Vitajte na webe nezávislého časopisu o opere, klasickej hudbe a balete Opera Slovakia.

Reklama

Operno-baletná sezóna v kinách CINEMAX

4. mája 2024 Ľudovít Vongrej Sezóna 2023/2024

Cenu Jána Cikkera za rok 2023 získal klavirista a saxofonista Ladislav Fančovič

Udelenie Ceny Jána Cikkera za rok 2023, Peter Michalica, Ladislav Fančovič, foto: Igor Rešovský
Veľkosť písma
A
A
A
V utorok 30. apríla 2024 sa v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave konal slávnostný koncert, spojený s odovzdávaním Ceny Jána Cikkera za rok 2023. Laureátom sa tento raz stal popredný slovenský hudobník Ladislav Fančovič za úpravu Cikkerových Siedmich fúg pre saxofónové kvarteto. Riaditeľka Múzea Jána Cikkera, Irena Michalicová, zároveň pri tejto príležitosti predstavila čitateľom Opera Slovakia aktuálne aktivity nadácie i múzea.

Nadácia Jána Cikkera už niekoľko desaťročí udeľuje výročnú Cenu Jána Cikkera. Je určená umelcom, muzikológom, alebo hudobným telesám, ktoré sa mimoriadne zaslúžili o šírenie tvorby slovenského skladateľa.

Prvá Cena Jána Cikkera bola v roku 2000 udelená scénografovi Ladislavovi Vychodilovi, za r. 2001 ju získala česká sopranistka Alena Míková za stvárnenie postavy Katuše v Cikkerovej opere Vzkriesenie. Následne sa jej držiteľmi stali americký dirigent Leo Najar (2002), klarinetista a dirigent Ewald Korner (2003), dirigent Bystrík Režucha (2004), vydavateľka Barbara Scheuch-Vötterle (2005), v rokoch 2006 a 2007 nebola cena udelená, klavirista Ivan Palovič (2008), klaviristka Ida Černecká (2009), Štátny komorný orchester Žilina (2010), klavírne duo Rudolf a Silvia Macudzińkí (2011), režisér Roman Polák a dirigent Marián Vach (2012), Štátna opera v Banskej Bystrici (2013), muzikológ Michal Palovčík (2014), zakladajúci dirigent ŠKO Žilina Bohumil Urban (2015), klaviristka Jordana Palovičová (2016), dirigent Ľudovít Rajter (2017), Základná umelecká škola Jána Cikkera v Banskej Bystrici (2018), v rokoch 2019 a 2020 nebola cena kvôli pandémii koronavírusu udelená. Laureátom za rok 2022 sa stal klavirista Matej Arendárik.

Udelenie Ceny Jána Cikkera za rok 2023, Peter Michalica, Ladislav Fančovič, foto: Igor Rešovský

Za rok 2023 toto významné ocenenie získal klavírny virtuóz a v posledných rokoch aj popredný hráč na saxofóne Ladislav Fančovič. „Tento univerzálny hudobník šíri tvorbu Jána Cikkera nielen prostredníctvom klavíra, ale aj skvelými transkripciami autorovho diela pre saxofónové kvarteto. Fančovičove inovatívne uchopenie tvorby majstra Jána Cikkera dáva novú dimenziu Cikkerovmu tvorivému odkazu“, zdôvodnila udelenie Ceny Irena Michalicová z Múzea Jána Cikkera a ďalej pre Opera Slovakia špecifikovala:

„Tvorba Jána Cikkera sa interpretačne šíri už celý rad desaťročí. Slovenskí i zahraniční umelci naštudovávali a študujú i v súčasnosti jeho inštrumentálnu i vokálnu tvorbu. Celý rad nahrávok jeho skladieb to krásne dokumentuje. A práve v posledných rokoch sa Nadácia Jána Cikkera v súčinnosti s Múzeom Jána Cikkera rozhodla, že bude umelcov inšpirovať i k novej modernej forme šírenia Cikkerovej tvorby.

Prof. Michalica, iniciátor tejto myšlienky, vychádzal z dávno overenej tradície dejín hudby – tak v baroku, ako aj v neskorších štýlových obdobiach bolo prirodzené, že skladby autora, určené pre konkrétny nástroj resp. nástroje, sa v praxi budú interpretovať aj v inom nástrojovom obsadení. Tento trend sa v priebehu času obohatil aj o transkripcie vokálnych skladieb pre inštrumenty. Najznámejším príkladom sú početné diela s názvom Ave Maria, ktoré sa interpretujú v tých najrôznejších inštrumentálnych obmenách.

Udelenie Ceny Jána Cikkera za rok 2023, Ladislav Fančovič a Pressburg Saxophone Quartet, foto: Igor Rešovský

Tento úmysel Nadácie Jána Cikkera sa stretol v interpretačnej obci s veľkým pochopením a na koncertoch jesenného cyklu Múzea Jána Cikkera už odzneli majstrove skladby v najrôznejších transkripčných verziách. Napríklad v jeseni 2023 Janáčkovo kvarteto interpretovalo Cikkerove klávesové fúgy vo svojom obsadení, klavírny cyklus Čo mi deti rozprávali už spracovalo gitarové i akordeónové komorné zoskupenie, Cikker zaznel aj vo verzii pre dva cimbaly či kontrabas a klavír. Sopránový part Cikkerových Desiatich uspávaniek sprevádzala okrem komorného orchestra či klavíra aj gitara, ba dokonca i harfa. Fančovičov transkripčný entuziazmus bol korunovaný zasväteným spracovaním Siedmich fúg Jána Cikkera. Vysoká úroveň čerstvej CD nahrávky to potvrdzuje.“

Prečítajte si tiež:
Ján Cikker – obhajca operných hriešnikov

Tohtoročná dramaturgia galakoncertu súvisela s tým, že laureátom Ceny Jána Cikkera sa stal Ladislav Fančovič, ktorý už niekoľko desaťročí patrí k špičkovým klavírnym virtuózom, ale v posledných rokoch sa prejavuje aj v novej dimenzii. Začal súčasne vystupovať aj ako interpret, ktorý hrá na saxofóne. Napriek tomu, že iba minulý rok získal v Holandsku najvyššiu priečku vzdelanostného diplomu v hre na tomto nástroji, inšpiroval vedenie Vysokej školy múzických umení k tomu, aby po rokoch zaradilo hru na saxofóne medzi študijné odbory Hudobnej fakulty.

„Ladislav Fančovič sa tejto svojej novej misii venuje popri klavíri s obdivuhodným entuziazmom a popri naštudovaní originálnych skladieb transkribuje pre svoj Pressburg Saxophone Quartet, ktorého je umeleckým vedúcim, aj diela iných žánrov či obsadení. A keďže práve táto jeho transkripčná činnosť prispela k novej dimenzii šírenia tvorby Jána Cikkera, stala sa rozhodujúcim faktorom pre jeho nomináciu na Cenu Jána Cikkera. Poslúžilo k tomu okrem iného aj Fančovičovo tvorivé uchopenie Cikkerových fúg, pôvodne určených klávesovému nástroju, ktoré v saxofónovom štvorhlase dostali novú zvukovú i výpovednú dimenziu. Bolo teda samozrejmé, že výber z fúg zahral Fančovič na slávnostnom koncerte na klavíri a dve ďalšie v saxofónovej kvartetovej verzii.

Udelenie Ceny Jána Cikkera za rok 2023, Ladislav Fančovič, foto: Igor Rešovský

Dramaturgia koncertu na úvod pripomenula aj to, že Ján Cikker bol úspešným pedagógom. A keďže jeho najprominentnejším žiakom bol Ilja Zeljenka, slávnostný večer otvorila jeho Musica Slovaca. Dielo pôvodne napísané pre sólové husle a sláčikový orchester, ktoré už zažilo viacero inštrumentálnych pretavení, zaznelo v novej kultovej nádhere vo zvuku štyroch saxofónov. Na slávnostnom koncerte taktiež zaznel v podaní laureáta Ladislava Fančoviča výber z Cikkerovho klavírneho cyklu Čo mi deti rozprávali, uviedla pre Opera Slovakia k programu koncertu Irena Michalicová.

Ešte pred slávnostným okamihom naplánovaného udelenia ceny sa stala mimo programu epizóda, ktorú invenčne preddiskutoval predseda Nadácie Jána Cikkera Prof. Peter Michalica s laureátom.

„Myšlienka súvisela so snahou, aby sa publikum oboznámilo aj s ďalšou hudobnou tvárou Ladislava Fančoviča. Ten sa totiž už kongeniálne etabloval popri tzv. vážnej hudbe aj ako zasvätený reprezentant jazzovej sféry. A keďže 30. máj, kedy sa slávnostný večer konal, je aj medzinárodným dňom jazzu, vyzval Prof. Michalica, ktorý večer aj moderoval, oslávenca na ukážku aj z tejto sféry.

Ten v priebehu noci pred konaním koncertu spracoval Bugatti step Jaroslava Ježka pre sólový klavír a sprievod saxofónového tria. V deň koncertu to stihol aj s kolegami nacvičiť a večer v Zrkadlovej sieni excelovať a priviesť publikum k burácajúcemu potlesku.“, informovala Irena Michalicová. V takejto uvoľnenej atmosfére sa aj odovzdala Cena Jána Cikkera za rok 2023. Snahou usporiadateľov totiž bola programová spontánnosť a neformálnosť odovzdávania ceny.

Udelenie Ceny Jána Cikkera za rok 2023, Peter Michalica, Ladislav Fančovič, Slovenský komorný orchester, Pressburg Saxophone Quartet, foto: Igor Rešovský

Po nej na záver koncertu zaznela asi polhodinová Koncertantná symfónia Es dur KV 297b W. A. Mozarta. Skladba, pôvodne komponovaná pre hoboj, klarinet, fagot a lesný roh plus komorný orchester zaznela pravdepodobne vo svetovej premiére vo verzii pre saxofónové kvarteto a orchester, kde jednotlivé nástroje neuveriteľne kompetentne suplovali pôvodne určené inštrumentálne obsadenie. Kompozícia zaznela v podaní Slovenského komorného orchestra pod umeleckým vedením Ewalda Danela a telesa Pressburg Saxophone Quartet.

Slávnostný večer moderoval – tak ako predchádzajúce roky – Prof. Peter Michalica, predseda správnej rady Nadácie Jána Cikkera. Štýl jeho moderovania sa postaral o spontánnosť a istú neformálnosť aj samotnej slávnostnej chvíle. Preto nezaznela ani žiadna pripravená, na papieri napísaná slávnostná reč.

Laudatio sa totiž postupne segmentárne odvíjalo v rámci moderovania od prvej chvíle večera. To logicky inšpirovalo aj oceneného k spontánnemu úprimnému krátkemu vyznaniu. Usporiadatelia sú totiž presvedčení, že táto forma je vhodným kontrastom k bombastickým aktivitám, šíreným v médiách. Ohlas publika presvedčivo potvrdil správnosť takéhoto úmyslu. Toto naviac korešponduje aj v rámci historickej spätosti s osobnosťou geniálneho skladateľa – Ján Cikker bol osobnosťou spontánnych a úprimných posolstiev.

Udelenie Ceny Jána Cikkera za rok 2023, Peter Michalica, Ladislav Fančovič, Pressburg Saxophone Quartet, foto: Igor Rešovský

Keďže už v predchádzajúcich vstupoch moderátora boli uvedené všetky zásluhy, na základe ktorých bol nominant ocenený, pri udelení sa prečítala už iba veta, ktorá bola definovaná v diplome: „Ladislavovi Fančovičovi za tvorivé uchopenie a šírenie diela Jána Cikkera. Spomínané šírenie bude už od júla 2024 umocnené aj vydaním CD nosiča s dielami slovenských skladateľov, na ktorom je i Sedem fúg Jána Cikkera v podaní Pressburg Saxophone Quartet.“

„Udelenie ceny vnímam ako veľkú poctu, keďže mám hudbu Jána Cikkera nesmierne rád. Zároveň ju vnímam aj ako záväzok do budúcnosti, a akési potvrdenie toho, že má zmysel intenzívne pracovať na systematickom skultúrňovaní našej krajiny, pretože za civilizovaným svetom, žiaľ, stále dosť zaostávame“, uviedol pre Opera Slovakia Ladislav Fančovič a v súvislosti k počinu, za ktorý bol ocenený, dodáva:

„Ocenenie som dostal predovšetkým za úpravu Cikkerových Siedmich fúg pre saxofónové kvarteto. Mám ale aj krásne spomienky na režírovanie nádhernej nahrávky symfonického tryptichu O živote spred niekoľkých rokov so Štátnou filharmóniou Košice. Ako klavirista mám jeden veľký sen do budúcich rokov – zahrať si s orchestrom Cikkerove nádherné Concertino.“

Prečítajte si tiež:
Cikkerov symfonický triptych O živote oživený na CD

Udelenie Ceny Jána Cikkera za rok 2023, Peter Michalica, Ladislav Fančovič, foto: Igor Rešovský

Ladislav Fančovič má množstvo aktivít a čitateľom Opera Slovakia priblížil aj svoje najbližšie plány. „Teším sa, že už o niekoľko týždňov uzrie svetlo sveta nové CD nášho kvarteta Pressburg Saxophone Quartet s názvom Musica Slovaca, na ktorom okrem tejto ikonickej Zeljenkovej skladby bude aj premiérová nahrávka Siedmich fúg Jána Cikkera. V máji a v júni sa teším na množstvo koncertov koncertné tour s Hugo Kauder Triom v Nemecku, dvojklavírové recitály s Evou Varhaníkovou alebo triové koncerty Podoby saxofónu s Jakubom Čižmarovičom a Jankou Macíkovou. V neposlednom rade sa teším aj na saxofónové recitály (tiež s Jakubom Čižmarovičom) s názvom Príbeh saxofónu, ktoré sú venované tohtoročnému dvojitému jubileu vynálezcu saxofónu Adolpha Saxa a budem ich interpretovať na vzácnych historických nástrojoch z 19. storočia.

Galavečer sa konal za účasti významných osobností – predstaviteľov diplomatického zboru i ďalších kultúrnych inštitúcií. Na udeľovaní Cien Jána Cikkera sa už viackrát zúčastnil riaditeľ Slovenskej filharmónie, o účasť na slávnostnom večere prejavila záujem aj vdova po skladateľovi Iljovi Zeljenkovi, rakúsky kultúrny inštitút reprezentovala jeho pani riaditeľka, v publiku sedeli aj viacerí významní hudobníci, literáti, osobnosti spoločenského života vrátane stáleho návštevníka týchto podujatí RNDr. V. Szathmáryho, predsedu Klubu priateľov Slovenskej filharmónie.

Moderátor popri nejednej z osobností menovite privítal aj rodičov oslávenca, ktorí na toto podujatie pricestovali do Bratislavy, ako aj jeho manželku, inšpirátorku a umeleckú súputníčku Janu Dekánkovú.

Udelenie Ceny Jána Cikkera za rok 2023, Peter Michalica, Ladislav Fančovič a správna rada Nadácie Jána Cikkera, foto: Igor Rešovský

Nadácia Jána Cikkera, ktorú založila skladateľova manželka Katarína po manželovej smrti, má hlavný cieľ šíriť a propagovať komponistovu tvorbu, a tým aj podporovať šírenie slovenskej hudby doma a v zahraničí. V Múzeu Jána Cikkera vo Fialkovom údolí 2 sa každoročne koná množstvo koncertov rôznych žánrov, keďže umelci, oslovení geniom loci rezidencie manželov Cikkerovcov s obľubou vyhľadávajú toto miesto pre svoje recitály.

Riaditeľka Múzea Jána Cikkera, Irena Michalicová, predstavila čitateľom Opera Slovakia aj aktuálne počiny múzea aj nadácie.

„Nadčasovosť hudby a jej šírenia dokáže determinovať aj časovú veľkorysosť súčinných projektov. Preto nadačné plány majú viacročný presah. Ten potvrdzujú aj cyklicky sa opakujúce podujatia (jesenný cyklus koncertov v múzeu, udeľovanie Ceny Jána Cikkera a ďalšie), no aj prepotrebné aktivity, spojené napr. s postupnou digitalizáciou Cikkerových rukopisov. Jej výkonným orgánom je Múzeum Jána Cikkera, ktorému boli tieto skvosty nadáciou zverené. Na túto činnosť, ako aj ďalšie umelecké projekty sa snaží múzeum získavať najrôznejšie dotácie a granty.

Najmä vďaka podpore Bratislavského samosprávneho kraja po úspešnej digitalizácii takmer 4000 strán rukopisov, tvoriacich zbierky prvých dvoch opier majstra Cikkera (Juro Jánošík a Beg Bajazid), sa teraz pripravujeme na digitalizáciu autografov, patriacich k zbierke tretej Cikkerovej opery Mr. Scrooge, a to vďaka úspešnej tohtoročnej žiadosti o dotáciu na tento projekt. Na digitalizácii spolupracujeme so spoločnosťou Piql, ktorá pred 6 rokmi po prvýkrát predstavila svetu unikátny filmový pás so životnosťou viac ako 500 rokov.

Ján Cikker (1911 – 1989), foto: M. Borodáčová

Tzv. piqlFilm nie je závislý od konkrétneho čítacieho zariadenia a dáta na ňom zostávajú uložené v nezmenenej digitálnej aj vizuálnej podobe stovky rokov. Tie najdôležitejšie sú uložené vo Svetovom arktickom archíve na Špicbergoch. Dnes služby spoločnosti Piql využíva napríklad Európska vesmírna agentúra, CERN, Vatikánska knižnica či GitHub, Walt Disney a Universal Studios, ku ktorým sa v priebehu minulého roka v zastúpení spoločnosti Piql Slovakia pridalo viacero organizácií a firiem zo Slovenska.

Pre jemnú digitalizáciu PiqlFilm využíva špeciálne skenery, optimalizované na snímanie historických viazaných dokumentov, kníh a vzácnych rukopisov. Výsledkom nie je iba dokonalá reprodukcia, ale aj vysoko presné OCR (čo je to OCR) a komplexné metadáta.

S vydavateľstvom Hudobného fondu sa realizovalo v uplynulých mesiacoch vydanie ďalších notových titulov Cikkerových diel, máme v pláne ďalšie, obohatené i o najzaujímavejšie z transkripcií. Za úspešnú považujeme komunikáciu s vedením Slovenskej filharmónie, ktorá pripravuje koncertné uvedenie a exkluzívnu nahrávku Cikkerovej opery Vzkriesenie. Tá už v čase svojho vzniku zaznamenala prenikavý medzinárodný úspech, ovenčený o. i. Herderovou cenou. Tento počin bol pôvodne projektovaný v Opere Slovenského národného divadla v Bratislave v roku 2022, no kvôli zdravotnej indispozícii reprezentácie sólových partov, ktoré pri koncertnom predvedení žiaľ nie sú alternované, musel byť odvolaný.

Po tejto nepriaznivej udalosti vyústila aktivita nadácie k prísľubu vedenia SND, že Vzkriesenie sa predvedie v inscenačnej podobe. Veríme, že načrtnuté komplikácie zo strany vedenia Opery SND sa vyriešia k pozitívnemu výsledku. Nadácia sa k nemu snaží patričnými krokmi urobiť maximum.

Ján Cikker (1911 – 1989), foto: Elena Mešková/HC

Čo sa týka vydavateľskej činnosti, po úspešnej rozsiahlej publikácii Ján Cikker, Listy matke, pripravujem z pozície riaditeľky múzea ďalšiu rozsiahlu knižnú publikáciu – kompletné vydanie Cikkerových operných libriet. Okrem vlastnej vydavateľskej aktivity v oblasti zvukových nosičov v minulosti (napríklad Ján Cikker, Inštrumentálna tvorba) spolupracujeme aj pri ďalších projektoch, šíriacich Cikkerovu tvorbu.

Cikkerova nadácia kooperuje aj s medzinárodným festivalom Hudba pod diamantovou klenbou, ktorého 24. ročník tento rok na každom z koncertov uvedie aj dielo/diela Jána Cikkera. Budú o. i. aj spomienkou na to, že Cikker bol jediný z vtedy žijúcich skladateľov, ktorý sa aktívne zapojil do SNP (jeho 80. výročie si v tomto roku pripomíname).

K podujatiam, ktoré sme o. i. organizovali, patril napr. klavírny recitál a spomínanie virtuózky Eleny Letňanovej, ktorá okrem iného obohatila večer o svoje rozprávanie a spomienky na osobné stretnutia s majstrom Cikkerom. Koncerty Proxima Quartet, J. Gubkovej, R. Šebestu, Slovenského kvarteta a mnohých ďalších umelcov zo Slovenska i zo zahraničia nám pomáhajú budovať a rozširovať bázu našich hudbymilovných priaznivcov a návštevníkov našich podujatí.

Jesenný cyklus koncertov 2024 prinesie ďalšie ovocie našej snahy o nové tvorivé uchopenia Cikkerovej hudby. Jeho tvorba zaznie na jednom z koncertov v interpretácii dua marimba a vibrafón v podaní českých umelcov.

V apríli sme v spolupráci s vydavateľstvom Hudobného fondu vydali Cikkerove klavírne dielo V samote (Dans la solitude), op. 16, č. 2, na jeho uvedenie sa tešíme v interpretácii nositeľky Ceny Jána Cikkera Jordanky Palovičovej. Ako jedno z významných poslaní považujeme aj inšpirovanie mladej generácie k štúdiu Cikkerových skladieb – sú to budúci šíritelia jeho tvorby.

Po veľmi pozitívnych skúsenostiach z minulých rokov so študentmi vysokých umeleckých škôl a konzervatórií Čiech i Slovenska, ale i s víťazmi medzinárodnej súťaže Talents for Europe, pripravujeme tento rok koncert poslucháčov a pedagógov Žilinského konzervatória. V rámci jesenného cyklu sa komorným recitálom u nás predstaví tohto roku aj profesor z Akademii Muzycznej im. Grażyny i Kiejstuta Bacewiczów v poľskej Łodzi Tomasz Król, ktorý okrem svetovej a poľskej tvorby uvedie aj transkripciu Cikkerovej Sonatíny, op. 12, č. 1.“

Pripravil: Ľudovít Vongrej

Zdieľať:

O autorovi

Ľudovít Vongrej
šéfredaktor Opera Slovakia, predseda redakčnej rady Opera Slovakia, spravodajca, publicista, odborný editor a hudobný producent, člen Slovenského centra Medzinárodnej asociácie divadelných kritikov (SC AICT), je členom Zboru Opery SND
Zistiť viac
Článok je chránený autorským zákonom a jeho akékoľvek použitie, alebo šírenie bez písomného súhlasu redakcie Opera Slovakia alebo autora je zakázané.
Opera Slovakia o.z. nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v časopise Opera Slovakia.

Komentáre

Pridajte komentár

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť/registrovať.


R. I. P. Ľubica Rybárska (1958 – 2024)
Luciano Pavarotti a Ľubica Rybárska
duet z Verdiho opery Maškarný bál

Opustila nás Ľubica Rybárska – prišla, bola i odišla ako silná osobnosť slovenskej opery

Posledná rozlúčka s Ľubicou Rybárskou sa uskutoční v pondelok 27. mája 2024 o 10.30 hod. v novej budove SND v Bratislave a o 14.45 hod. v bratislavskom krematóriu.