Preskočiť na obsah

Keď sa prvé teplé lúče letného slnka začnú prebíjať cez zelené koruny stromov a zem začne voňať po novom živote, je to znamenie, že prichádza sezóna bazových kvetov. Baza, botanicky známa ako Sambucus nigra, je významnou súčasťou európskej a severoamerickej flóry a jej bohato voňavé kvety sa v teplých mesiacoch vynímajú v krajinnej mozaike. Na Slovensku, rovnako ako v mnohých iných krajinách, je zber bazových kvetov dlhoročnou tradíciou, ktorá spája ľudí s rytmom prírody a ponúka príležitosť na vytvorenie jedinečných domácich výrobkov, ako je obľúbený bazový sirup.

Bazový sirup, známy pre svoju unikátnu sladko-kyslú chuť a všestranné využitie, je nielen lahôdkou, ktorá obohatí mnohé letné nápoje, ale aj zdrojom zdravotných benefitov. Tento sirup sa tradične používa nielen ako osviežujúca prísada do limonád alebo kokteilov, ale aj v ľudovej medicíne na podporu imunity a liečbu respiračných ochorení. Jeho príprava je jednoduchá a zábavná aktivita, ktorá môže byť výbornou príležitosťou na spoločné rodinné chvíle.

Príbeh bazového sirupu sa začína vo voňavých bazových kvetoch, ktoré sa zberajú v plnom rozkvete. Kvet bazy je možné nájsť v parkoch, ale aj v údoliach a na okrajoch lesov, kde tvorí nezameniteľnú súčasť miestnej biodiverzity. Spracovanie týchto kvetov do sirupu zahŕňa jednoduché, ale dôležité kroky, od macerácie, filtrácie až po konzerváciu, ktoré zabezpečujú, že každá kvapka sirupu si zachová svoju prírodnú arómu a liečivé účinky.

Recept Bazový sirup

Ingrediencie

  • 25 veľkých kvetov bazy (čerstvo nazbieraných a očistených)
  • 1 liter vody
  • 1 kg cukru
  • 2 veľké citróny (bio, nepostrekované)
  • 2 lyžičky kyseliny citrónovej (voliteľné, pomáha konzervovať sirup)

Postup

  1. Kvetmi bazy jemne zatrasieme, aby sme otriasli všetky nečistoty. Kvetové hlávky potom jemne opláchnite pod studenou vodou a nechajte ich dôkladne odkvapkať. Odstráňte čo najviac stoniek, pretože môžu dodať sirupu horkú chuť.
  2. Do veľkého hrnca nalejte vodu a pridajte cukor. Pomaly zahrievajte, kým sa cukor úplne nerozpustí, potom nechajte krátko zovrieť, aby sa vytvoril sirup.
  3. K zmesi pridajte kvety bazy. Citróny umyte, nakrájajte na plátky alebo ich vytlačte a pridajte do sirupu spolu s kyselinou citrónovou, ak ju používate. Všetko dobre premiešajte.
  4. Zmes odstavte z ohňa a nechajte ju v pokoji lúhovať 24 až 48 hodín na chladnom a tmavom mieste. Týmto krokom sa z kvetov uvoľnia všetky arómy do sirupu.
  5. Po dôkladnom lúhovaní preceďte sirup cez jemné sito alebo cez čistú látku, aby ste odstránili všetky kvety a nečistoty.
  6. Hotový čistý sirup prelejte do sterilizovaných fliaš. Uzavrite a uchovávajte na chladnom a tmavom mieste alebo v chladničke.

Bazový sirup otázky a odpovede

Kedy je najlepší čas na zber kvetov bazy na sirup?

Najlepší čas na zber kvetov bazy je koniec mája až začiatok júna, kedy sú kvety plne rozvinuté a majú najintenzívnejšiu arómu. Zbierajte kvety v suchom počasí, najlepšie v dopoludňajších hodinách po tom, ako sa vytratí rosa.

Ako dlho môže bazový sirup vydržať?

Bazový sirup, ak je správne pripravený a skladovaný v sterilných fľašiach v chlade a tme, môže vydržať až rok. Uchovávajte ho v chladničke pre maximálnu čerstvosť.

Môžem použiť aj sušené kvety bazy na sirup?

Áno, môžete použiť sušené kvety bazy, ale čerstvé kvety sú preferované kvôli ich silnej aróme a vyššiemu obsahu nutričných látok.

Ako viem, že kvety bazy sú bezpečné na použitie?

Uistite sa, že zbierate kvety bazy z oblastí ďaleko od ciest a priemyselných zón, aby ste predišli kontaminácii. Taktiež sa uistite, že kvety nie sú postrekované pesticídmi.

Môže bazový sirup spôsobiť alergickú reakciu?

Ako pri všetkých rastlinných produktoch, aj bazový sirup môže u niektorých ľudí vyvolať alergickú reakciu, najmä u tých, ktorí majú alergie na rastliny z rovnakej rodiny. Ak ste alergickí na iné rastliny z čeľade Adoxaceae, ako sú napríklad zimolez, mali by ste byť opatrní.

Ďalšie inšpirácie
Skip to content