Netanjahuova vláda schválila ukončenie činnosti televízie Al-Džazíra v Izraeli

Izraelská vláda jednomyseľne schválila ukončenie činnosti katarskej televíznej siete Al-Džazíra v krajine. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na vládne vyhlásenie. Zatiaľ nie je jasné, kedy zákaz nadobudne platnosť a či je trvalý alebo dočasný.

05.05.2024 12:54 , aktualizované: 20:18
al-Džazíra Foto: ,
Sídlo panarabskej televízie al-Džazíra v izraelskom Jeruzaleme
debata (2)

Rozhodnutiu kabinetu Benjamina Netanjahua predchádzalo v izraelskom parlamente schválenie zákona, ktorý umožňuje uzavretie zahraničných vysielacích staníc považovaných za hrozbu pre národnú bezpečnosť v čase vojny Izraela proti hnutiu Hamas v Pásme Gazy.

Izraelský minister komunikácie Šlomo Kari následne oznámil, že vydal príkaz na zatvorenie pobočky televízie, zhabanie jej vybavenia a na obmedzenie vysielania jej webových stránok. „Pre hlasnú trúbu (hnutia) Hamas v Izraeli nebude platiť nijaká sloboda slova,“ vyhlásil Kari.

Agentúra AFP tiež niekoľko hodín po oznámení Netanjahua informovala, že vysielanie al-Džazíry v Izraeli bolo prerušené.

„Odsudzujeme a kritizujeme tento nezákonný čin Izraela, ktorý porušuje ľudské právo na prístup k informáciám,“ uviedla v príspevku na sociálnej sieti X al-Džazíra v reakcii na rozhodnutie izraelskej vlády. Televízia dodala, že využije všetky zákonné prostriedky na ochranu svojich práv i novinárov ako aj práva verejnosti na informácie.

Podľa televízie sa Izrael potláčaním slobody médií snaží zakryť svoje konanie v Pásme Gazy a porušuje medzinárodné a humanitárne právo. „Priame útočenie Izraela na novinárov a ich zabíjanie, zastrašovanie a hrozby neodradia al-Džazíru od jej odhodlania pokrývať (udalosti),“ vyhlásila televízia.

Rozhodnutie je vystupňovaním dlhodobého sporu medzi Izraelom a Al-Džazírou. Izrael má s televíznou stanicou dlhodobo problematické vzťahy a obviňuje ju, že je proti Izraelu zaujatá. Hrozí tiež zvýšenie napätia s Katarom, ktorý stanicu vlastní, a to v čase, keď katarská vláda zohráva dôležitú úlohu v rokovaniach o zastavení vojny v pásme Gazy.

Al-Džazíra je jedným z mála zahraničných médií, ktoré zostalo v Gaze od začiatku vojny. Vysielala krvavé scény leteckých útokov a preplnených nemocníc a obviňovala Izrael z masakrov. Izrael zas obviňuje televíziu zo spolupráce s Hamasom.

Al-Džazíra má sídlo v Dohe a financuje ju katarská vláda. Zatiaľ čo anglické vysielanie televízie sa často podobá programom iných veľkých staníc, arabská odnož často zverejňuje doslovné videovyhlásenia Hamasu a ďalších militantných skupín v regióne. Podobnú kritiku ako od Izraela si Al-Džazíra vypočula aj od Spojených štátov v čase okupácie Iraku po invázii v roku 2003.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Al-Džazíra #Benjamin Netanjahu