Ak vypnete túto skrytú funkciu na Androidoch, drasticky sa zlepší výdrž batérie

Nenechajte si ujsť

Erik Košťany
Erik Košťany
Moje meno je Erik (alebo Erino), mám 28, momentálne bývam v Bratislave. Kino navštevujem niekoľkokrát do mesiaca a čo nestihnem tam, doháňam na obrazovkách doma. Vlastním niekoľko konzol, rád si prečítam dobrú knihu či komiks, ale nevyhýbam sa ani pohybu po vonku (či už na nohách alebo bicykli)

Táto skrytá služba môže za vybíjanie batérie vášho smartfónu

Zapájanie smartfónu na nabíjačku každý deň, prípadne viackrát do dňa, je nepríjemnou realitou viacerých používateľov. Niekto možno častejšie používa šetriče, iní si zas znižujú jas pre optimalizáciu. Často však ide vo veľkej miere o softvérový problém. Čoraz viac používateľov si všimlo, že aj jedna funkcia od Google môže za rýchlejšie vybíjanie batérie.

Viacero ľudí s Androidom si všimlo, že veľké percento záťaže batérie a počet hodín z používania aplikácií na pozadí má na svedomí Google Play. Čoraz viac sa ich obracalo na podporné fóra Googlu. Odpovede boli zväčša rovnaké – vyčistenie cache a dát v Google Play Services, vypnutie lokalizácie alebo synchronizácie.

google play cache
Zdroj: Google Support

Problematické zbieranie dát

Na fóre sa našli aj komentujúci, ktorí hovorili o inom probléme. Obchod Play má totiž funkciu, ktorá zaznamenáva dáta podľa toho, čo sa s telefónom robí. Na základe informácií chce následne Google pomáhať s urýchľovaním inštalácií a samostným spúšťaním aplikácií. Nepríjemným vedľajším efektom je ale väčšia záťaž pre batériu.

Našťastie je však poskytnutý aj jednoduchý a rýchly návod, ako túto funkciu vypnúť. V službe Google Play treba ísť na ikonku účtu v pravom hornom rohu a kliknúť na Nastavenia. V sekcii Všeobecné následne nájdeme súčasť, ktorá sa volá Optimalizácia inštalácie aplikácie. Práve tu sa dá jednoducho vypnúť.

Dlhšie inštalácie vs. výdrž

Vypnutie síce môže znamenať dlhšie spúšťanie aplikácií alebo ich dlhšiu inštaláciu, na fórach sa však rádovo hovorí iba o niekoľkých sekundách. Obetovaním menej ako minúty času tak dokážete zamedziť nepríjmenému „žrútovi“ batérie a prípadne zamedziť aj častejšiemu nabíjaniu.

Vedeli ste, že aj Google služba môže za rýchlejšie vybíjanie batérie? Zvážite teraz jej vypnutie alebo zostanete s optimalizáciou pre rýchlejšie inštalácie? Dajte nám vedieť v komentároch. 

Mohlo by sa ti páčiť

8 COMMENTS

  1. nemusim to ani citat, google ma u mna vsetky povolenia zakazane a co potrebujem si zapnem iba pre ten raz a baterka mi drzi aj pri hrani hier dva dni

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- REKLAMA -

Najnovší obsah

- REKLAMA -