Tohtoročnú Eurovíziu poznamenávajú protesty proti účasti Izraela

Za prísnych bezpečnostných opatrení sa v utorok v juhošvédskom meste Malmö uskutoční prvé semifinále hudobnej súťaže Eurovízia. Súťaž v tomto roku sprevádzajú protesty proti účasti Izraela vzhľadom na ničivú vojnu, ktorú vedie izraelská armáda v Pásme Gazy v reakcii na teroristický útok palestínskeho hnutia Hamas na juh Izraela z vlaňajšieho 7. októbra. V etnicky rôznorodom Malmö, kde žije aj početná palestínska komunita, sú počas konania Eurovízie plánované propalestínske aj proizraelské demonštrácie.

06.05.2024 11:05
Eurovízia 2023 Foto:
Snímka z minuloročnej Eurovízie.
debata

Súťaž oficiálne začala v nedeľu prechádzkou 37 súťažiacich po takzvanom tyrkysovom koberci. Prvé semifinále sa uskutoční v utorok 7. mája, druhé semifinále je naplánované na 9. mája. V sobotu 11. mája sa potom pri finále rozhodne o výhercovi tohtoročného ročníka.

Minuloročnou víťazkou Eurovízie sa stala švédska speváčka Loreen, ktorá tým zabezpečila severskej krajine usporiadateľstvo. V Malmö, ktorá hostí Eurovíziu už tretíkrát, sa v súvislosti so súťažou očakáva až 100-tisíc návštevníkov.

Do mesta boli kvôli demonštráciám a obavám z násilností povolaní policajti z celého Švédska, ktorých posilnili aj bezpečnostné zložky zo susedného Dánska a Nórska. Pri vstupe do arény, kde sa bude súťaž konať, čakajú návštevníkov podobné kontroly ako na letisku. Počíta sa tiež s využitím dronov.

„Je zrejmé, že zlá bezpečnostná situácia vo svete ovplyvnila aj Eurovíziu,“ povedala stanici BBC šéfka polície v Malmö Petra Stenkulaová. „Švédsko, predovšetkým Malmö, už bolo svedkom protestov proti účasti Izraela v súťaži,“ dodala.

Stenkulaová tiež pripomenula, že v celom Švédsku od minulého leta platí štvrtý, najvyšší stupeň varovania pred teroristickou hrozbou, a to kvôli prípadom pálenia koránu, ktoré rozhorčili moslimský svet.

Medzi tohtoročnými účastníkmi Eurovízie bude nepochybne v centre pozornosti izraelská speváčka Eden Golanová, ktorá vystúpi s piesňou Hurricane (Hurikán). Ide o prepracovanú verziu pôvodnej skladby October Rain (Októbrový dážď), ktorú usporiadateľská Európska vysielacia únia (EBU) odmietla ako príliš politicky orientovanú kvôli odkazom na októbrové útoky Hamasu.

Izraelská bezpečnostná služba Šin Bet Golanovej odporučila, aby mimo súťaže a oficiálnej akcie spolu so svojím tímom neopúšťala hotelovú izbu. Izrael tiež varoval svojich občanov pred cestami do Malmö.

„Izrael nie je v Malmö vítaný, pretože bombarduje civilistov v Gaze,“ povedala BBC jedna z organizátoriek demonštrácií Yomn Kadouraová, ktorá je palestínskeho pôvodu. Pripomenula, že Rusko bolo zo súťaže vylúčené, keď v roku 2022 začalo inváziu na Ukrajinu. „Nemôžeme prijať či normalizovať genocídu,“ dodala.

Zástupcovia 1200-člennej židovskej komunity v Malmö uvádzajú, že cítia nervozitu i strach. Polícia BBC oznámila, že dostala desať rôznych žiadostí o možnosť usporiadať v čase Eurovízie v meste demonštráciu.

Masové protesty sú plánované na štvrtok a na sobotu v centre Malmö, niekoľko kilometrov od dejiska súťaže Malmö Areny. Ďalšie protesty by sa mali konať v blízkosti arény, nie však priamo pred ňou.

Podľa policajnej šéfky Stenkulaovej sa dá predpokladať, že demonštrácie budú väčšie ako tie doterajšie, na ktorých sa cez niektoré víkendy zišlo až 20-tisíc ľudí.

Českú republiku v súťaži reprezentuje s piesňou Pedestal speváčka Aiko, vlastným menom Alena Shirmanova, ktorú semifinále čaká vo štvrtok. Aiko sa narodila v Moskve, vyrastala v Česku a teraz žije v anglickom Brightone.

V roku 2018 debutovala s EP Aiko, o dva roky neskôr vydala album Expiration Date, tento rok potom platňu Fortune's Child, z ktorej je aj skladba Pedestal. Vystupuje na domácich i zahraničných hudobných festivaloch.

Eurovízia sa koná každoročne od roku 1956 s výnimkou covidového roku 2020, čo z nej robí najdlhšie trvajúcu medzinárodnú televíznu hudobnú súťaž. Každoročne ju sleduje v priemere 180 miliónov divákov a aspoň raz sa jej zúčastnilo 52 krajín.

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #Eurovízia #izraelsko - palestínsky konflikt