Denník N

Príbeh Angličana, ktorého pre vzťah s Oravčankou sledovala ŠtB. Komunistov vyľakal, keď vtipkoval o štrajku

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Steve Murray je stredoškolský učiteľ a tlmočník pôvodom z anglického mesta Coventry, ktorý na Slovensku trvalo žije od roku 1988. Len nedávno spoznal spis, ktorý o ňom viedla komunistická Štátna bezpečnosť. Občan Spojeného kráľovstva, ktorý sa rozhodol žiť v komunistickom štáte, to bolo v osemdesiatych rokoch nevšedné rozhodnutie – a vzhľadom na to, že tento Angličan predtým pracoval aj na americkej vojenskej základni, tajná polícia jeho život podrobne monitorovala.

Prvé zverejňovanie zväzkov Štátnej bezpečnosti začiatkom milénia sa zdalo Stevovi divoké. „Zdalo sa mi to nebezpečné a nezodpovedné, keď bol systém celkom otvorený. Napísal som svoje meno a zistil, že som mal status preverovanej osoby.“ Keď tam o sebe našiel iba pár slov, nechal to tak.

Teraz v apríli si od Ústavu pamäti národa prevzal USB kľúč so stovkou naskenovaných dokumentov. Po ich preštudovaní hovorí, že informácie, ktoré mu vtedy mohli uškodiť a znemožniť pobyt v Československu, si už na sklonku osemdesiatych rokov nedokázali v Štátnej bezpečnosti pospájať.

Zarazilo ho tiež, že o ňom ŠTB informoval aj ich agent na britskej ambasáde v Prahe.

V článku sa dočítate:

  • ako chcel Steve v socialistickom Československu testovať „americkú a kapitalistickú propagandu“;
  • prečo sa ešte pred Nežnou revolúciou rozhodol usadiť na Slovensku a čo musel doložiť, aby mu to úrady povolili;
  • aký rozruch spôsobil jeho žartovný komentár, že aj robotníci v oravskom strojárskom podniku by mohli štrajkovať ako anglickí baníci;
  • koho ŠtB oslovila, aby ho sledovali, a ako príslušníci v spise zaznamenali jeho vlastné výpovede.

Od Prahy po Oravskú priehradu

Do Československej socialistickej republiky pricestoval Steve prvýkrát v roku 1981. Pracoval v tom čase na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie