Investičné fondy ARK Invest patrili pod vedením známej investorky Cathie Woodovej pred pár rokmi medzi najhorúcejšie investičné produkty na trhu. Dobre načasované investície do spoločností ako Tesla, Zoom či Roku spravili zo zakladateľky ARKu celebritu na Wall Street aj mimo nej. V prostredí nízkych úrokových sadzieb v rokoch 2020 a 2021 sa hodnota akcií jej fondu viac ako zdvojnásobila.

Euforické časy sa však skončili. Tie isté dôvody, ktoré donedávna ťahali rastovo orientovaných investorov k masívnemu zhodnoteniu v súčasnosti ťahajú verejne obchodované fondy ARK nadol. Aktéri na Wall Street od úvodu roka vybrali z revolučných ETF Cathie Woodovej viac ako 2,2 miliardy dolárov, čo je približne trojnásobok ako za celý fiškálny rok 2023.

Vlajkový fond ARK Innovation ETF od úvodu roka odpísal 13 percent pričom od svojho vrcholu stratil už viac ako tri štvrtiny hodnoty. Jeho slabá výkonnosť je úzko spätá s koncentráciou do siedmich kľúčových akcií, vrátane Tesly, Roku a Unity Software, ktoré tento rok zaznamenali výrazný pokles. Tesla, ktorá mala v portfóliu fondu najväčší podiel, vymazala takmer tridsať percent hodnoty. Medzitým Unity Software skĺzol o 35 a Roku o 33 percent.

Tesla Model 3.
Neprehliadnite

Akciová bublina v elektromobilovom priemysle spľasla. Investori chcú výsledky, nie sľuby

Dôveru si u investorov ARK podkopala už v roku 2022, kedy odpredala väčšinu svojich podielov v spoločnostiach ťažiacich z rozmachu umelej inteligencie, ako je napríklad Nvidia. Odkedy sa C. Woodová zbavila akciovej pozície v Nvidii, jej trhová kapitalizácia vzrástla približne o 1,2 bilióna dolárov.

Hoci sa Woodová dlhodobo považuje za priaznivca Nvidie, obhajovala svoje rozhodnutie tým, že v rámci ekosystému AI existujú lepšie príležitosti, ktoré nepodliehajú cyklickosti v oblasti počítačových čipov.

„Schopnosť Cathie Woodovej a jej tímu v ARK Invest vytipovať víťazné spoločnosti nie je ničím výnimočná. Od založenia v roku 2014 fond neposkytol investorom nič viac než extrémnu volatilitu a priemerné výnosy,” napísal vlani analytik Morningstar Robby Greengold.

Investori prišli o miliardy

Podľa údajov spoločnosti Morningstar, ktorá ARK Innovation ETF hodnotí len jednou hviezdičkou z piatich, skončil fond v každom z posledných štyroch rokov buď úplne na vrchole, alebo na absolútnom konci rebríčka obdobne zameraných fondov. Jeho päťročný anualizovaný výnos 2,8 percenta pritom zaostáva za väčšinou porovnateľných rastových a technologických fondov.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa