Výročné stretnutie akcionárov Berkshire Hathaway 4. mája bolo prvým v novej ére konglomerátu.

Na víkendovom stretnutí, ktoré Warren Buffett nazval „Woodstock pre kapitalistov“, sa v športovej hale zúčastnili tisíce akcionárov Berkshire Hathaway a počas šiestich hodín „otázok a odpovedí“ sa mohli aktívne zapojiť kladením otázok pre Buffetta a jeho najbližších spoločníkov.

Prvýkrát po desaťročiach sa k Warrenovi Buffettovi nepripojil podpredseda Charlie Munger, ktorý bol „pravou rukou“ šéfa Berkshire. Zomrel koncom minulého roka vo veku 99 rokov.

W. Buffett vo svojom výročnom liste akcionárom Berkshire nazval Mungera „architektom“ moderného Berkshire Hathaway. Ten sa aj vďaka ich spoločnému úsiliu stal najväčším konglomerátom v indexe S&P 500.

Výrazný nárast zisku

Kúpte si „podhodnotené“ akcie Berkshire Hathaway, povedala tesne pred zverejnením hospodárskych výsledkov Buffetovho konglomerátu riaditeľka investičnej spoločnosti CFRA Theresa Torian.

Označila akcie za „podhodnotené oproti historickým priemerom,“ a očakáva katalyzátory pre ich ďalší rast po zverejnení ziskov Berkshire Hathaway.

Čo sa týka samotného hospodárenia Berkshire Hathaway, konglomerát predložil investorom výsledky, kde „zasvietil“ najmä obrovský medziročný nárast prevádzkových ziskov. Taktiež držba hotovosti konglomerátu narástla na rekordnú úroveň.

Berkshire vykázal prevádzkový zisk, ktorý zahŕňa zisky z podnikov v úplnom vlastníctve spoločnosti. Vzrástol o 39 percent na 11,22 miliardy dolárov oproti obdobiu predchádzajúceho roka.

Za vysoký zisk spoločnosť vďačí najmä 185-percentnému medziročnému nárastu zisku z upisovania poistenia na 2,59 miliardy z iba 911 miliónov dolárov.

Warren Buffett
Neprehliadnite

Prečo sa oplatí čítať Buffettove listy akcionárom. Aby nám AI nevygumovala sedliacky rozum

Železničná spoločnosť patriaca Berkshire zaznamenala zisk 1,14 miliardy dolárov, čo je mierny pokles oproti prvému štvrťroku 2023. Energetická divízia Berkshire zaznamenala takmer dvojnásobok zisku, ktorý vyskočil na 717 miliónov zo 416 miliónov dolárov v predchádzajúcom roku.

Čistý zisk za prvý štvrťrok, ktorý zahŕňa výkyvy investícií v akciovom portfóliu Berkshire Hathaway, klesol o 64 percent na 12,7 miliardy dolárov. Samotný Buffett však tieto nerealizované investičné zisky (alebo straty) každý štvrťrok označuje za nezmyselné a zavádzajúce, ale od konglomerátu sa vyžaduje, aby tieto čísla uvádzal na základe účtovných zásad.

W. Buffett očakáva, že bude môcť využiť svoj kapitál ziskovejším spôsobom, ako keby ho „rozdával“ formou dividend akcionárom. V skutočnosti teda povedal, že by použil program spätného odkúpenia akcií na vrátenie kapitálu akcionárom namiesto výplaty dividend, ak by mal pocit, že svoj kapitál nedokáže využiť efektívne. „Cieľom Berkshire – ekonomickým cieľom – je zvýšiť prevádzkový zisk a znížiť počet akcií v obehu,“ dodal neskôr W. Buffett.

Zmeškali sme veľa vecí

W. Buffett investorskému auditóriu povedal, že s Mungerom v priebehu rokov určite premeškali investičné príležitosti, ale ľutoval len pár vybraných.

„Vynechali sme veľa vecí a to, čo sme naozaj ľutovali, bolo vynechanie niečoho, čo sa ukázalo byť veľmi veľké. Ale nikdy sme sa netrápili niečím, čomu sme nerozumeli,“ povedal ostrieľaný investor.

„Prečo by sme mali byť schopní predpovedať budúcnosť každého podnikania? Bolo by to to isté, ako predpovedať, aké výnosy pšenice budú pravdepodobné v budúcom roku.

Utajené akcie?

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa