Denník N

Môže ficizmus prerásť do vlastizrady?

Orbán a Fico na samite EÚ v októbri 2023. Foto - Európska únia
Orbán a Fico na samite EÚ v októbri 2023. Foto – Európska únia

Kľúčová otázka stojí, prečo sa Fico po desaťročiach hungarofóbie zrazu bratá s Orbánom?

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je sociálny antropológ

Vzťah k Maďarom bol formatívny pre identitu Slovákov v Československu i pred ním. Okrem vojnových čias zaznamenal nový život najmä v deväťdesiatych rokoch. Politická garnitúra pod vedením Vladimíra Mečiara na hungarofóbii (a antičeskom sentimente) vystavala zmysel novozaloženej Slovenskej republiky. Na nič viac popri rozkradnutí štátu v privatizácii ani morálne a intelektuálne nemala.

Na historickú hungarofóbiu úspešne nadviazal Robert Fico, ktorý zdedil najväčšiu časť voličskej bázy Vladimíra Mečiara. Podobne ako on sa počas dvadsiatich rokov pri moci nezmohol na žiadny pozitívny program pre krajinu. Po pokusoch o tretiu cestu a sociálnu demokraciu končí ficizmus vládou krajnej pravice, teda v starom, fašizoidnom národovectve Slovenska.

V silnejšom prebraní organického antiosvietenského konceptu Slovákov – zatiaľ hlavne v rovine rétoriky proti pokrokárom, menšinám, Bruselu, utečencom, ale spomeňme aj Ficovo antivaxerstvo a nenávisť k umelcom a umelkyniam – tkvie aj odpoveď na otázku, prečo dnešný krajne pravicový Fico otupil hungarofóbny osteň slovenskej nacionalistickej politiky.

Na prvý pohľad ide o starouhorský súzvuk lídrov pod egidou svätoštefanskej koruny v duchu niekdajších želaní kaviarenských liberálov, ktorí národné animozity kritizovali v mene spoločnej tolerantnej minulosti a budúcnosti. Zásadne iný je však dnešný obsah i forma súznenia dvojice postuhorských extrémistov. V nezamýšľanej logike etnonárodného porozumenia – respektíve v nevedomosti o jeho potenciáli vybuchnúť – je totiž najväčšia hrozba pre slobodné Slovensko a strednú Európu.

Hranice, útoky, kolaborácie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Robert Fico

Viktor Orbán

Komentáre

Teraz najčítanejšie