Nedarí sa vám odfotiť polárnu žiaru? Pozrite si 5 tipov, ako na to

Nedarí sa vám odfotiť polárnu žiaru? Pozrite si 5 tipov, ako na to
Ema Bazhaykin

Na Slovensku už čoskoro budeme mať možnosť uvidieť voľným okom polárnu žiaru, ktorá by mala byť v tomto roku zatiaľ najsilnejšou. Ak sa vám v našich končinách doposiaľ nedarilo spozorovať tento prírodný úkaz, alebo dokonca túžite po dokonalom fotografickom úlovku, poradíme vám, ako na to.

Už dnes v neskorých večerných hodinách začne veľké nebeské divadlo, ktoré by sa malo zintenzívniť až do skorých ranných hodín. Práve na Slovensku máme veľkú šancu uvidieť polárnu žiaru v plnej kráse. Keďže Mesiac, ktorý by tento úkaz inokedy prežiaril svojím svitom, sa nachádza vo fáze novu, zostáva nám už len dúfať, že budeme mať šťastie aj na jasnú oblohu.

Uvidieť polárnu žiaru v našich končinách napriek priaznivým podmienkam nie je jednoduché. Polárne žiary u nás bývajú obvykle veľmi slabé a často si ich neskúsený pozorovateľ môže zameniť so svetelným znečistením pochádzajúcim aj z niekoľko desiatok kilometrov vzdialeného mesta, či so zorami.

My vám však poradíme ako polárnu žiaru uvidieť, či ju dokonca odfotiť.

 

1. Sledujte aurorálne monitory

Keďže polárnu žiaru v našich zemepisných šírkach nie je ľahké spozorovať či rozpoznať, ideálne je sledovať aurorálne monitory. Vďaka nim je ľahšie odhadnúť, či je polárnu žiaru vidieť aj u vás. 

Aurorálne monitory môžete sledovať napríklad na stránke spaceweatherlive.com či cez mobilnú aplikáciu aurora-alerts.com.

2. Vyhnite sa svetelnému smogu

Čím ďalej od svetiel miest, tým lepšie. Ak chcete vidieť polárnu žiaru, určite sa vyhnite svetelnému smogu. Mestá produkujú svetelné znečistenie, ktoré znižuje kontrast oblohy a slabú žiaru prekrýva svetlo z lámp.

Vydajte sa napríklad do hôr, ideálne aj niekoľko desiatok kilometrov od najbližšej civilizácie. Ak sa vám podarí nájsť vyvýšené miesto, výsledok bude ešte lepší.

 

3. Pozerajte na sever

Pozerajte na severný obzor a hľadajte červenkasté až fialové farby, ktoré bude možné spozorovať. Treba si však uvedomiť, že ľudské oko má niekedy problém rozlíšiť spektrum farieb.

Našťastie existuje jedna zaručená metóda, ako sa presvedčíte, či na oblohe práve prebieha polárna žiara – odfoťte si ju.

4. Polárnu žiaru fotografujte

Objektív fotoaparátu dokáže oveľa lepšie zachytiť spektrum farieb polárnej žiary. Prepnite fotoaparát do nočného režimu, držte telefón stabilne a spustite spúšť.

Možno sa vám bude zdať, že fotíte len čiernu oblohu, no po odfotografovaní a spracovaní vás môže váš mobil prekvapiť. 

5. Podeľte sa o svoj úlovok na sociálnych sieťach

Ak budete mať šťastie a polárnu žiaru v tieto noci uvidíte, či dokonca odfotíte, pochváľte sa vašimi úlovkami na sociálnych sieťach.

A nezabudnite nám poslať fotografie do redakcie prostredníctvom tohto odkazu. K dispozícii sme vám aj prostredníctvom aplikácie WhatsApp. Na vaše úlovky sa už teraz tešíme.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
24 °C / 8 °C
Želmíra
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Nedeľa
Prehánky, búrky
27 °C / 9 °C
Dušan
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Iveta
Utorok
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Viliam
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd