Séria slnečných erupcií môže spôsobiť výpadok šírenia na KV

Slnko pokračuje v aktívnej činnosti. Slnečná škvrna AR3664 vyvrhla štyri veľmi silné erupcie v krátkom čase. K Zemi dorazia 11.mája 2024. Predpokladá sa, že prvé tri sa môžu spojiť. Ak aj nie, každá z nich môže spôsobiť geomagnetickú búrku triedy G3. V prípade spojenia až G4. To by malo vyvolať polárnu žiaru aj v stred stredných zemepisných šírkach v Európe a USA.

Takéto geomagnetické búrky sú schopné vytvoriť dočasnú alebo úplnú stratu rádiových signálov na KV. V prípade, že ste aj vy postrehli výpadky alebo dokonca úplnú stratu signálu, vedzte, že to mohla spôsobiť zvýšená aktivita Slnka.

TIP: WSPR Propagation HB9VQQ https://wspr.hb9vqq.ch

Anténne stožiare KH6J
Anténne stožiare KH6J

Táto webová stránka Vám umožňuje prístup a vizualizáciu viac ako 5 miliárd záznamov v databáze WSPR, ktoré siahajú až do roku 2008! WSPR je dokonalým nástrojom na dlhodobú analýzu šírenia, ale aj na rýchlu kontrolu Vašich podmienok šírenia.

V každom okamihu, vo dne aj v noci, je na celom svete aktívnych viac ako 800 vysielačov a prijímačov WSPR. Z dát a porovnaní je možné zistiť ako dobre a v ktorom čase sú krátkovlnné pásma otvorené.

Tento webový portál vám poskytne odpovede na otázky, ako napríklad

  • Aké je najlepšie pásmo a čas na spojenie X s Y?
  • Aký je trend šírenia za časové obdobie T?
  • Ako lokálne je šírenie?
  • Aký je vplyv veľkých slnečných udalostí na podmienky šírenia?
  • Porovnanie antén a QTH
  • Nepriamo umožňuje aj porovnanie reálneho šírenia medzi dvoma stanicami. Príklad: ak obe stanice vysielajú WSPR rovnakým výkonom v identickom časovom období, z prijatých reportov je možné spraviť porovnanie, ktorá anténa a lokalita (QTH) je na vysielanie lepšia.
0 0 hlasy
Hodnotenie článku
Nastaviť
Nastaviť upozornenia
guest
0 Komentáre
Vložená spätná väzba
Zobraziť všetky komentáre
0
Budeme radi za vaše pripomienky, prosím, komentujte!x