Denník N

Trumpova nová dohoda: Zaplaťte si

Donald Trump bozkáva vlajku na sobotňajšom konzervatívnom podujatí v Marylande. Foto - TASR/AP
Donald Trump bozkáva vlajku na sobotňajšom konzervatívnom podujatí v Marylande. Foto – TASR/AP

Európa musí dávať na obranu viac. No nielen to.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je britský novinár a spisovateľ

Bývalý (a možno aj budúci) americký prezident Donald Trump pristupuje k spojenectvám transakčne. Jeho prejavy neobsahujú zahmlenú rétoriku o reči o vylodení v Normandii, o Berlínskom múre či o radostnom znovuzjednotení Európy v rokoch 1989 – 1991. Už dlho verí tomu, že ostatné krajiny cynicky využívajú americkú štedrosť a dôverčivosť. Svoj názor uvádza slovami a frázami, ktoré zámerne šokujú. Vo februári povedal, že „povzbudí“ Rusov, „aby urobili, do pekla, čo chcú“ spojencom v NATO, ktorí boli vo veci vojenských výdavkov „neplatičmi“.

Keď však Trumpove pripomienky analyzujete trochu bližšie, objaví sa iný prístup. Vyhrážky, že Amerika nebude brániť spojencov, ktorí neplatia, znamenajú, že tí, ktorí platia, chránení budú. Tento postoj zdôraznil v marcovom rozhovore, keď britskému politikovi Nigelovi Farageovi povedal, že pokiaľ budú Európania „hrať fér“, USA zostanú počas jeho prezidentovania „na sto percent“ v NATO.

Čo to však znamená a ako to bude fungovať?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Komentáre

Teraz najčítanejšie