Rozhodnutie českého ústavného súdu Chirurgický zákrok nebude podmienkou úradnej zmeny pohlavia. Kritici hovoria o popretí biológie

Michal Lukáč
Michal Lukáč

Povinné operácie boli podľa súdu zásahom do ľudskej dôstojnosti. Senátori majú na prepracovanie zákona približne rok.

Povinné operácie boli podľa súdu zásahom do ľudskej dôstojnosti. Senátori majú na prepracovanie zákona približne rok.

Michal Lukáč

Michal Lukáč

Chirurgický zákrok nebude podmienkou úradnej zmeny pohlavia. Kritici hovoria o popretí biológie
Budova českého ústavného súdu v Brne. Foto: Flickr

Požiadavka, aby boli ľudia pred úradnou zmenou pohlavia pozbavení svojich biologických pohlavných znakov, je podľa najnovšieho rozhodnutia českého ústavného súdu v rozpore s ľudskou dôstojnosťou.

Česká televízia (ČT) informovala o tom, že súd sídliaci v Brne dané časti občianskeho zákonníka ruší s platnosťou od polovice budúceho roka. Zákonodarcovia musia dovtedy prijať novú podobu legislatívy.

Podľa súčasnej podoby občianskeho zákonníka je pred úradnou zmenou pohlavia nutná chirurgická úprava pohlavných orgánov. Oponenti to považovali za diskriminačné.

Zmenu tejto časti občianskeho zákonníka v rámci vládnej koalície žiadali Piráti, ale premiér Petr Fiala to odmietol riešiť ako ďalšie bojisko „kultúrnych vojen“, pripomenul portál iDNES.

Bude stačiť potvrdenie

Posledné rozhodnutie ústavného súdu padlo v prípade ženy, ktorá si pred ôsmimi rokmi chcela úradne zmeniť pohlavie bez nutnosti chirurgického zákroku. Jej prípad riešili nižšie súdy, no na žiadnom z nich neuspela. Za pravdu jej dal až ústavný súd.

Podľa rozhodnutia je podmienka povinnej operácie v rozpore s ľudskými právami a dôstojnosťou. „Chirurgické zákroky zasahujú do ľudskej dôstojnosti, sú vyžadované aj od tých, ktorí ich podstúpiť nechcú. Je v rozpore s ľudskou dôstojnosťou, aby od nich štát iba na účely statusu pohlavia vyžadoval zmenu vzhľadu a funkčnosti tela,“ uviedol sudca Jaromír Jirsa.

Na zmenu pohlavia má podľa súdu odteraz stačiť potvrdenie od zdravotníka. Od tohto potvrdenia a následnej úradnej zmeny pohlavia sa bude odvíjať aj úradná zmena mena a priezviska.

Politici musia za jeden rok prijať novú podobu legislatívy. Súd uviedol aj to, že je jeho úlohou urýchľovať „demokratickú diskusiu v situáciách, kde doteraz neprebehla alebo kde je dlhodobo dysfunkčná“.

Dvaja sudcovia boli proti

Minister spravodlivosti Pavel Blažek (ODS) na sieti X napísal, že zákon je pripravený už dva roky, no nebola „politická zhoda“ na jeho predložení. „Ústavný súd svojím rozhodnutím dal jasný pokyn,“ napísal minister.

Súd nerozhodol jednomyseľne, proti boli dvaja sudcovia z pätnástich. Podľa sudcu Josefa Fialu by sa súd mal držať svojho rozhodnutia z minulosti, podľa ktorého sa základným otázkam vo veci života a vzťahov človeka má venovať parlament, nie súdy.

Hovorí aj o „neprípustne aktivistickej“ predstave väčšiny sudcov v súvislosti s približne 14-mesačnou lehotou, ktorú majú politici na prijatie novej legislatívy.

Sudca Milan Hulmák si myslí, že by daný zákon mohol zostať v platnosti, keby štát zohľadňoval to, že právo rozlišuje medzi mužmi a ženami inak v rôznych situáciách.

Pred dvoma rokmi podobnú žiadosť zamietli

Ústavný súd sa v apríli 2022 venoval prípadu „nebinárnej osoby“, ktorá požadovala zmenu rodného čísla. Plénum vtedy rozhodlo o tom, že v Česku sa ľudia delia na mužov a ženy a binárne chápanie ľudského druhu štát iba „akceptoval ako spoločenskú realitu“.

Sudcovia vtedy takisto uviedli, že úlohou ústavného súdu nie je presadzovanie alebo zastavovanie spoločenských trendov a ústavný súd by nemal byť arbitrom kultúrnych vojen.

Časy sa však zmenili, konštatoval sudca Jirsa. „Keď sa pozrieme do okolitých štátov, čo sa deje v spoločnosti, tak tie dva roky sú taký strašne dlhý čas, že ústavný súd vyhodnotil situáciu v spoločnosti inak,“ povedal podľa ČT.

Zároveň uviedol, že ide o dva odlišné prípady, keďže zatiaľ čo v prvom sa sťažovateľ nestotožňoval ani s jedným pohlavím uznávaným českým právnym poriadkom, v tom súčasnom ide o zmenu ženského pohlavia na mužské.

Proti biológii i zdravému rozumu, tvrdia kritici

Transgenderoví aktivisti rozsudok privítali. Podľa spolku Trans*parent tie najpokročilejšie štáty umožňujú zmenu pohlavia na základe sebaurčenia. „Pokiaľ sa chce Česko hrdiť týmito princípmi, malo by prijať legislatívu v súlade s obdobným medzinárodným štandardom,“ uviedla predsedníčka spolku, ktorá vystupuje ako muž pod menom Viktor Heumann.

Vládna splnomocnenkyňa pre ľudské práva Klára Šimáčková Laurenčíková rozhodnutie považuje za „dôležitý míľnik“ pri ochrane dôstojnosti transsexuálov v Česku. Pre ČT uviedla, že dúfa, že sa vláda bude zmenou legislatívy zaoberať čím skôr.

Kriticky sa k rozsudku postavil nezávislý konzervatívny senátor Zdeněk Hraba, ktorý hovorí o „vlne aktivizmu“. Poukazuje na to, že súd svojím rozhodnutím umožnil stav, v ktorom môže úradný „muž“ porodiť dieťa. „To je proti biológii i zdravému rozumu,“ napísal na sociálnej sieti X.

„Napriek tomu, že je potrebné rozhodnutie ústavného súdu rešpektovať, musíme tento nezmysel napraviť. Ústavnou cestou,“ dodal.

Senátorka Daniela Kovářová ironicky uviedla, že ak sa rozhodnutie ústavného súdu pretaví do českej legislatívy, už nikdy nechce počuť „o kvótach na ženy, o rozdieloch medzi pohlaviami, odchodoch do dôchodku, násilí na ženách alebo potrebe ochrany žien“.

„Nech sa každý cíti, ako chce. Napríklad ako lietadlo,“ napísala.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia

Diskutovať môžu exkluzívne naši podporovatelia, ktorí prispievajú od 5,- € mesačne alebo 60,- € ročne. Pridajte sa k nim teraz, prosím.

Ak máte otázku, napíšte, prosím, na diskusie@postoj.sk. Ďakujeme.