Extrémny rozsah bombových hrozieb: Polícia ich eviduje už takmer 1 500. Prípad si prevzala NAKA. Anonymovi hrozí doživotie, mail prišiel z ruskej adresy

Polícia k 15. hodine eviduje celkovo 1 323 hrozieb bombových útokov určených konkrétnym školám. Okrem toho zaznamenala aj 110 bombových hrozieb na budovy bánk a 40 hrozieb bombových útokov na predajne elektrotechniky. Informovala o tom na sociálnej sieti.

07.05.2024 08:06 , aktualizované: 16:40
debata (341)

„Rozsah bombových hrozieb je extrémny. Polícia pracuje na plné obrátky, preveruje bezpečnosť na školách a pracuje na identifikácii páchateľa,“ skonštatovali policajti.

Priblížili, že ide o 110 škôl v Bratislavskom kraji, 148 škôl v Trenčianskom kraji a 232 škôl v Nitrianskom kraji. V Trnavskom kraji eviduje hrozbu bobového útoku na 119 školách, v Prešovskom kraji na 176. V Košickom kraji to je 216 škôl, v Banskobystrickom 94 a 228 hrozieb je v Žilinskom kraji.

„Túto koordinovanú operáciu vyšetruje Národná kriminálne agentúra, ktorá začala trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin teroristického útoku, za ktorý páchateľovi hrozí trest odňatia slobody na dvadsať až dvadsaťpäť rokov alebo na doživotie,“ uviedla polícia. Dodala, že na objasnení skutku a vypátraní pôvodcu e-mailov intenzívne pracuje. Spolupracuje aj s ďalšími bezpečnostnými službami a zahraničnými partnermi.

Policajný viceprezident Rastislav Polakovič na pôde parlamentného brannobezpečnos­tného výboru skôr uviedol, že policajný zbor eviduje viac ako 800 hlásení o údajnom uložení bomby. „Ide o jednu nemenovanú banku a o jedného predajcu," povedal Polakovič s tým, že polícia situáciu nepodceňuje. „Maximálne venujeme tejto problematike veľkú pozornosť," zdôraznil.

Prípady si už prevzala Národná kriminálna agentúra, informovala o tom na sociálnej sieti polícia. „Polícia okamžite prijala potrebné opatrenia, aby zabránila možným následkom uvedených v mailoch, ktoré boli školám doručené. Takéto hrozby Policajný zbor neberie na ľahkú váhu, preto sme do opatrení zapojili, okrem príslušníkov NAKA, aj ďalšie zložky polície,“ informovala polícia.

Páchateľovi hrozí doživotie

Ako prvá o údajnom uložení výbušnín informovala bratislavská krajská polícia. Tá preverovala oznámenia v priestoroch viacerých škôl v okresoch Malacky, Senec a Pezinok. Podobné hroby boli poslané aj minulý týždeň, viac ako 120 školám v Bratislavskom kraji. „Na základe zhromaždených dôkazov vyšetrovateľ NAKA v oboch prípadoch začal trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin teroristického útoku, za ktorý páchateľovi hrozí trest odňatia slobody na dvadsať až dvadsaťpäť rokov alebo na doživotie,“ dodali policajti.

Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas) považuje nahlasovanie bômb na školách za zvrhlé, a to aj v prípade, ak by išlo o recesiu, uviedol Drucker na sociálnej sieti. Šéf rezortu školstva dúfa, že polícia vypátra páchateľa. K prípadom nahlásených bômb sa vyjadril i generálny prokurátor Maroš Žilinka. „Opakované prípady nahlasovania bômb na školách sú prejavom bezcharakternosti, bezcitnosti a vrcholnej nezodpovednosti," napísal. Dodal, že orgány ochrany práva budú nekompromisne reagovať na takéto protiprávne prejavy.

Aj banka či Tesco

Pre bombovú hrozbu preverovali v utorok ráno aj pobočky Všeobecnej úverovej banky (VÚB) na celom Slovensku. Niektoré pracoviská banky boli zatvorené nakrátko zatvorené. Bombovú hrozbu policajti preverovali aj v supermarkete Tesco v Piešťanoch a evakuované boli aj pobočky elektroobchodu Nay elektrodom. Na call centre vo Vranove nad Topľou totiž dostali e-mail, že v jednej z pobočiek je bomba. Na tridsať minút zatvorili aj pobočku v bratislavskom nákupnom centre Bory Mall, informovala o tom Markíza.

Markíza ma tiež k dispozícii výhražný mail, ktorý dostali inštitúcie. Napísaný je v slovenčine a údajne je nábožensky motivovaný a obsahuje vyhrážky smrťou. Vraj spomína islam, ktoré vyzdvihuje nad všetkými ostatnými náboženstvami. „Teraz sme po celej vašej krajine,“ píše sa v ňom.

Podobne ako dnešná vyhrážka aj tá minulotýždňová bratislavským školám bola poslaná z ruskej mailovej adresy. Adresa odosielateľa sa končila koncovkou RU.

Polícia Trenčianskeho kraja kontrolovala školy v okrese Trenčín, Ilava, Prievidza a Nové Mesto nad Váhom. Policajti prehľadávali aj školy v Nitrianskom kraji, kde sa pre vyše tisíce žiakov škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja skončilo vyučovanie predčasne.

„Policajti Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline preverujú oznámenia o údajnom uložení výbušnín v priestoroch viacerých škôl na území okresov Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Martin a Dolný Kubín,“ priblížila polícia Žilinského kraja na sociálnej sieti.

Mailom a do spamu

Policajti preverovali bombovú hrozbu aj na viacerých školách v okresoch Trenčianskeho samosprávneho kraja. Ako TASR informovala trenčianska hovorkyňa Erika Ságová, bombu nahlásili vo všetkých trenčianskych ZŠ s výnimkou ZŠ Novomeského.

„Oznam prišiel mailom, do spamu, riaditelia kontaktovali políciu a ďalej sa riadili ich pokynmi. Deti, učitelia a zamestnanci škôl boli okamžite evakuovaní na školský dvor, školy kontaktovali rodičov, v ktorých sprievode deti postupne odchádzali. Deti rodičov, ktorí nemohli prísť okamžite, boli zatiaľ v opatere učiteľov,“ doplnila Ságová.

Bombové hrozby preveruje polícia aj na školách v Prešovskom, Košickom a Banskobystrickom kraji. „Policajti preverujú oznámenia o bombovej hrozbe, ktorá bola nahlásená viacerým školám na území Banskobystrického kraja. Polícia robí všetko pre bezpečnosť detí," priblížila hovorkyňa banskobystrickej krajskej polície Mária Faltániová.

Žiada verejnosť, aby nepodliehala panike

Polícia Košického kraja nebude zverejňovať podrobnosti o vykonaných bezpečnostných opatreniach ani presné adresy škôl. „Polícia prijaté oznámenia preveruje, v rámci prijatých bezpečnostných opatrení budú dotknuté školy evakuované, preto verejnosť žiadame o rešpektovanie pokynov príslušníkov Policajného zboru,“ uviedla pre TASR hovorkyňa košickej krajskej polície Lenka Ivanová. Žiada taktiež verejnosť, aby nepodliehala panike. Policajti podľa nej urobia maximum pre bezpečnosť detí.

„Ak boli udalosti nahlásené na škole, ktorú vaše dieťa navštevuje, a informovala vás o tom škola, postupujte podľa ich pokynov alebo si podľa možností dieťa prevezmite čo najskôr, aby bolo možné pokračovať v potrebných úkonoch zo strany Policajného zboru,“ odporučila Ivanová.

Polícia pre vyhrážky evakuovala jednu z budov Univerzity Komenského (archívne video)
Video
Zdroj: TV Pravda

Bombovú hrozbu preverovali policajti napríklad v Žiari nad Hronom, uzavreté boli aj priľahlé budovy vrátane pošty. „Polícia zabezpečila okolie budov a na mieste vykonáva všetky potrebné úkony,“ informovala na sociálnej sieti samospráva.

Polícia prehľadáva súdy, bomba Čítajte viac Na bratislavských školách nahlásili bombu. Polícia evakuuje študentov, niektoré rušia vyučovanie
341 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #polícia #školy #bombová hrozba