Oblačno
20°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Čínska Atlantída: Potápači v úžase nad jej zachovalým stavom
Zdielať na

Čínska Atlantída: Potápači v úžase nad jej zachovalým stavom

Pozrite si tiež archívne video o prvom múzeu pod vodou.

Takmer celé mesto sa zachovalo v neporušenom stave.

Podmorské mesto Shicheng, ktoré turisti často nazývajú "Atlantídou východu", je fascinujúcou, tajomnou časovou kapsulou cisárskej Číny. Dokonale zachovaný kus kamennej architektúry dynastií Ming a Čching z rokov 1368 až 1912 sa nachádza 40 metrov pod hladinou jazera Čchien-tao v provincii Če-ťiang, 400 kilometrov južne od Šanghaja.

Shicheng, čo v mandarínčine znamená "levie mesto", bol na rozdiel od legendárnej Atlantídy v roku 1959 zámerne zaplavený, aby uvoľnil miesto priehrade Sin-an a priľahlej vodnej elektrárni. Kvôli tomuto projektu bolo evakuovaných približne 300 tisíc ľudí, pričom niektorí z nich pochádzali z rodín, ktoré v meste žili celé stáročia.

Keďže čínska vláda zorganizovala expedíciu, aby zistila, čo sa z dávno stratenej metropoly mohlo zachovať, mesto bolo v roku 2001 "znovuobjavené". Keď v roku 2011 Čínsky národný geografický inštitút zverejnil niekoľko dovtedy nevidených fotografií a grafov, na ktorých sa špekulovalo o tom, ako mohlo malé mesto s rozlohou približne pol kilometra štvorcového vyzerať v čase svojho rozkvetu, záujem a objavenie ešte viac stúpli.

Expedície a podmorské fotografie odhalili, že mesto malo päť vstupných brán namiesto obvyklých štyroch, pričom brány smerovali na zvyšné svetové strany a dve západné brány. V širokých uličkách mesta sa nachádza 265 oblúkov s kamennými rytinami levov, drakov, fénixov a historickými nápismi, pričom sa uvádza, že múry mesta boli postavené v 16. storočí. Niektoré nápisy pochádzajú z roku 1777.

Shicheng je nádherne zachovaný napriek tomu, že je pod vodou; voda ho vlastne chráni pred zničením vetrom, dažďom a slnkom. Pokročilí potápači sa teraz môžu v období od apríla do novembra pravidelne potápať s potápačskými spoločnosťami, ako sú Big Blue a Zi Ao Dive Club, a dostať sa tak k ruinám veľmi blízko. Potápanie sa odporúča len potápačom so skúsenosťami s hlbokou vodou, nočným potápaním a plávaním, pretože ruiny ešte nie sú úplne zmapované.

Nižšie uvedené video odhaľuje mnoho ďalších zaujímavostí o potopenom čínskom meste:

;

Súvisiace články