Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Rezort kultúry: Komisie v programe Obnovme si svoj dom zasadnú čoskoro

Ilustračná snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

Program pomáha tiež rozvíjať pamiatkový výskum, rovnako tak edičnú činnosť a podujatia popularizujúce kultúrne dedičstvo a jeho ochranu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 6. mája (TASR) - Odborné komisie by k hodnoteniu žiadostí v dotačnom programe Obnovme si svoj dom mali pristúpiť v krátkom čase. Ubezpečuje o tom Ministerstvo kultúry (MK) SR v reakcii na obavy predstaviteľov občianskych združení (OZ), upozorňujúcich na to, že odborné komisie ešte nezačali hodnotiť žiadosti o dotácie, čo môže ohroziť ich reálne využitie pri renovácii pamiatok.

Rezort kultúry vysvetlil, že neskorší harmonogram jednotlivých krokov čiastočne vyplýva aj z predĺženia termínu na predkladanie žiadostí, ktorý bol posunutý z posledného novembrového dňa na posledný deň roka 2023. Poukazuje aj na to, že potrebná formálna kontrola sa týkala takmer tisíc prijatých žiadostí o dotáciu.

"Momentálne prebieha aktualizácia interných riadiacich dokumentov a zostavujú sa komisie tak, aby mohli v krátkom čase zasadať," informovala riaditeľka tlačového odboru MK Petra Bačinská. Upozornila tiež, že aj v predchádzajúcich troch rokoch sa zmluvy na akceptáciu posielali úspešným žiadateľom najskôr koncom mája, respektíve v júni.

Predstavitelia občianskych združení, ktoré sa venujú obnove a ochrane kultúrneho dedičstva, v pondelok vyzvali ministerstvo na zrýchlenie procesov v dotačnom programe Obnovme si svoj dom, upozornili pritom na to, že hodnotiace komisie doteraz nezasadli, čo znamená riziko na čerpanie a reálne využitie dotačných prostriedkov v tomto roku.

Poukazujú pritom na to, že vzhľadom na oneskorenie vyhodnotenia a potrebné procesy verejného obstarávania sa v termíne nemusia stihnúť práce, ktoré je potrebné realizovať ešte pred začiatkom jesene, ako je napríklad sanácia navlhnutých múrov či oprava striech. Prípadné stopnutie etapovej obnovy pamiatkových objektov podľa nich tiež zdevalvuje doterajšiu renováciu a investície do nej vložené.

Obnovme si svoj dom je dotačný program MK, prostredníctvom ktorého rezort podporuje obnovu kultúrneho dedičstva, svetských a cirkevných historických objektov, ale i parkov a architektonických areálov. Program pomáha tiež rozvíjať pamiatkový výskum, rovnako tak edičnú činnosť a podujatia popularizujúce kultúrne dedičstvo a jeho ochranu.