Je instantná káva tvojím denným spoločníkom? Rozlúč sa s ňou!

História instantnej kávy sa začala písať v roku 1901, keď japonský vedec Satori Kato predstavil svetu kávový prášok. Keďže nemal podnikavého ducha, nepodarilo sa mu na nej zarobiť. Až o pár rokov neskôr využil objav Japonca George Washington (výskumník a menovec prvého prezidenta USA).

Tento pán vo veľkom rozbehol svoj biznis počas prvej svetovej vojny, kedy vojaci nemali, pochopiteľne, čas na prípravu poriadnej kávy. Prečo šálka instantnej kávy nie je najlepšou voľbou?

Dva základné spôsoby výroby instantnej kávy

Vo všeobecnosti spočíva výrobný postup v uvarení kávy z rozomletých kávových zŕn. V ďalšom kroku sa táto káva upraví jedným z dvoch spôsobov. Prvou možnosťou je sublimácia. Káva sa najprv zmrazí, odparí sa z nej ľad a, voilá, granuly sú na svete.

Druhým spôsobom je sušenie predtým uvarenej kávy vzduchom vysokej teploty. Druhý spomínaný postup je pomerne rizikový, pretože káve všeobecne škodia vysoké teploty (jednoducho povedané). 

Pozri aj:  Ako správne skladovať vajíčka? Toto si určite nevedela!

rôzne druhy káv

Zdroj: Shutterstock®

Nezmyselnosť pitia instantnej kávy – má negatívne účinky?

A teraz otázka! Jedávate instantné polievky, kaše a podobné chemicky upravené jedlá? Ak sa stravujete zdravo tak určite nie, však? Prečo potom pijete obyčajný priemyselne spracovaný výluh z kávy? Nehovoriac o použitých kávových zrnách. Aké zrná sa podľa vás použijú na jej výrobu, ak ich koncový zákazník nemá možnosť túto vstupnú surovinu vidieť?

Áno, presne tak. Tie najhoršie, vysoko postrekované a najplesnivejšie zrná. Málokto skúma pôvod rozpustnej kávy a spôsob jej výroby. To výrobcov odbremeňuje od mnohých kvalitatívnych vlastností, ktoré, naopak, zrnková káva musí spĺňať.

Preto sa najväčšie požiadavky kladú na arómu a chuť aj za cenu pridania látok, ktoré v ozajstnej káve nemajú čo hľadať. Ak ste si niekedy dali kvalitne upraženú bio kávu, urobenú z čerstvo zomletých kávových zŕn, tak viete, že výrobcovia instantnej „brečky" sa môžu i na hlavu postaviť, chuť skutočnej kávy ničím nenahradia.

Možné negatívne vlastnosti instantnej kávy

Instantná káva, ako rýchla a pohodlná alternatíva ku klasickej káve, má niekoľko možných negatívnych účinkov, ktoré môžu byť podobné ako pri iných formách kofeínu, no majú aj špecifické riziká:

  • Problémy s trávením: Instantná káva môže podráždiť žalúdočnú sliznicu a spôsobiť žalúdočné nepríjemnosti, ako je napríklad kyselina. Konzumácia instantnej kávy denne môže byť príčinou vašich tráviacich problémov.

  • Nižšia kvalita a prídavné látky: Instantná káva často prechádza procesom, ktorý môže zahŕňať pridanie chemických látok pre zlepšenie chuti a zachovanie. Tieto prídavné látky môžu niektorým ľuďom spôsobovať zdravotné problémy alebo alergické reakcie.

  • Redukcia dôležitých antioxidantov: Oproti tradične pripravovanej káve, instantná káva môže obsahovať menej antioxidantov, ktoré sú známe svojimi prospešnými účinkami na zdravie.

Odporúčame: Škorica a jej využitie pre krásu – prírodné recepty pre pleť, telo i vlasy

Nezdravá rozpustná káva

Zdroj: Shutterstock®

Aká je cena prechodu na kvalitnú kávu?

Ak pijete instantné kávy „kvalitnejších” značiek, alebo dokonca bio rozpustnú kávu, voľba prejsť na kvalitnú zrnkovú bude pre vás a vašu peňaženku prijateľnejšou, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Ako si pripraviť skvelú kávu aj v pohodlí domova? K príprave zrnkovej kávy je potrebná prvotná investícia do kávovaru s mlynčekom alebo do nejakého alternatívneho prístroja na výrobu kávy, napr. aeropressu. V dnešnej dobe je možností, ako si pripraviť kvalitnú a chutnú kávu naozaj mnoho. Okrem aeropressu ju môžete pripraviť aj na sporáku v moka pot či pomocou french press-u.

V obchode neobchádzajte ani chemex „kávovar". Je to sklenená nádoba v tvare presýpacích hodín s dreveným korzetom – používa sa s papierovým filtrom, do ktorého sa nasype zomletá káva a tá sa následne zaleje vodou. Tieto prístroje sú v porovnaní s plne automatickými kávovarmi podstatne lacnejšie!

Po prečítaní tohto článku môžete pokračovať v pití instantnej kávy len z dvoch dôvodov. V prvom prípade by ste sa mali nad sebou zamyslieť, pretože za to môže jedine vaša lenivosť. Ak sa vás teda netýka druhý prípad – nedostatok financií. V tom prípade jediné, čo pre seba môžete urobiť, je zaliať rozpustnú kávu horúcou, nie vriacou vodou. Ale to už určite všetci viete.

Aké benefity nám poskytuje kvalitná zrnková káva?

  1. Zlepšenie mentálnej bdelosti: Káva obsahuje kofeín, stimulant, ktorý môže zlepšiť koncentráciu, bdelosť a mentálne schopnosti. Umožňuje rýchlejšie a efektívnejšie spracovanie informácií.
  2. Antioxidanty: Zrnková káva je bohatým zdrojom antioxidantov, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele a môžu redukovať riziko niektorých ochorení, vrátane niektorých typov rakoviny a srdcových chorôb.
  3. Zlepšenie fyzickej výkonnosti: Kofeín zvyšuje vylučovanie adrenalínu, čo môže zlepšiť fyzickú výkonnosť tým, že pripraví telo na intenzívnejšiu fyzickú námahu.
  4. Podpora metabolizmu: Káva môže stimulovať metabolizmus a zvýšiť spálenie kalórií, čo môže byť nápomocné pri riadení hmotnosti alebo pri diétach.
  5. Podpora duševného zdravia: Pravidelná konzumácia kávy bola spojená s nižším rizikom vzniku depresie a môže dokonca znížiť riziko samovražedných sklonov.
  6. Ochrana proti neurodegeneratívnym chorobám: Pravidelná konzumácia kávy môže znížiť riziko vzniku Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby.
  7. Podpora zdravia srdca: Napriek tomu, že káva môže dočasne zvýšiť krvný tlak, dlhodobé štúdie naznačujú, že pravidelné pitie kávy môže znížiť riziko niektorých srdcových ochorení.

Pozri aj: Spoznaj všetky druhy ílov a ílové masky pre každý typ pleti

Článok aktualizovaný 9.5.2024

26 komentárov
Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

03.11.2017 07:35

Na výške na intráku bola moja nerozlučným priateľom, ale odkedy som "vyrástla" kupila som si kavovar, ktorý mele kávu a odvtedy uz neviem neske prísť na chuť.

Vaše meno:

Andrejka Smutňáková

Andrejka Smutňáková

03.11.2017 07:52

tak ste ma potešili, instantnú kávu moc nemusím

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

03.11.2017 08:58

fuha... mi v praci ficime len na nej... no je to na zamyslenie

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

03.11.2017 12:25

no teda ja tiež pijem len instantnú, asi by som sa mala nad sebou zamyslieť...

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

03.11.2017 12:59

ja som instantnú začala piť, lebo mi klasická spôsobovala žalúdočné problémy...aj keď viem že je to nezdravý variant...tak teraz neviem čo s tým..

Vaše meno:

Tomáš Čerhit

Tomáš Čerhit

03.11.2017 22:35

Dobrý deň Milka,

žalúdočné problémy Vám mohlo spôsobiť väčšie množstvo kofeínu alebo nekvalitná káva. Totiž nie každá zrnková káva je kvalitná.

Regina Klara Golasova

Regina Klara Golasova

03.11.2017 13:57

Instanu kavu si kupujem a zalievam v praci, lebo je to prakticke.ale po prectani vasho clanku sa mi fakt zhnusila a uz sa jej ani nedotknem
Zalievanu kavu zboznujem a vychutnam si ju doma v klude. Ale od teraz aj doma

Vaše meno:

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

03.11.2017 14:36

kávu našťastie nepijem

Vaše meno:

benynka

benynka

03.11.2017 15:11

ja mám kávovar čo robí espresso a kapučíno ale keď sa ponáhľam tak zalejem pomletú kávu tzv. tureckú

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

03.11.2017 17:30

zamestnávateľ nám poskytuje kvalitný kávovar a kávu výbornej značky a doma to striedam z kávovaru alebo instantnú

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

03.11.2017 18:43

Po tomto článku asi naozaj prehodnotím.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

03.11.2017 18:55

asi si na Vianoce kúpime kávovar :-)

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

03.11.2017 23:12

Tak to som v šoku pijem ju zriedkavo no prečo je potom taká drahá a uprednostňujú sa pred mletou kávou nerozumiem tomu všetko škodí

Vaše meno:

Táňa Slahučková

Táňa Slahučková

05.11.2017 20:36

Ja pijem len zalievanú, takže neriešim :)

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

09.11.2017 17:55

Pijem dlhé roky instantnú kávu,ale budem uvažovať o kúpe dobrého kávovaru.

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

12.11.2017 06:58

Tak toto ma prekvapilo.

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

17.11.2017 17:56

chutí mi viac zrnková ako instantná

Vaše meno:

Lucia Stupková

Lucia Stupková

18.11.2017 13:15

Hm...na zamyslenie

Vaše meno:

Martina Styková

Martina Styková

19.11.2017 14:43

Viem ,že pitie instantnej kávy je nezdravé,ale keď ja ju mám rada.

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

11.12.2017 22:15

instatnú mám rada, no čo už

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

14.12.2017 20:58

Tiež pijem už len instantnú kávu, ale v článku ma zaujal rušný mlynček s aeropressom.

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

17.12.2017 17:51

už všetko škodí,napíšte radšej čo neškodí

Vaše meno:

ivana pistovičová

ivana pistovičová

26.12.2017 11:59

kedze sme dostali pod stromcek rucny mlyncek a par káv, tak urcite na chvilku vyskusame zrnkovu kavu, ale neviem ci v nej budeme aj pokracovat.....uvidime...

Vaše meno:

Patrícia Paškanová

Patrícia Paškanová

15.02.2018 20:45

Ja mam rada instantnu kavicku, no ked si clovek precita takyto clanok ..... V dnesnej dobe uz asi nic nie.je zdrave, vsetko urcitym sposobom skodi

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

23.03.2018 17:21

instantnú kávu nepijem,ale preto,že mi nechutí,neuvažovala som nad tým že nie je zdraviu prospešná,ale zrejme je to tak.

Vaše meno:

Brenda Bolibruchová

Brenda Bolibruchová

16.12.2018 15:11

Ja milujem kavu v akejkolvek jej forme...ale najradsej mam teraz illy kapsulky guatemala od kuliny s tou nenasytnou horkastou chutou a vonou co zaplavi cely byt za par sekund

Vaše meno:

Tina Withington Knight

Tina Withington Knight

13.04.2019 10:31

Pre mna bolo zhrozenie z vysledku lidlackej kavy, ktora daleko prekracovala obsah akrylamidu, tak som nadobro presedlala na presso. Ked mi ale pride rano chut na nesku, tak v skrinke mam vzdy svoju kavu s hubami :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE