Pondelok 27.05.2024
Dnes má meniny 
Iveta
°C
06.05.2024 10:10

Zlatomoravecké utorky v múzeu priblížia život šľachty v regióne


Snímka zdroj: Teraz.sk


Významným momentom z dejín Zlatých Moraviec a širšieho regiónu je venovaný cyklus prednášok Zlatomoravecké utorky. V spolupráci s Nitrianskym samosprávnym krajom ho vo svojich priestoroch pripravilo Múzeum v Zlatých Moravciach, expozitúra Ponitrianskeho múzea.


Jarný cyklus prednášok priblíži 7. mája Topoľčianske panstvo v ére Habsburgovcov, informovalo múzeum.         

Prednáška predstaví život a pôsobenie arcivojvodu Jozefa Augusta von Habsburga a jeho rodiny v Topoľčiankach v období rokov 1890 - 1918. Návštevníci sa oboznámia nielen s históriou obce a okolnosťami, za ktorých sa topoľčianske panstvo dostalo do vlastníctva rodu Habsburgovcov, ale aj so životnými osudmi rodiny a jej vplyvom na rozvoj a život v samotnej obci. Prednáška v krátkosti opisuje aj tému 1. svetovej vojny a udalosti nasledujúce bezprostredne po nej, ktoré ovplyvnili život topoľčianskych Habsburgovcov.         

Na tému prvej prednášky nadviaže 21. mája druhá s názvom Drahá Augusta... Zameriava sa na životné osudy bavorského princa Georga a jeho sestry, arcivojvodkyne Augusty, ktorej rodina vlastnila topoľčianske panstvo v rokoch 1890 - 1918.         

Cyklus Zlatomoravecké utorky bude pokračovať 4. júna témou Šľachtické rody v Beladiciach a vyvrcholí 18. júna prednáškou Život šľachty na hrade Hrušov na základe archeologických nálezov.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.07.2016
Skanzeny prezentujú život ľudí v historickom prostredí krajiny
Domáci i zahraniční turisti môžu na desiatich miestach Slovenska spoznať atmosféru života ľudí v prostredí historickej krajiny.
viac
29.11.2018
Na hrade pripravili v predvianočnom období niekoľko podujatí
Múzeum v Kežmarku si aj tento rok pripravilo v predvianočnom období pre svojich návštevníkov bohatý program. Séria podujatí odštartovala vo štvrtok večer v meštianskom dome na Hlavnom námestí č. 55 koncertom Solamente Naturali Non stop.
viac
24.01.2020
Tribečské múzeum predstavuje vodu ako nenahraditeľný priestor pre život
Sladkovodné biotopy ako miesta so širokou škálou rozličných druhov rastlín a živočíchov, ktoré oživujú a spestrujú horské, podhorské i nížinné oblasti, predstavuje prvá tohtoročná výstava v Tribečskom múzeu v Topoľčanoch.
viac
08.02.2024
Zemplínske múzeum približuje históriu regiónu cez novú archeologickú expozíciu
Zemplínske múzeum v Michalovciach otvorilo novú archeologickú expozíciu, ktorá ponúka pohľad na históriu regiónu. Riaditeľka múzea Stanislava Rovňáková uviedla, že projekt pripravovali od jari 2023 a bol súčasťou regionálneho operačného programu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %