Podpredsedníčka Výboru Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Tamara Stohlová (Progresívne Slovensko). FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Vláda sa chystá znefunkčniť enviropolíciu, kritizuje Progresívne Slovensko

06.05.2024, 12:06
Autor:
TASRTASR

Väčšina enviropolicajtov sa môže podľa informácií Progresívneho Slovenska vrátiť späť do krajov a okresov.

Vláda sa chystá znefunkčniť enviropolíciu. Dôsledkom bude beztrestné ničenie životného prostredia. Na tlačovej konferencii na to poukázal europoslanec Martin Hojsík a poslankyňa Tamara Stohlová (obaja PS).

Hojsík preto vyzval premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a príslušných ministrov, aby sa zaručili, že pri reorganizácii polície zachovajú enviropolíciu minimálne so súčasnými právomocami a personálnym a technickým vybavením.

Väčšina enviropolicajtov sa môže podľa informácií Progresívneho Slovenska vrátiť späť do krajov a okresov.

"Tam sa síce budú formálne venovať týmto témam, ale v skutočnosti hrozí, že tak ako v minulosti, budú riešiť množstvo iných problémov," povedal Hojsík. Dôležitosť riešenia envirokriminality podľa neho aktuálne stúpa.  

"Hrozí, že ak niekto nelegálne uloží toxický odpad na vašom pozemku, vyrúbe chránený les či zničí zdroj vody, nebude to mať kto vyšetriť. A takíto zločinci budú naďalej veselo ničiť životné prostredie, ktoré patrí nám všetkým," skonštatoval Hojsík.

Enviropolícia je podľa europoslanca priamo napojená na plán obnovy a hrozí tak, že Slovensko bude musieť vracať peniaze. Pripomenul, že nová európska smernica o environmentálnych zločinoch kladie na enviropolíciu ďalšie úlohy. "Vláda tak robí jeden nezmyselný krok za druhým, ohrozuje nielen prírodu, ale aj už investované peniaze," podotkol Hojsík.

Znefunkčnenie enviropolície môže podľa Stohlovej zničiť akýkoľvek preventívny charakter trestov za environmentálnu trestnú činnosť. Poukázala na to, že minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) nedávno vyzdvihoval efektivitu enviropolície.

01 - Modified: 2024-05-16 14:49:00 - Feat.: - Title: Šimečka: Chceme vyslať signál a dohodnúť sa na sto dňoch pokoja 02 - Modified: 2024-05-15 16:27:53 - Feat.: - Title: Útočník, ktorý strieľaľ na Fica, nie je členom Progresívneho Slovenska, odmieta tvrdenia Šimečka 03 - Modified: 2024-05-14 08:49:17 - Feat.: - Title: "Fico ide podľa manuálu diktátora." Progresívne Slovensko a SaS pozývajú na protest 04 - Modified: 2024-05-10 11:42:20 - Feat.: - Title: Šimečka: Šimkovičová je suverénne najhoršia, mimo kamier to priznávajú aj koaliční poslanci 05 - Modified: 2024-05-10 09:45:52 - Feat.: - Title: Slovensko kryje Putinových spojencov. Nevyhostili propagandistu, ktorý robil rozhovor s Kaliňákom, tvrdí PS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 02:57