Video na sieti X demonštruje, ako robot používa svoju neurónovú sieť na vykonávanie základných úloh, ako je triedenie článkov batérie typu 4680. Optimus to dokáže autonómne a zvládne opravovať aj vlastné chyby.

Robot využíva kamery, hmatové a silové senzory na zber informácií o svojom okolí. Tesla uvádza, že Optimus sa už testuje v jednej z tovární spoločnosti, pričom nutnosť zásahov zo strany ľudských operátorov sa neustále znižuje.

WA 42 archív San Francisco - Na archívnej snímke zo 14. novembra 2023 výkonný riaditeľ spoločnosti OpenAI, ktorá je za generatívnym modelom umelej inteligencie ChatGPT, Sam Altman, gestikuluje počas summitu APEC v San Franciscu. Rada riaditeľov spoločnosti OpenAI v piatok 17. novembra 2023 nečakane odvolala výkonného riaditeľa Sama Altmana. Vo funkcii ho dočasne nahradí technologická riaditeľka Mira Muratiová. Rada riaditeľov uviedla, že Altman stratil jej dôveru, a preto nemôže pokračovať vo ve
Neprehliadnite

GPT-4 je „trápny model“ AI. Sam Altman z OpenAI sľubuje zásadný pokrok s nástupom GPT-5

Okrem triedenia batérií a testovania v továrni Tesla video ukazuje aj chôdzu Optima, ktorá je teraz plynulejšia a dlhšia ako kedykoľvek predtým.

Tesla Optimus
Zdroj: X
Tesla Optimus

Elon Musk potvrdil, že Optimus už vykonáva úlohy v továrni Tesla a v priebehu nasledujúcich rokov sa jeho využitie rozšíri. Automobilka očakáva, že do konca roka 2024 budú roboti Optimus vykonávať rôzne užitočné úlohy vo vlastnej továrni a do konca roka 2025 ich chce predávať aj externým zákazníkom. Cena Optima by mala byť podľa Muska nižšia ako 25-tisíc dolárov, pričom výroba by mala byť lacnejšia ako polovica ceny bežného auta.

Vývoj Optima je výrazne poháňaný aj konkurenčnými projektmi ako Figure 01 od startupu Figure, do ktorého investuje okrem iných aj Jeff Bezos, zakladateľ Amazonu a Muskov častý konkurent.

Ďalšie dôležité správy

Fake news
Neprehliadnite

X spúšťa zhrnutie spravodajských udalostí pomocou Grok AI. Nečerpá ich z médií