Kyslá polievka z červenej šošovice

Suroviny na prípravu: 

  • ¾ H červenej šošovice (lúpaná, polená)
  • 5 ks nakrájané zemiaky
  • 1 ks mrkva
  • 1 ks cibuľa (červená alebo biela)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 cm čerstvého zázvoru (alebo 1 ČL sušeného)
  • 140 g paradajkového pretlaku
  • 1,5 kocky zeleninového bujónu
  • 1 l vody
  • 1 PL trstinového cukru
  • ½ ČL soli

Šošovicová polievka recept + postup prípravy:

1. Najprv si očistíme zeleninu, očistíme si cibuľu a cesnak, mrkvu a zemiaky ošúpeme. Cibuľu nakrájame na malé kocky, mrkvu nakrájame na kolieska a zemiaky na stredne veľké kocky. Zázvor si očistíme. Pripravíme si zeleninový vývar z jedného litra vody a jeden a pol kocky zeleninového bujónu.


2. Na oleji speníme cibuľku, pridáme prelisované strúčiky cesnaku a nastrúhaný zázvor. Ak nemáte čerstvý zázvor, použite sušený, no s čerstvým je polievka lepšia.

Odporúčame vyskúšať: Recept na chutný domáci burger

recept - Kyslá polievka z červenej šošovice

Zdroj: Janka Pačeková

3. K cibuľke, cesnaku a zázvoru pridáme nakrájanú mrkvu a zemiaky a krátko osmažíme. Pridáme paradajkový pretlak, lyžicu cukru a pol lyžičky soli. Všetko premiešame, zalejeme zeleninovým vývarom a varíme, kým zemiaky nie sú mäkké.


4. Keď sú zemiaky skoro úplne mäkké, pridáme ¾ H červenej šošovice a varíme približne 20 minút. Šošovica zväčší svoj objem a polievka bude krásne hustá. Po 20 minútach odstavíme polievku z ohňa a môžeme podávať. Na dozdobenie a dochutenie sa hodí aj kyslá smotana.

Kyslá polievka z červenej šošovice

Zdroj: Janka Pačeková

Odporúčame vyskúšať:  Slané talianske tyčinky - Grissini

 

Prajeme dobrú chuť  smiley

 

 

Zdroj: dontbefakebakesomecake.sk

recpet na kyslú šošovicovú polievku

Zdroj: Janka Pačeková

3 komentárov
Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

20.02.2015 13:39

polievka vyzerá dobre a aj by som si dala :-)

Vaše meno:

Mária

Mária

20.02.2015 18:41

Červenú šošovicu, mám doma, vyskúšam.

Vaše meno:

Mária Sedláková

Mária Sedláková

21.02.2015 17:04

takto pripravenú šošovicu som ešte nejedla ale recept vyzerá fajn -samé dobré ingrediencie - určite sa oplatí vyskúšať, väčšinou varím klasickú mliečnu šošovicovú polievku alebo použijem šošovicu do šalátu

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE