Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zaujímavosti z dielne Šatana a Ramsayho: Po prvýkrát bez tínedžera, na Hudáčka nemá nikto

Slovenská hokejová reprezentácia dnes dorazila do Ostravy, dejiska majstrovstiev sveta, kde ju už v piatok čaká prvý súper na šampionáte z Nemecka.

08.05.2024 18:29
Tomáš Tatar Foto: ,
Medzi najskúsenejších hráčov vo výbere trénera Craiga Ramsay patrí útočník Tomáš Tatar, ktorý by mal byť kapitánom Slovenska na MS.
debata

Ešte pred úvodným buly čaká zverencov trénera Craiga Ramsayho vo štvrtok tréning a v piatok ranné rozkorčuľovanie. Po zápase s USA zverejnil hokejový zväz nomináciu 25 hokejistov, kde najväčším prekvapením bola neúčasť útočníka Mladej Boleslavi Róberta Lantoši.

Cehlárik, Koch a Regenda pred MS v hokeji
Video

Prinášame vám viacero postrehov v súvislosti s výberom, ktorý nielen podľa počtu hokejistov so skúsenosťami z NHL patrí medzi ašpirantov na najlepšie umiestnenie na MS za posledných 12 rokov.

Po prvýkrát za éry trénera Ramsayho a manažéra reprezentácie Miroslava Šatana sa stalo, že v nominácii nie je ani jeden hokejista v tínedžerskom ve­ku.

Juraj Slafkovský pred štartom MS v Česku
Video
Ako vidí účinkovanie Slovenska na MS jedna z najväčších hviezd výberu.

V roku 2018 bol najmladším v kádri Martin Fehérváry (18 rokov), o rok neskôr Adam Liška (19), v 2021 zase Juraj Slafkovský (17), predvlani Adam Sýkora (17) a v minulom roku 19-ročný Šimon Nemec. Teraz titul najmladšieho patrí paradoxne najväčšej hviezde v tíme, 20-ročnému Jurajovi Slafkovskému.

Aj vďaka tomu zobral Ramsay do Česka jeden z najstarších tímov pod svojim vedením. Veď priemerný vek mužstva je 26,440 rokov. Pre porovnanie, na šampionát v roku 2021 išlo mužstvo s priemerom 24,750 a o rok neskôr dokonca 23,577 rokov.

Pochopiteľne, vyšší počet starších a skúsenejších hokejistov automaticky nezaručuje úspech na majstrovstvách sveta, no v náročných momentoch krátkeho turnaja je vždy prínosom, keď si už viacerí hokejisti takýmto turnajovým programom prešli.

Andrej Šutov Čítajte viac Veľká posila pre hokejový Slovan. Do belasého dresu mieri reprezentačná jednotka z KHL

A tým sa dostávame k nováčikom v tíme. Premiéru na majstrovstvách sveta zažije obranca Andrej Golian, premiéru bude mať aj útočník Martin Pospíšil. Ten dokonca absolvuje debut v drese s dvojkrížom na prsiach – veríme, že už v zápase s Nemeckom.

Na druhej strane máme v tíme hokejistov, ktorý majú bohaté skúsenosti z MS. Najväčšie má aktuálny český majster z Třinca, 33-ročný Libor Hudáček, ktorý bude štartovať už na ôsmom šampionáte v kariére. Doteraz na nich odohral 51 zápasov a získal 22 bodov (8+14).

logo-ms-v-hokeji-2024-cesko Dávame do pozornosti Všetko o MS v hokeji 2024 na jednom mieste

Z pohľadu produktivity je najúspešnejším útočníkom v Ramsayho tíme tiež 33-ročný útočník Tomáš Tatar s 29 bodmi (13+16) pri 44 štartoch na MS.

Pre fanúšikov a hokejovú verejnosť je potešiteľná aj skutočnosť, že v mužstve je až osem hokejistov, ktorý v tomto ročníku NHL odohrali aspoň jeden zápas. Pri pohľade do histórie bol takto vysoký počet naposledy ešte v roku 2007, keď sa MS konali v Moskve.

Pre doplnenie najviac, dvanásť, hokejistov posilnilo mužstvo z českej extraligy, trojica prišla z domácej najvyššej súťaže a dvaja hráči zo Švédska – Marek Hrivík a Peter Cehlárik.

Najväčší spalovači šancí v hokejovej reprezentácii Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
Pozreli sme sa na efektivitu útočníkov, ktorí...
debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia #Miroslav Šatan #Craig Ramsay