AKTUÁLNE: Ďalšia veľká slovenská banka spúšťa okamžité platby! Máte funkciu už dostupnú?

Ďalšia banka hlási príchod funkcie okamžitých platieb.

bankove karty
Zdroj: LessLemon / depositphotos.com

Posielanie peňazí z jedného účtu na druhý môže byť frustrujúce a to hlavne, ak ide o transfer peňazí medzi bankami. Takýto prevod môže trvať aj jeden či dva dni. Existuje ale funkcia, ktorá dokáže v obmedzenom množstve preniesť peniaze z jedného účtu na druhý prakticky okamžite a to v priebehu pár sekúnd. Ide o funkciu „Okamžité platby“. Treba ale doplniť, že nie každá banka túto funkciu ponúka. To by sa ale malo neskôr zmeniť, Európska únia totiž nedávno prijala legislatívu, ktorú núti finančné inštitúcie zaviesť túto funkciu bez toho, aby bola extra spoplatnenou.

Ďalšia slovenská banka spúšťa okamžité platby

Najnovšie ďalšia veľká slovenská banka hlási, že spúšťajú okamžité platby. Znamená to, že prevod peňazí medzi bankami, ktoré podporujú túto funkciu, by mal byť otázkou nie dní či hodín, ale sekúnd.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Možno aj vám sa v e-mailovej schránke objavila dnes správa, v ktorej vás FIO banka informuje, že od dnešného dňa, môžete posielať okamžité platby v eurách 24/7 zadarmo.

„Fio banka sa zapája do systému okamžitých platieb v eurách. Po novom môžete odosielať a prijímať platby v eurách z iných bánk na Slovensku aj zahraničí v okamžitom režime.“, hovorí banka v predmetnej správe, ktorú zaslala pred malými chvíľami svojim klientom.

FIO banka okamzite platby
Zdroj: Vosveteit.sk / printscreen e-mailu od FIO banky pre klientov banky

Ako uvádza banka, tak takto zadané platby, by mali byť zrealizované v priebehu niekoľkých sekúnd. Možnosť odosielania, resp. prijímanie platieb cez funkciu okamžitých platieb, je dostupnou 24 hodín denne a 7 dní v týždni a to bezodplatne.

Platby cez túto funkciu môžete odosielať cez internet banking alebo smartbanking. Treba ale uviesť, že maximálna výška platby, ktorú môžete odoslať v tomto režime, je 4 000 €. V prípade iných bánk, sa výška poslanej sumy rôzni. Zväčša sa ale pohybuje od 3 000 do 5 000 €.

V súčasnosti, okrem FIO banky, okamžité platby podporujú aj Slovenská sporiteľňa, Všeobecná úverová banka (VÚB) a Tatra banka spolu s Raiffeisen bankou.

Táto funkcia bude ale od 9. januára 2025 povinnou pre všetky banky, resp. od 9. októbra. Prvý termín hovorí o podpore prijímania okamžitých platieb, ten druhý o možnosti ich zadávania.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre