Chráňte svoju peňaženku: Takto si môžete chrániť vaše platobné údaje v Google Pay

Dbať na ochranu vašich platobných údajov vás môže do budúcna ochrániť pred celou radou problémov.

hacker platobna karta.jpg
Zdroj: Melnikov Dmitriy / shutterstock.com a Valery Brozhinsky / shutterstock.com, koláž Vosveteit.sk

Ak chcete platiť na internete, na výber máte niekoľko možností. Okrem tradičnej platby kartou Google ponúka platformu Google Pay, ktorá vám ponúka nielen rýchlejšiu a pohodlnejšiu formu platby, no zároveň chráni vaše citlivé platobné údaje pred zneužítím. Ako?  

Digitálne platby s Google peňaženkou 

Aj v tradičných kamenných obchodoch môžete platiť bezkontaktne mobilom, pomocou Google peňaženky. Táto forma platby je bezpečnejšia preto, lebo po zadaní karty a vytvorení platobnej metódy vám Google peňaženka vytvorí takzvaný “device token”. Ide o špecifické virtuálne číslo účtu, ktoré je jedinečné pre vaše zariadenie. Keď platíte v obchode za kávu alebo za hocičo iné, s predajcom nezdieľate číslo vašej karty. Napriek tomu môžete získať akékoľvek výhody, ktoré vám vyplývajú z platby kartou.  

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Zároveň sa nemusíte báť ani krádeže. Keď vám niekto zoberie smartfón, aj tak si s ním nič nekúpi, pretože platby musíte potvrdiť PIN kódom, vzorom, tvárou alebo odtlačkom prsta.  

Vytvorenie virtuálnej karty 

Virtuálna karta vám vygeneruje úplne nové číslo karty, dátum platnosti a bezpečnostné trojčíslie. V podstate tak dostanete novú kartu, ktorá funguje len určitú dobu alebo len na jedinú platbu. V praxi vám to pomôže tak, že ak sa hacker nabúra do serverov e-shopu a nájde číslo vašej virtuálnej karty, nebude ho môcť použiť druhýkrát na to, aby niečo kúpil vo vašom mene.  

Vytvorenie virtuálnej karty ponúka aj väčšina bankových aplikácií na Slovensku. Ak aj nevyužívate priamo Google Pay, odporúčame si nájsť vo vašej aplikácií možnosť vytvorenia virtuálnej karty a platiť s ňou v online obchodoch. Virtuálna karta sa hodí obzvlášť v prípadoch, keď nakupujete z určitého obchodu prvýkrát a ešte mu nedôverujete. Dobrým zvykom však môže byť používanie virtuálnej karty pri každom nákupe.  

V bankových aplikáciách môžete nájsť túto funkciu pod niekoľkými názvami. Jedným je virtuálna karta, no napríklad aplikácia Tatra Banky ju má uvedenú ako “internetová platba”.  

Virtuálna karta vás ochráni pred online podvodníkmi
Zdroj: Vosveteit.sk

Bezpečnostné nastavenia 

Ďalšou bezpečnostnou vrstvou Google Pay je možnosť kedykoľvek si skontrolovať a zmeniť nastavenia. Ako užívateľ môžete kedykoľvek pridať alebo odobrať spôsob platby. Zároveň môžete nastaviť, či si želáte automatické dopĺňanie údajov karty, či overenie nákupu biometriou alebo PIN kódom alebo vzorom.  

Chrániť si svoje platobné informácie bezpečnou aplikáciou, virtuálnou kartou alebo ďalšími spôsobmi vás môže ušetriť od ďalších problémov. Hoci väčšina bánk monitoruje podozrivé transakcie a má určité bezpečnostné opatrenia, nie vždy sa môže podariť pokus o podvod zachytiť. Vždy je preto lepšie problémom predchádzať a ak používate Google Pay, teraz už viete, čo všetko táto služba robí pre ochranu vášho súkromia. Na trhu existuje niekoľko digitálnych peňaženiek, ktoré ponúkajú rôzne bezpečnostné funkcie. Treba si preto vybrať takú aplikáciu, ktorá čo najlepšie spĺňa vaše potreby.  

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre