David Žbirka má nový klip. Na Slovensko prinesie mestskú poetiku Londýna a "chronický on-line pop"

David Žbirka so svojim projektom Sunnbrella vydáva videoklip k singlu Have your say a chystá sa na letné koncerty v Čechách a na Slovensku.

07.05.2024 08:00
David Žbirka, TRIBUTE TO MIRO ŽBIRKA 70, koncert Foto: ,
David Žbirka na koncerte Tribute to Miro Žbirka.
debata (1)
David Žbirka a Marika Gombitová spievajú pre Mekyho
Video
Na koncerte k nedožitej 70-ke Mira Žbirku / Zdroj: TV Pravda

Česko-slovenský, v Londýne sídliaci hudobník a producent David Žbirka vydal 1. mája nový videoklip k singlu Have your say a pripravuje sa na sériu koncertov a festivalových vystúpení v Českej republike, na Slovensku, v Nemecku a Británii. Štýl projektu Sunnbrella bol už predtým označovaný ako „slnkom vybielený shoegaze“ a „chronický online pop“ sa vo svojej poslednej tvorbe silnejšie opiera o to druhé.

Davin Žbirka a Sunnbrella v klipe ku skladbe Have Your Say

Breakbeaty sa dostali do popredia a moderná elektronická produkcia piesne skúma dichotómiu života v metropole, ktorý je rozsiahly, neosobný a osamelý, ale aj inšpiratívny, rôznorodý a živý. „V texte sa skladba zaoberá samotou a zmätkom života vo veľkom meste a falošnosťou, ktorú z nás takéto miesto dokáže často vytiahnuť,“ povedal o novej skladbe David Žbirka.

david zbirka titulna Čítajte viac David Žbirka má otcov talent a vlastný vkus. Poznáte jeho piesne?

Videoklip v réžii a strihu Davida Žbirku a kamerou Kaia Marksa a Filippa Locatelliho svojou estetikou pripomína skate videá z 90. rokov a mestskú poetiku textu ilustruje zábermi nočného Londýna a energickým vystúpením Davida.

Výsledný zvuk skladby Have your say značne ovplyvnila koprodukcia s českým, v Aténach žijúcim producentom Oliverom Torrom. Pochvalne sa doteraz o tvorbe projektu Sunnbrella vyjadrili odborníci z The Line Of Best Fit, PASTE, BBC London, Toronto Star, Headliner, Full Moon Magazine a ďalší.

david zbirka titulna Čítajte viac Mekyho Posledné veci dokončil syn David

Prvá vinylová edícia debutového albumu Heartworn (2023) sa vypredala. Na základe úspechu tohto albumu koprodukovaného Patrickom Jamesom Fitzroyom (PVA, Sorry) David s kapelou absolvoval rozsiahle turné po Veľkej Británii a Európe a ako support New Yorským indie legendám Beach Fossils hrali na ich na turné po Veľkej Británii a Írsku.

V lete kapelu čakajú okrem iného koncerty v Bratislave, Prahe, Brne a Berlíne. Zahrajú aj na niekoľkých českých a slovenských festivaloch, vrátane festivalu Pohoda a Colours of Ostrava, ma ktorých sa pripoja k hviezdam ako sú Queens of the Stone Age, Jockstrap, James Blake, Yaeji, Arlo Parks a mnohým ďalším.

Letné koncerty Davida Žbirku a Sunnbrella

CZ/SK

  • 4.6 – Brno – Fléda Club
  • 5.6 – Praha – Palác Akropolis
  • 6.6 – KAMEN!CE Fest
  • 7.6 – Bratislava – Fuga
  • 8.6 – U:Fest, Rožnov
  • 13.7 – Pohoda Festival
  • 17.7 – Colours of Ostrava

UK/DE

  • 1.6 – Berlín – KvU
  • 11.6 – Bristol – The Louisiana
  • 12.6 – Leeds – Headrow House
  • 13.6 – Manchester – Disorder
  • 14.6 – Nottingham – Bodega
  • 15.6 – London – Moth Club

O kapele Sunnbrella

Sunnbrella začal ako lo-fi „bedroom pop“ projekt, ktorý zo začiatku získal pozornosť po vydaní singla Feelin' Invisible, ktorý nahral spoločne s filipínskym, v LA sídliacim producentom Eyedress. Svoju víziu potom David nasmeroval sonicky ambicióznejším smerom, prepojením svojej lásky k zasnenému shoegazeu a dream popu s rytmami tanečnej hudby 90. rokov a modernou elektronickou produkciou.

Projekt sa časom rozrástol do päťčlennej kapely s medzinárodným obsadením. Okrem sunnbrella David účinkoval ako bubeník po celom svete, vystupoval vo Veľkej Británii, USA, Európe, Austrálii a Novom Zélande. Medzi významné spolupráce patrí turné s Golf Alpha Bravo (sólovým projektom Gabriela Winterfielda z kapely Jagwar Ma), ako support projektu Dope Lemon, Max Bloomom (Yuck) a nedávno absolvovali turné po Veľkej Británii s londýnskou dream-popovou kapelou Drug Store Romeos, ako predskokani škótskych legiend Belle & Sebastian.

katka Žbirková Čítajte viac Katka Žbirková: Taká láska neumiera. Píše o nej v knihe Môj život s Mekym

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #david Žbirka