Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
06.05.2024 11:10

Turistov počas leta čakajú v Trnavskom kraji novinky


Pro musica nostra Tyrnaviensi, zdroj: Hudobné centrum


Ryžovanie zlatiniek i Krupanská fčela budú patriť k novinkám, ktoré pre nadchádzajúcu letnú turistickú sezónu prináša Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trnavský kraj.


Ich cieľom je osloviť potenciálnych návštevníkov regiónu a predstaviť im zaujímavosti Trnavského kraja zážitkov. Informovala o tom riaditeľka KOCR Agáta Mikulová.         

Jún bude patriť medzinárodnému hudobnému festivalu Pro musica nostra Tyrnaviensi, ktorý prináša klasickú hudbu na netradičné miesta Trnavského kraja, ale aj Cyklotúlačkám po Žitnom ostrove. "Počas piatich sobôt budú mať turisti na bicykloch príležitosť spoznávať jedinečnosť Chránenej krajinnej oblasti Dunajské luhy, konkrétne Číčovského mŕtveho ramena. Na nenáročných výletoch po rovinatom teréne im odborník porozpráva o dôležitosti ochrany životného prostredia a predstaví im prírodné zaujímavosti najväčšieho riečneho ostrova v Európe Mikulová," uviedla.         

Prvýkrát pripravili aj ryžovanie zlata spojené so splavom. "Výletníci, ktorí budú splavovať Dunajské ramená v okolí Šulianskeho jazera, si vyskúšajú ryžovanie zlatinky pomocou ryžovacej panvice tak ako za starých čias," avizoval Martin Palkovič z KOCR.         

Vďaka spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Trnava Tourism sa na cesty už čoskoro vráti Smolenická fčela. Cieľom kyvadlovej autobusovej dopravy v Smoleniciach na úpätí Malých Karpát je motivovať turistov, aby nechali svoje autá doma. Do Smoleníc sa odviezli vlakom a potom využili autobus, umožňujúci vystúpiť na ktorejkoľvek označenej zastávke, pozrieť si blízke atrakcie a potom opäť pokračovať v jazde. V sobotu 4. mája prvýkrát zvezie cestujúcich Krupanská fčela, ktorá bude premávať medzi Trnavou a Dolnou Krupou, vždy v termínoch veľkých podujatí v obci.

Cestovný ruch v Trnavskom kraji zaznamenal v roku 2023 významný nárast, počet návštevníkov sa podľa údajov Štatistického úradu SR medziročne zvýšil o 17 percent a počet prenocovaní o takmer 11 percent. Pozitívny trend pokračuje aj v úvode roka 2024. Aktuálne sú známe údaje za január a február. V týchto mesiacoch sa 40.400 návštevníkov postaralo o 129.580 prenocovaní, čo je medziročný nárast návštevníkov o 16,9 percenta a prenocovaní o 24 percent.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.06.2016
Potulka mestom Revúca predstaví významné historické pamiatky
Spoznať významné pamiatky a zaujímavé historické miesta jednej z metropol Gemera trochu inou formou než doteraz môžu turisti vďaka sérii podujatí Potulka mestom Revúca.
viac
19.06.2020
Košický kraj chce prilákať turistov do regiónu kampaňou Kraj sveta
Košický samosprávny kraj (KSK) spúšťa komunikačnú kampaň Kraj sveta, ktorá má do regiónu počas aktuálnej turistickej sezóny prilákať nových návštevníkov. Zameraná je na najzaujímavejšie miesta kraja, pamiatky svetového dedičstva UNESCO a ďalšie turistické, a to aj menej známe unikáty.
viac
30.07.2021
Cyklisti medzi Sencom a Čilistovom môžu využiť nový cyklobus
Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trnavský kraj začala prevádzkovať cyklobus zo Senca cez Jelku až do Čilistova. Informovala o tom Katarína Čučková z KOCR Trnavský kraj.
viac
10.06.2023
Výletné vlaky ponúknu aj filmové zážitky
Každú prázdninovú sobotu môžu turisti nasadnúť na vlak s divadelným aj filmovým zážitkom na palube. Ide o súčasť celodenného výletného programu, ktorý pripravila Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trnavský kraj. Informoval o tom Martin Palkovič z KOCR Trnavský kraj.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %