Šéfka WFP McCainová: Na severe Pásma Gazy už vládne plnohodnotný hladomor

Na severe Pásma Gazy už vládne plnohodnotný hladomor, vyhlásila riaditeľka Svetového potravinového programu (WFP) Cindy McCainová v rozhovore pre americkú televíziu NBC, píše agentúra DPA.

05.05.2024 08:50 , aktualizované: 09:22
Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc Foto: ,
Palestínčania čakajú na humanitárnu pomoc na pláži v meste Gaza 25. februára 2024
debata (34)

„Pri takýchto konfliktoch nabitých emóciami sa počas vojny niečo udeje a nastane hlad. Preto vám chcem povedať, že na severe (Pásma Gazy) vládne plnohodnotný hladomor a postupuje smerom na juh,“ vyhlásila McCainová v interview, ktoré v plnom rozsahu zverejnia v nedeľu.

Experti varujú pred hladom vo vojnovej zóne dlhodobo, situácia v Pásme Gazy však zatiaľ oficiálne nebola označená ako hladomor. O tomto označení možno na medzinárodnej úrovni rozhodnúť až po zložitom administratívnom procese, vysvetľuje DPA.

McCainová zdôraznila, že pri svojom hodnotení vychádza z toho, čo zamestnanci WFP videli a zažili priamo na mieste. Nikto by nemal zomrieť od hladu, najmä v čase, keď je na celom svete dostatok jedla na uspokojenie potrieb všetkých, dodala.

Zúfalá situácia spôsobila, že Spojené štáty, Nemecko a ďalšie krajiny dodali na sever Pásma Gazy humanitárnu pomoc aj letecky.

Izrael spustil vojenskú operáciu v Pásme Gazy v reakcii na bezprecedentný útok palestínskeho militantného hnutia Hamas na izraelské územie zo 7. októbra 2023, pri ktorom zahynulo vyše 1170 ľudí a najmenej 250 ďalších podľa izraelských úradov uniesli.

Odvetné útoky Izraela si odvtedy v Pásme Gazy podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva ovládaného Hamasom vyžiadali už viac ako 34 000 obetí na životoch.

Izrael zabil lídra Islamského džihádu

Aiman Zárab, líder teroristickej organizácie Islamský džihád, zomrel pri izraelskom nálete na juhu Pásma Gazy, uviedla izraelská armáda.

„Spolu so Zárabom boli eliminovaní ďalší dvaja dzihádistickí teroristi, ktorí sa zdržiavali v ním využívanom byte,“ uviedla izraelská armáda (IDF).

Medzi zbraňami Hamasu našli aj košickú EČV. Video izraelskej armády
Video

Zárab bol podľa IDF jedným z veliteľov brigády Rafah. Zároveň bol zodpovedný za bezprecedentný útok Islamského džihádu na kibuc Súfa a vojenský post na juhu Izraela zo 7. októbra, pri ktorom zahynulo vyše 1 170 ľudí a najmenej 250 ďalších bolo podľa izraelských úradov unesených.

Odvetné útoky Izraela si odvtedy v Pásme Gazy podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva ovládaného Hamasom vyžiadali už viac ako 34-tisíc obetí na životoch.

Tank / Gaza / Čítajte viac V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN
34 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy #hladomor #útok na Izrael