Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
06.05.2024 01:05

Vyhlásenie ZMOS pri príležitosti 75. výročia Rady Európy


Rada Európy


Rada Európy bola podporou pri budovaní samosprávnych komunít a formovaní miestnej demokracie na Slovensku. Pri príležitosti 75. výročia jej vzniku to uviedol predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik.


Bratislava – 5. mája 2024 - Rada Európy bola našou podporou pri budovaní miestnej demokracie na Slovensku. Združenie miest a obcí Slovenska pri príležitosti dnešného 75. výročia Rady Európy vyzdvihuje význam tohto európskeho spoločenstva pri budovaní samosprávnych komunít a formovaní miestnej demokracie na Slovensku.

V čase, keď sme ešte nepatrili do Európskej únie, práve Rada Európy bola pre nás priestorom  a podporou na ceste budovania miestnej demokracie a samosprávnosti. 

Rada Európy si dnes pripomína 75. výročie od svojho založenia. Slovensko sa stalo súčasťou Rady Európy o 44 neskôr po jej založení, a to 30. júna 1993, po vzniku samostatného štátu Slovenská republika. Dnes je súčasťou Rady Európy 46 krajín.  

Významným momentom Rady Európy pre mestá a obce bol Kongres miestnych a regionálnych samospráv, kde samosprávne združenia mohli a doteraz môžu delegovať svojich volených zástupcov do tohto poradného orgánu Rady Európy. 

Kongres miestnych a regionálnych samospráv ako jeden z orgánov Rady Európy bol vytvorený z presvedčenia, že je potrebné poskytnúť miestnym a následne aj regionálnym orgánom fórum, aby mohli vyjadriť svoj názor v počiatočných fázach procesu európskej integrácie. V roku 1953 začal ako obyčajný výbor vtedajšieho Poradného zhromaždenia, následne sa stala „Konferenciou miestnych a regionálnych samospráv Európy“ a napokon bol v roku 1994 založený ako „Kongres miestnych a regionálnych samospráv Rady Európy“, dnes zložený z 306 členov a 306 náhradníkov. Jeho úlohou je okrem iného hodnotiť implementáciu Európskej charty miestnej samosprávy v 46 členských štátoch Rady Európy. 

Slovenska samospráva je dodnes zastúpená v Kongrese miestnych a regionálnych samospráv piatimi členmi a piatim náhradníkmi, ktorých nominujú samosprávne združenia, a tak sa aj v súčasnosti podieľa na práci Kongresu miestnych a regionálnych samosprávy i  Rady Európy.

Význam spoločenstva Rady Európy prevýšil vstup Slovenska do Európskej únie. Pre mnohé krajiny, tak ako aj pre nás v minulosti, zohráva Rada Európy významné fórum pre obhajovanie a presadzovanie demokratických princípov a hodnôt právneho štátu. Členstvo v Rade Európy a Európskej únii ide ruka v ruke a pre slovenské samosprávy zohráva členstvo v Rade Európy nielen historický významný míľnik, ale je stále priestorom a strážcom miestnej demokracie - Európskej charty miestnej samosprávy – najmä prostredníctvom monitorovacích misií kongresu na dodržiavanie ustanovení charty a následným formulovaním odporúčaní pre štát.

 

Autor: Jozef Božik, predseda ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.04.2016
Dominovali prípravy 27. snemu ZMOS a tézy pre programové vyhlásenie vlády SR
Štrbské Pleso – 6. apríl 2016 - Predseda ZMOS Michal Sýkora zvolal 6. rokovanie Rady ZMOS. Uskutočnilo sa 5. a 6. apríla 2016 v Štrbskom Plese. Dvojdňový program rokovania tvorilo 21 bodov, medzi ktorými dominovali prípravy 27. snemu ZMOS a tézy pre programové vyhlásenie vlády SR 2016 - 2020.
viac
17.02.2020
Mimoriadna schôdza parlamentu nie je systematickým riešením problémov
Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti s mimoriadnou schôdzou Národnej rady Slovenskej republiky konštatuje, že parlament by mal problémy, ktoré trápia obyvateľov riešiť priebežne, systematicky a s mierou poznania dopadov.
viac
01.07.2020
Rada ZMOS rokovala s ministrom Eduardom Hegerom
V poradí 9. rokovanie Rady ZMOS rozhodlo o októbrovom rokovaní 31. snemu ZMOS. Venovalo sa aj aktuálnej situácii a členovia Rady ZMOS tiež diskutovali s ministrom financií SR Eduardom Hegerom.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %