Zelená špargľa v jedálničku nesmie chýbať: Vyskúšaj týchto TOP 6 receptov

Zelená špargľa by sa mala nachádzať v každom jedálničku, pretože je nízkokalorická. A ak ju viete aj správne pripraviť, tak je navyše aj veľmi chutná. Jej sezóna je práve v tomto období, teda na prelome apríla a mája. Preto by ste sa jej mali najesť do sýtosti, kým je na pultoch v obchodoch dostupná.

Delikátna špargľa, s jej sviežou a živou farbou, je nielen lahôdkou pre oči, ale aj pre chuťové poháriky. Aké sú zdravotné benefity špargle? Táto zelenina je skvelým zdrojom vlákniny, vitamínov A, C, E a K, a dokáže podporiť zdravie našich kostí, srdca a tráviaceho systému.

V kuchyni je všestranná, od jednoduchých príprav, ako je grilovanie alebo varenie na pare, až po sofistikované gastronomické využitie v rizotách a šalátoch. Ako sa pripravuje polievka zo zelenej špargle, rizoto alebo iné špargľové jedlá?

Nutričný profil zelenej špargle

Ako sme písali vyššie, zelená špargľa je nízkokalorická. Na 100 g obsahuje:

  • 20 kalórií,
  • 0,1 g tukov,
  • 3,9 g sacharidov,
  • 2,1 g vlákniny,
  • 2,2 g bielkovín.

Okrem toho obsahuje vitamíny a minerály, predovšetkým vitamín A, vitamín C i vitamíny E a K, rovnako aj mnoho vitamínov skupiny B. Z minerálov môžeme spomenúť draslík, zinok, vápnik, horčík, fosfor, železo i sodík.

Ak neviete, ako pripraviť špargľu, aby zachutila všetkým, nechajte sa inšpirovať niektorým z našich receptov. Uvidíte, že si ju rozhodne zamilujete!

Odporúčame: Rýchle varenie v tlakovom hrnci – TOP recepty, ktoré s ním musíš vyskúšať!

grilovaná špargľa s parmezánom

Zdroj: Depositphotos

Príprava zelenej špargle na rôzne chutné spôsoby:

1. Grilovaná špargľa s čerstvým cesnakom a parmezánom

  • 250 g čerstvej zelenej špargle
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 – 3 lyžice parmezánu
  • olivový olej

Postup: Rúru si vyhrejeme na 200 °C. Plech na pečenie vyložíme alobalom. Zo špargle odrežeme drevnaté konce a opláchneme ju. Rozložíme na plech a zľahka ju pokvapkáme olivovým olejom.

Posypeme soľou, korením, parmezánom a rovnako aj pretlačeným cesnakom. Rukami premiešame a opäť rozložíme. Na záver ešte zľahka pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť do rúry. Pečieme približne 8 minút.

2. Pečená zelená špargľa z rúry so sušenými paradajkami a feta syrom

  • 2 zväzky zelenej špargle
  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžica olivového oleja
  • ¼ lyžičky hrubozrnnej soli
  • mleté čierne korenie
  • ½ šálky nakrájaných sušených paradajok
  • ½ šálky rozdrobeného syra feta
  • 2 lyžičky balzamikového octu

Postup: Rúru si dajte vyhriať na 200 °C. Do zapekacej misy naukladajte špargľu, rozdeľte na ňu maslo a pokvapkajte olivovým olejom. Posypte soľou, korením a dajte piecť do rúry na 15 minút. Pečenú špargľu vytiahnite, posypte sušenými paradajkami a syrom a dajte na 2 minúty do rúry. Pred podávaním pokvapkajte balzamikovým octom.

3. Jarný šalát so zelenou špargľou

  • 1 kg zelenej špargle
  • 2 vajíčka uvarené na tvrdo
  • 1 zväzok reďkoviek
  • 50 g lieskových orechov
  • 8 lyžíc masla
  • soľ
  • mletá červená paprika
  • 4 lyžice balzamikového octu
  • 2 lyžice čerstvých byliniek

Postup: Špargľu očistíte, odrežte drevnaté konce a uvarte v osolenej vode al dente. Varenie zelenej špargle je záležitosťou pár minút. Po dovarení preceďte. Varenú špargľu nakrájajte na menšie kúsky. Reďkovky opláchnite a nakrájajte na tenšie plátky. Reďkovku pridajte k nakrájanej špargli.

Lieskové oriešky opražte na suchej panvici a pridajte k špargli a reďkovkám. Na dresing si rozpustíte maslo v panvici, pridajte balzamikový ocot a dochuťte soľou i paprikou. Dresingom zalejte nakrájanú zeleninu. Vajíčka ošúpte a nakrájajte na malé kocky.

Rovnako pridajte do šalátu, premiešajte a podávajte s nasekanými bylinkami. Toto jedlo zo zelenej špargle a ďalších chutných surovín si zamilujete.

Vyskúšaj aj: Kysnuté pizza slimáky s kukuricou a papričkami Jalapeños

quinoa šalát so špargľou

Zdroj: Depositphotos

4. Quinoa šalát so zelenou špargľou a cuketou

  • 1 šálka uvarenej quinoy
  • 1 stredne veľká cuketa nakrájaná na polmesiačiky
  • 1 zväzok špargle (bez drevnatých koncov)
  • 1 lyžička olivového oleja
  • ¼ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky čierneho korenia

Zálievka:

  • ¼ šálky olivového oleja

  • 2 lyžice jablčného octu
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy
  • 2 lyžičky dijonskej horčice
  • 1 lyžička medu
  • ½ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky čierneho korenia

Postup: Quinou si pripravte podľa návodu na obale. Medzitým si na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú špargľu i cuketu. Restujte kým nezmäknú. Dochuťte soľou i korením.

Medzitým si pripravte zálievku. Všetky prísady na zálievku zmiešajte v nádobe.

Následne už len všetky ingrediencie zmiešajte. To znamená quinou, orestovanú špargľu s cuketou a zalejte zálievkou. Podľa potreby ešte dochuťte soľou a korením.

5. Špargľové rizoto

  • zväzok špargle
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 25 g masla
  • 1 menšia cibuľka nakrájaná nadrobno
  • 175 g ryže na rizoto
  • 100 ml bieleho vína
  • 25 g parmezánu

Postup: Zo stoniek špargle odrežte drevnaté konce a vložte ich do hrnca s vývarom. Dajte na mierny oheň, aby sa veľmi jemne varili. Medzitým odrežte špičky špargle, pridajte ich do vývaru a varte presne 1 min. Vyberieme ich dierkovanou naberačkou a odložíme bokom. Zvyšok špargle nakrájajte na kolieska.

Na panvici si rozohrejeme olej s polovicou masla. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a spražíme ju dozlatova. Pridáme nakrájané stonky špargle, ktoré restujeme 2 minúty. Pridáme ryžu, ktorú jemne opražíme. Prilejeme víno a necháme ho zredukovať. Znížime teplotu na sporáku a postupne po naberačkách prilievame vývar. Pridávame postupne a pomaly, aby sa vstrebal, a to dovtedy, kým ryža nebude al dente.

Na záver vmiešame špargľu, ktorú sme si dali bokom. Odstavíme a vmiešame zvyšné maslo a nastrúhaný parmezán.  

6. Špargľová polievka zo zelenej špargle, hrášku a mäty

  • 500 g zelenej špargle
  • 1 šálka mrazeného alebo čerstvého zeleného hrášku
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1/4 šálky čerstvých mätových listov
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ a korenie
  • 1/2 šálky šľahačkovej smotany
  • čerstvá mäta na ozdobu

Postup: Najprv si v hrnci rozohrejeme olivový olej a opražíme nakrájanú cibuľu. Pridáme cesnak a chvíľku ešte restujeme. Pridáme nakrájanú špargľu a varíme pár minút, kým začne mäknúť. Potom zalejeme zeleninovým vývarom a necháme zovrieť.

Keď začne polievka vrieť, znížime teplotu a varíme asi 10 minút. Potom pridáme zelený hrášok a varíme ešte 5 minút, kým nezmäkne. Odstavíme z ohňa, vmiešame čerstvú mätu a necháme polievku trochu vychladnúť. Potom polievku rozmixujeme na hladký krém.

Ak je príliš hustá, pridáme trochu vody alebo vývaru. Vrátime polievku do hrnca, pridáme smotanu a zohrejeme. Osolíme a okoreníme. Krémová polievka zo zelenej špargle chutí najlepšie teplá, ozdobiť ju môžete čerstvou mätou.

Ďalšie skvelé recepty zo špargle

​Článok aktualizovaný 10.5.2024

1 komentár
JAN KOMADA

JAN KOMADA

26.07.2023 20:56

Zaujímavé receptu na špargľu rad vyskúšam

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE