Ako sa obuť a obliecť na turistiku?

Ako sa obuť a obliecť na turistiku?

Turistika je fantastický spôsob, ako sa spojiť s prírodou, udržiavať sa v kondícii a získať nové zážitky. K tomu, aby ste si svoju túru skutočne užili, je dôležité vedieť, ako sa správne obuť a obliecť. Zabezpečte si správny výstroj, ktorý vás ochráni pred náročnými podmienkami a zaručí vám pohodlie počas celej túry. V tomto článku sa dozviete, ako si správne vybrať turistické topánky a vrstvené oblečenie, ktoré vás ochránia pred rozmanitými poveternostnými podmienkami.

 

Turistické topánky

Turistické topánky predstavujú základný prvok výbavy každého turistu. Vhodná dámska a pánska turistická obuv môže rozhodnúť o tom, či si výlet užijete, alebo sa budete trápiť s otlakmi a bolesťami nôh. Pri ich výbere dbajte na nasledujúce aspekty:

Kvalita: Investujte do kvalitných turistických topánok (ako je napr. Salomon, High Colorado či Salewa obuv), ktoré vám vydržia dlhšie a poskytnú potrebnú ochranu. Kvalitné turistické topánky bývajú vyrobené z kože alebo z odolných syntetických materiálov.

Pohodlie: Topánky by mali byť pohodlné už pri prvom obutí. Ak máte možnosť, vyskúšajte si ich v obchode aj s turistickými ponožkami. Uistite sa, že vás topánky nikde netlačia a poskytujú dostatok priestoru pre prsty.

Typ terénu a turistiky: Pri výbere topánok je dôležité zohľadniť druh terénu a typ turistiky, ktorú plánujete. Môžete si vybrať z niekoľkých druhov:

– Nízkoprofilové turistické topánky sú vhodné na ľahšiu turistiku po spevnených chodníkoch alebo lesných cestách.

– Stredne vysoké turistické topánky sú ideálne na stredne náročnú turistiku, poskytujú podporu členku a stabilitu.

– Vysoké turistické topánky sú najlepšou voľbou pre horskú turistiku a náročné terény, poskytujú maximálnu ochranu a podporu členku.

Podrážka: Kvalitná podrážka je nevyhnutná pre bezpečný pohyb po rôznorodom teréne. Mala by byť:

– Protišmyková s hlbokým dezénom pre lepšiu priľnavosť na klzkom alebo skalnatom povrchu.

– Odolná, vyrobená z kvalitnej gumy, ktorá zabezpečí dlhú životnosť.

– Pružná, poskytujúca flexibilitu pri pohybe.

Priedušnosť: Vyberajte topánky z priedušných materiálov, ktoré umožnia odvádzanie potu a udržia vaše nohy suché.

Nepremokavosť: Ak plánujete turistiku v daždivom alebo mokrom prostredí, zvoľte nepremokavé modely s membránou, ako je napríklad Gore-Tex, aby ste mali nohy v suchu.

 

Turistické oblečenie

Pri turistike je dôležité byť pripravený na zmeny počasia. Správne vrstvenie oblečenia vás ochráni pred dažďom, vetrom aj prudkým slnkom. Princíp vrstvenia spočíva v troch základných vrstvách:

 

Spodná vrstva: Termoprádlo

Spodná vrstva je priamo v kontakte s pokožkou a jej úlohou je odvádzať vlhkosť od tela, aby ste zostali v suchu a pohodlí. Ideálne termoprádlo je:

– Elastické, aby sa prispôsobilo vášmu telu a neobmedzovalo vás v pohybe.

– Rýchloschnúce, aby Vás nechladilo dlhú dobu.

– Odvádzanie vlhkosti zabezpečuje, aby pokožka zostala suchá a bez nepríjemného potenia.

Typy termoprádla podľa materiálu:

– Syntetické je vyrobené z polyester, polyamidu alebo polypropylénu. Rýchloschnúce a dobre odvádza vlhkosť.

– Vlnené je vyrobené z merino vlny, ktorá má prirodzené antibakteriálne vlastnosti, eliminuje zápach a udržuje teplo aj v prípade vlhkosti.

 

Stredná vrstva: Termoizolácia

Stredná vrstva je určená na udržanie telesného tepla a tvorí ju termoizolačné oblečenie, ako sú mikiny alebo vesty. Táto vrstva by mala byť:

– Ľahká a pohodlná, nemala by vás obmedzovať v pohybe.

– Rýchloschnúca, aby pomáhala odvádzať vlhkosť ďalej od tela.

– Vode a vetruodolná, poskytujúca ochranu pred chladom a vetrom.

Typy termoizolačného oblečenia:

– Fleecové mikiny výborne izolujú a sú ľahké.

– Primaloft bundy sú ľahké a kompaktné s výbornými izolačnými vlastnosťami.

– Softshell bundy kombinujú izolačné vlastnosti s ochranou proti vetru a vode.

 

Vonkajšia vrstva: Ochranná

Vonkajšia vrstva chráni pred vonkajšími podmienkami, ako sú dážď, sneh a vietor. Patria sem dámske a pánske turistické nohavice a bundy, ktoré by mali byť:

– Nepremokavé a vodeodolné, chránia pred dažďom a snehom.

– Vetruodolné, poskytujúce ochranu pred chladným vetrom.

– Priedušné, umožňujúce odvádzanie vlhkosti od tela.

– Ľahké a pohodlné, neobmedzujúce v pohybe.

Ďalšie dôležité vlastnosti:

– Turistické bundy by mali byť vybavené kapucňou pre dodatočnú ochranu pred dažďom a vetrom, vetracími otvormi zlepšujúce priedušnosť pri vyššej fyzickej záťaži a sťahovacími manžetami a pásom pre udržiavanie tepla.

– Turistické nohavice majú mať dostatočné množstvo vreciek pre úschovu drobností a odnímateľnú spodnú časť – možnosť prispôsobiť sa aktuálnym podmienkam.

 

Nevyhnutné turistické doplnky

Nezabudnite ani na doplnky, ktoré môžu výrazne zvýšiť pohodlie a ochranu počas túry. Patria sem: pršíplášť, šiltovka alebo čiapka, rukavice, nákrčník a turistické ponožky.

 

Pri turistike je správna výbava nevyhnutná pre pohodlie a bezpečnosť. Kvalitné turistické topánky by mali byť pohodlné, ľahké, priedušné a nepremokavé, s protišmykovou podrážkou. Turistické oblečenie by malo byť vrstvené podľa princípu troch vrstiev – spodná vrstva z termoprádla, stredná vrstva termoizolačná a vonkajšia ochranná vrstva. Vždy buďte pripravení na zmeny počasia a nezabudnite na doplnky, ako pršíplášť, rukavice, čiapku či šiltovku. So správne zvolenou obuvou a oblečením sa budete môcť sústrediť len na užívanie si krás prírody a turistických dobrodružstiev.

zdroj obrázok: dreamstime.com

0Shares
Zaujímavosti