Preskočiť na obsah

Jahodový obrátený koláč. Rýchly recept na neodolateľnú letnú pochúťku

Jahody sú v kulinárskom svete oslavované pre svoju jemnú textúru a sladkú, šťavnatú chuť, ktorá dokáže rozžiariť akýkoľvek recept. Ako jedno z najobľúbenejších letných ovocí, jahody pridávajú svieži nádych dezertom, šalátom a nápojom. Ich sezóna, ktorá vrcholí na prelome jari a leta, je vždy netrpezlivo očakávaná, a keď sa konečne dostaví, prináša so sebou nekonečné možnosti pre kulinárske dobrodružstvá. Medzi obzvlášť obľúbené spôsoby, ako si vychutnať túto červenú pochúťku, patrí príprava obráteného jahodového koláča, známeho ako „Strawberry Upside Down Cake“. Tento koláč je dokonalým spojením sladkosti a vizuálneho pôvabu, čím je ideálny na akékoľvek letné zhromaždenie alebo rodinnú oslavu.

Príprava tohto koláča je nielen pomerne jednoduchá, ale je aj zábavnou kulinárskou aktivitou, ktorá môže byť zdielaná s priateľmi a rodinou. Čaro tohto koláča spočíva vo vytváraní jahodovej vrstvy na dne panvice, ktorá po upečení a obrátení panvice tvorí lákavý, karamelizovaný vrch. Tento proces nie lenže uchováva šťavnatosť jahôd, ale zároveň zabezpečuje, že každý kúsok koláča je plný bohatej chuti. Jahody, prirodzene bohaté na vitamíny a antioxidanty, pridávajú dezertu nielen vynikajúcu chuť, ale aj nutričnú hodnotu.

Recept Jahodový obrátený koláč

Ingrediencie

  • 500 g čerstvých jahôd, očistených a nakrájaných na polovice
  • 150 g práškového cukru
  • 200 g hladkej múky
  • 150 g masla (plus trochu navyše na vymastenie)
  • 100 g bieleho cukru
  • 3 veľké vajcia
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • Štipka soli
  • 4 lyžice mlieka

Postup

  1. Predhrejte rúru na 180°C. Veľkú panvicu (vhodnú aj do rúry) vymažte maslom a posypte dno asi 50 g práškového cukru. Rozložte nakrájané jahody na dno panvice, rezanou stranou nadol.
  2. Vo veľkej mise zmiešajte zmäknuté maslo s bielym cukrom a zvyšným práškovým cukrom (100 g) až kým nie je zmes jemná a nadýchaná. Pridajte vajcia, jeden po druhom, dobre premiešajte po každom pridaní. Pridajte vanilkový extrakt.
  3. V inej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva a štipku soli. Suché zložky postupne pridávajte do mokrej zmesi, striedavo s mliekom, začnite a skončite s pridaním suchých zložiek. Miešajte len dovtedy, kým sa zložky nespoja.
  4. Cesto nalejte rovnomerne na jahody v panvici. Pečte v predhriatej rúre približne 35-40 minút, alebo kým vrch koláča nie je zlatistý a špajdľa vložená do stredu vyjde čistá.
  5. Po upečení nechajte koláč vychladnúť približne 10 minút. Potom opatrne preklopte panvicu na veľký tanier alebo podnos. Jahody by teraz mali tvoriť vrchnú vrstvu. Ak nejaké jahody zostanú v panvici, jednoducho ich vložte späť na svoje miesto na koláči.
  6. Podávajte teplé alebo pri izbovej teplote, prípadne s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou.

Jahodový obrátený koláč otázky a odpovede

Aké jahody sú najlepšie na tento koláč?

Na tento koláč je najlepšie použiť čerstvé, zrelé a pevné jahody. Vyberajte plody s jasnou červenou farbou a bez viditeľných poškodení alebo plesní. Zrelé jahody majú tendenciu mať viac chuti a prirodzenej sladkosti, ktorá sa skvele hodí k tomuto dezertu.

Môžem použiť mrazené jahody namiesto čerstvých?

Áno, mrazené jahody môžete použiť, ak nemáte k dispozícii čerstvé. Uistite sa však, že ich pred použitím dôkladne rozmrazíte a odsajte prebytočnú vodu. Mrazené jahody môžu uvoľniť viac vody, čo môže ovplyvniť konzistenciu koláča.

Aké ďalšie ovocie môžem pridať do koláča?

K jahodám sa vynikajúco hodia iné druhy ovocia, ako sú maliny, čučoriedky alebo čierne ríbezle. Môžete tiež experimentovať s kombináciou rôznych ovocí, aby ste dosiahli zaujímavé chuťové variácie.

Môžem koláč pripraviť vopred?

Áno, tento koláč môžete pripraviť deň vopred. Uchovávajte ho prikrytý na chladnom mieste alebo v chladničke. Pred podávaním ho môžete znovu zohriať v rúre alebo podávať pri izbovej teplote.

Ako dlho by sa mal koláč piecť?

Koláč by sa mal piecť približne 35-40 minút pri teplote 180°C. Doba pečenia sa môže líšiť v závislosti od typu a veľkosti vašej panvice a vlastností vašej rúry, preto odporúčam kontrolovať koláč po 30 minútach.

Ako viem, že je koláč hotový?

Koláč je hotový, keď má zlatistú farbu a tester vložený do stredu vyjde čistý, bez zvyškov cesta. Okraje koláča by mali byť pekne karamelizované a oddeľujúce sa od panvice.

Ako mám koláč obrátiť?

Po upečení nechajte koláč vychladnúť asi 10 minút, potom použite nôž alebo špachtľu na uvoľnenie okrajov. Položte veľký tanier alebo podnos na vrch panvice a rýchlym pohybom ju obráťte. Ak niektoré jahody zostanú v panvici, jednoducho ich ručne vráťte na svoje miesto na vrchu koláča.

Ďalšie inšpirácie
Skip to content