť po celú sobotňajšiu noc aj v našej zemepisnej šírke. 

Ak oblačnosť dovolí, svietiť bude doslova všetko! Na druhej strane netreba zabúdať, že tejto krásny farebný úkaz na oblohe je aj veľmi nebezpečný, pretože narušuje magnetosféru Zeme. 

Magnetická ochrana Zeme je totiž čoraz slabšia, a slnečná plazma ju opakovane narúša. To môže mať za následok rôzne problémy so správnym fungovaním niektorých technológií. 

Aké výpadky prinesie geomagnetická búrka?

Výrazné problémy môžu nastať v energetike, konkrétne s reguláciou elektrického napätia, pričom niektoré ochranné systémy môžu vyradiť kľúčové aktíva zo siete. Geomagnetická búrka takejto sily teda dokáže narobiť veľké problémy s elektrickou energiou.

 

Okrem toho hrozia výpadky mobilného, televízneho, internetového a rádiového signálu. Treba sa pripraviť aj na to, že napríklad vám od piatku do nedele nemusí správne fungovať GPS navigácia. 

Ak vás zaujíma, aké problémy by priniesla ešte silnejšia geomagnetická búrka triedy G5, tak by nás čakalo toto: mohol by nastať úplný kolaps a katastrofálne výpadky prúdu, pričom by sa mohli vážne poškodiť aj transformátory. 

Potrubné prúdy môžu pri búrke G5 dosahovať stovky ampérov, šírenie vysokofrekvenčného rádia môže byť v mnohých oblastiach nemožné na jeden až dva dni, satelitná navigácia môže byť niekoľko dní vážne narušená, informuje NOAA o možných problémoch. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 10 °C
Lenka
Zajtra
Skoro jasno, búrky
26 °C / 11 °C
Laura
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
28 °C / 10 °C
Norbert
Piatok
Skoro jasno
29 °C / 12 °C
Róbert
Sobota
Skoro jasno, búrky
29 °C / 13 °C
Medard
Nedeľa
Prehánky, búrky
30 °C / 11 °C
Stanislava
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd