Denník N

Bývalý šéf horských záchranárov podozrivo nakupoval cez elektronické trhovisko. Dnes radí nominantovi Eštoka

Snežné skútre Horskej záchrannej služby v Starom Smokovci. Foto N - Vladimír Šimíček
Snežné skútre Horskej záchrannej služby v Starom Smokovci. Foto N – Vladimír Šimíček

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Horská záchranná služba počas vlád Smeru nakupovala nevýhodne a v rozpore s pravidlami.
  • Krátko po kontrole, ktorá potvrdila mnohé porušenia zákona, odišiel z úradu šéf záchranárov Jozef Janiga. Tento rok sa vrátil v novej pozícii.

Do Horskej záchrannej služby (HZS) sa po dvoch rokoch vrátil Jozef Janiga, ktorý bol jej dlhoročným riaditeľom. Od januára je poradcom nového šéfa.

Janiga viedol HZS, ktorá patrí pod ministerstvo vnútra, od jej založenia v roku 2003. Odišiel za vlády OĽaNO koncom roka 2021, čo mohlo súvisieť s kauzou nevýhodných nákupov, ktoré sa diali za jeho pôsobenia. Vtedajší minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) ho síce chválil za modernizáciu zariadení, výstroja či budov, ale teraz hovorí, že spomínané nákupy „čiastočne“ vnímal ako príčinu Janigovho odchodu.

Predražené nákupy napríklad lyží, skútrov či oblečenia a porušovanie zákona potvrdila za Mikulca séria ministerských kontrol na základe viacerých podnetov.

„Veľmi krátko po týchto kontrolách sa pán Janiga rozhodol, takže tam nebol ani čas nejakým spôsobom na neho vplývať, aby odišiel,“ komentoval Mikulec pre Denník E.

Janiga v decembri 2021 napísal, že odchádza „po dôkladnom zvážení všetkých okolností“, aby prenechal miesto mladším.

V telefonickom rozhovore pre Denník E rezolútne odmietol, že by odchádzal pre spomínané nákupy. „Nie je to pravda, je to blud,“ povedal a dodal, že mal dôvody, o ktorých osobne hovoril ministrovi.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Matúš Šutaj Eštok

Verejné obstarávanie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie