Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
06.05.2024 12:10

Nadácia PSK promptne pomáha po požiari


Obec Výborná v okrese Kežmarok - požiar obydlí obyvateľov časti obce. (Snímka: TASR)


Krajská nadácia v týchto dňoch promptne reaguje na výzvu svojich žiadateľov, ktorí potrebujú urýchlenú pomoc. Jej správna rada aktuálne prerozdelila finančné prostriedky vo výške 9 500 eur, a to medzi troch žiadateľov.


Jedným z nich je aj mesto Stropkov, ktoré pred časom zápasilo s rozsiahlym požiarom príbytkov v jednej zo svojich častí.

Ďalšia finančná pomoc Nadácie PSK pre podporu rodiny je na ceste. Konkrétne smeruje do Prešova na pomoc ukrajinským odídencom, ako aj do Stropkova a obce Výborná, kde boli nedávno hlásené požiare príbytkov. Nadácia medzi žiadateľov z týchto miest a obce prerozdelila  celkovo 9 500 eur. Ide o finančné prostriedky z jej bežného účtu, od jedného z jej donorov, ako aj z krízového fondu pre krízové situácie.

Mestu Stropkov bola schválená suma 5-tisíc eur na zmiernenie následkov po nočnom požiari zo 17. apríla tohto roka v jednej z mestských častí, ktorý zničil niekoľko príbytkov. Nadačné financie pomôžu s prepravou obytných kontajnerov a zakúpením nafty na kúrenie v stanoch.

Rovnako aj žiadosť z obec Výborná v okrese Kežmarok sa týka mimoriadnej situácie – požiaru obydlí obyvateľov časti obce. Krajská nadácia ju podporila finančnou pomocou vo výške 2500 eur, ktorá je určená na výstavbu murovaných domov. Konkrétne ide o podporu piatich nešťastím zasiahnutých rodín. Schválené financie pochádzajú z nadačného fondu pre krízové situácie, ako sú požiare či iné živelné pohromy, do ktorého Výborná na základe podpísaného memoranda každoročne prispieva schválenou čiastkou.

Tretím podporeným žiadateľom je Kongregácia sestier Dominikánok v Prešove, ktorým bola pridelená finančná pomoc vo výške viac ako 1900 eur. Ide pritom o sponzorské prostriedky vyčlenené na účel pomoci ukrajinským odídencom, respektíve v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine. Kongregácia ich použije na nákup oblečenia pre deti a rodičov a v spolupráci s charitou Charkov rozdistribuuje priamo občanom Charkova, ktorí sú v existenciálnej núdzi.

Nadácia PSK pre podporu rodiny pomohla tento rok už po tretíkrát. Vo februári prerozdelila vyše 150-tisíc medzi právnické osoby – obce a cirkvi priamo zasiahnuté zemetrasením z októbra 2023.  V marci podporila 90 svojich žiadateľov z 12 okresov, ktorým rozdelila 36-tisíc eur. Za vyše päť rokov svojho fungovania pomohla aj s aktuálnou pomocou už 900 žiadateľom, pričom celková finančná pomoc presiahla hranicu 730-tisíc eur.

Autor: Oddelenie komunikácie

Autor: (ts-PSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.01.2020
Nadácia PSK pre podporu rodiny rozdelila ďalšie financie
Z celkovej sumy takmer 64-tisíc pridelili 51 975 eur ľuďom postihnutým tragédiou na Mukačevskej ulici č. 7 v Prešove. Ďalších 12-tisíc eur rozdelili 39 žiadateľom - rodinám v sociálnej, zdravotnej, ekonomickej či existenčnej núdzi.
viac
27.03.2021
Nadácia PSK pre podporu rodiny pomáha už dva roky
Nadácia PSK pre podporu rodiny oslávila druhé výročie svojho fungovania. Za uplynulé dva roky finančne podporila 250 núdznych rodín z Prešovského kraja, medzi ktoré prerozdelila vyše 151-tisíc eur. Pomohla aj materiálne či prostredníctvom verejných zbierok.
viac
21.05.2021
Prešovský kraj pomohol ďalším rodinám v núdzi
Ďalších takmer 17-tisíc eur rozdelila Nadácia PSK pre podporu rodiny. A to celkovo 29 rodinám v Prešovskom samosprávnom kraji, ktoré sa ocitli v núdzi aj v dôsledku celosvetovej pandémie.
viac
25.09.2021
Nadácia PSK pre podporu rodiny pomohla 26 rodinám v núdzi
Nadácia PSK pre podporu rodiny rozdeľovala ďalšie financie. Celkovo 26 rodinám z ôsmich okresov pomohla sumou vo výške viac ako 15-tisíc eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %