Ak ste fanúšikmi Pána prsteňov, Johna Rhys-Daviesa určite poznáte! Neprehliadnuteľný Brit oslavuje 80

John Rhys-Davies, absolvent Kráľovskej akadémie dramatických umení, sa začal objavovať v britskej televízii začiatkom 70. rokov.

06.05.2024 16:00
Viggo Mortensen Foto:
Viggo Mortensen, Ian McKellen, Orlando Bloom, Billy Boyd, Bernard Hill, Dominic Monaghan a John Rhys-Davies vo filme Pán prsteňov: Návrat kráľa.
debata

Britského herca s waleskými koreňmi Johna Rhysa-daviesa, ktorý 5. mája oslávil 80 rokov, preslávili úlohy arabského archeológa Salláha v Indiana Jonesovi, generála Leonida Puškina v „bondovke“ Dych života či trpaslíka Gimliho v Pánovi prsteňov. Zahral si tiež v divadle, televíznych seriáloch a vďaka svojmu hlbokému hlasu sa presadil aj v dabingu.

zväčšiť John Rhys-Davies vo filme Pár prsteňov: Návrat... Foto: Profimedia
John Rhys-Davies John Rhys-Davies vo filme Pár prsteňov: Návrat kráľa.

Rhys-Davies, absolvent Kráľovskej akadémie dramatických umení, sa začal objavovať v britskej televízii začiatkom 70. rokov. Popularitu si získal vďaka postave pretoriánskeho úradníka Naevia Sutoria Macra v historickom seriáli Ja, Claudius z roku 1976. Známy je tiež ako portugalský kapitán Rodrigues z desaťdielneho seriálu podľa románu Jamesa Clavella Šogun (1980) s Richardom Chamberlainom a Tošírom Mifunom. „Hranie mám rád. Ale nemyslím si, že by som teraz bol nejako lepší. Viem jasne, že od svojich dvadsiatich som sa nijako nezlepšil. Ale môžem s tým žiť,“ povedal.

zväčšiť John Rhys-Davies na zábere z roku 2023. Foto: Profimedia
John Rhys-Davies John Rhys-Davies na zábere z roku 2023.

Okrem klasického činoherného, televízneho a filmového herectva sa venuje tiež nahováraniu videohier a animovaných filmov, svoj hlboký hlas prepožičal mnohým animovaným i počítačovým postavám. Veľmi často účinkoval v rôznych filmoch z žánru sci-fi či fantasy. Okrem Pána prsteňov si zahral napríklad aj v seriáli Star Trek: Vesmírna loď Voyager holografickú projekciu Leonarda da Vinciho.

John Rhys-Davies, ktorý má tri deti, zbiera autoveteránov a svoj čas delí medzi Los Angeles a ostrov Man, na ktorom vlastní dom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pán prsteňov #John Rhys-Davies

+ Denné krátke prechádzky zvýšia vašu energiu a zlepšia náladu.
Nesústreďte sa na svoje poklesy, práve naopak,...

+ Malé zmeny v stravovaní môžu priniesť veľké výhody pre vaše zdravie.
Automatické sporenie malých súm môže...