Prirodzená krása na dosah ruky: Domáce masky pre hydratovanú a zdravú pleť

Diana Klamová | 5. máj 2024
Prirodzená krása na dosah ruky: Domáce masky pre hydratovanú a zdravú pleť

Domáce masky na tvár predstavujú cenovo dostupný a prírodný spôsob, ako sa starať o pleť bez potreby drahých kozmetických prípravkov.

V závislosti od typu pleti a konkrétnych potrieb je možné pripraviť si rôzne masky s použitím bežne dostupných ingrediencií z vašej kuchyne či záhrady. Tu sú návrhy na domáce masky pre rôzne typy pleti, zamerané na hydratáciu, čistenie a revitalizáciu.

Pre suchú pleť: Hydratačná maska s avokádom a medom

Suchá pleť potrebuje intenzívnu hydratáciu a výživu. Avokádo je bohaté na zdravé tuky a vitamíny E a C, ktoré pomáhajú obnoviť hydratáciu a pružnosť pleti. Med má zase antibakteriálne vlastnosti a je skvelý hydratant.

Ingrediencie:

  • 1/2 zrelého avokáda
  • 1 lyžica medu

Postup:

  1. Rozpučte avokádo na hladkú pastu.
  2. Pridajte lyžicu medu a dobre premiešajte.
  3. Naneste na čistú tvár a nechajte pôsobiť 15 - 20 minút.
  4. Opláchnite teplou vodou.

Pre mastnú a aknóznu pleť: Čistiaca jogurtová a citrónová maska

Mastná pleť a pleť so sklonom k akné vyžadujú dôkladné čistenie, no zároveň je dôležité pleť nevysušiť. Jogurt obsahuje kyselinu mliečnu, ktorá pomáha exfoliovať pokožku a zúžiť póry, zatiaľ čo citrón má antiseptické vlastnosti a pomáha zosvetliť pigmentové škvrny.

Ingrediencie:

  • 2 lyžice prírodného jogurtu
  • 1 čajová lyžička čerstvej citrónovej šťavy

Postup:

  1. Zmiešajte jogurt s citrónovou šťavou.
  2. Aplikujte na tvár a nechajte pôsobiť 10 - 15 minút.
  3. Opláchnite teplou vodou.

Pre citlivú pleť: Upokojujúca maska z aloe vera a uhorky

Citlivá pleť potrebuje jemné, ale efektívne upokojenie a hydratáciu. Aloe vera je známa svojimi upokojujúcimi a hydratačnými vlastnosťami, zatiaľ čo uhorka prináša osvieženie a zmierni začervenanie.

Ingrediencie:

  • 2 lyžice gélu z aloe vera
  • 1/4 uhorky

Postup:

  1. Uhorku rozmixujte na kašu.
  2. Pridajte aloe vera gél a dobre premiešajte.
  3. Aplikujte na tvár a nechajte pôsobiť 20 minút.
  4. Opláchnite chladnou vodou.

Pre všetky typy pleti: Revitalizačná maska s kurkumou a jogurtom

Kurkuma má protizápalové vlastnosti a pomáha zjasniť pleť, zatiaľ čo jogurt hydratuje a zjemňuje pokožku.

Ingrediencie:

  • 1 lyžička kurkumy
  • 2 lyžice prírodného jogurtu

Postup:

  1. Zmiešajte kurkumu s jogurtom na hladkú pastu.
  2. Naneste na čistú tvár a nechajte pôsobiť 10 - 20 minút.
  3. Opláchnite teplou vodou a jemne osušte.

Pri príprave a používaní domácich masiek je dôležité pamätať na to, že každá pleť je jedinečná. Preto odporúčame najskôr vyskúšať masku na malej časti pokožky, aby ste sa uistili, že nedochádza k nežiaducej reakcii. Tieto prirodzené riešenia môžu pomôcť vašej pleti vyžarovať zdravie a krásu pri zachovaní jej prirodzenej rovnováhy.

SÚŤAŽ: "Omladnite s prírodnými maskami!"

Zapojte sa do našej súťaže a objavte krásu prírodných ingrediencií pri starostlivosti o vašu pleť! Táto súťaž je určená pre všetkých, ktorí milujú DIY (urob si sám) kozmetiku a chcú zdieľať svoje zážitky. Staňte sa súčasťou našej komunity nadšencov pre prírodnú starostlivosť o pleť a vyhrajte skvelé ceny!

Ako sa zapojiť:

1. Vytvorte svoju vlastnú domácu masku na tvár použitím ingrediencií, ktoré nájdete doma. Nechajte sa inšpirovať receptami z nášho článku alebo buďte kreatívni a vymyslite si vlastnú receptúru.

2. Odfotografujte proces prípravy masky alebo uverejnite pod post na našom FB len návod na výrobu,  či odfoťte finálny výsledok, ako máte masku aplikovanú na tvári. Nezabudnite spomenúť aj samotné ingrediencie!

3. Môžete pripojiť krátku recenziu o tom, ako maska pôsobila na vašu pleť, aké ste mali pocity počas a po aplikácii a či ste spozorovali nejaké zlepšenia svojej pleti.

4. Zdieľajte svoje fotky a recenziu na sociálnych médiách s hashtágom #FITstylchallenge a #vitalitybooster a označte náš profil.

Čo môžete vyhrať?

Luxusný balíček prírodnej kozmetiky pre dokonalú starostlivosť o pleť.

Pravidlá a podmienky:

  • Víťaz bude vybraný na základe kreativity, originality a kvality príspevku.
  • Meno výhercu bude oznámené na našich sociálnych sieťach a budú kontaktovaní cez DM (priama správa) pre detaily o doručení cien.
  • Súťaž je otvorená pre registrovaných účastníkov FIT štýl Challenge – Vitality boost. Registrácia je bezplatná.
  • Učasťou v súťaži účastník súhlasí so zdieľaním svojich fotiek a recenzií na marketingové účely.

Pripojte sa k nám a ukážte, ako prírodné ingrediencie môžu zmeniť vašu starostlivosť o pleť. Tešíme sa na vaše nádherné príspevky a príbehy o tom, ako ste svoju pleť rozmaznávali doma pripravenými maskami!

DIANA:

Príroda nám ponúka obrovské množstvo výživných látok pre naše telo. Tieto masky sú rýchle, jednoduché a menej agresívne ako niektoré masky z drogérie. Našu pleť každodenne zaťažujeme rôznymi makeupmi, znečisteným prostredím a našou nie vždy najzdravšou životosprávou. Preto jej doprajem regeneráciu formou nejakej masky aspoň raz za týždeň. Nie vždy sa mi chce a tvrdiť, že na to nemám čas by bola výhovorka. Je to len otázka time managementu a priorít. Skúste to spojiť napríklad s prípravou večere, denníkovaním alebo meditáciou. 

Môj TIP:

Perlový prášok

Nedávno som objavila čaro perlového prášku, ktorý sa dá využiť nielen ako maska, ale môžete ho primiešať do vášho denného krému, použiť lokálne priamo na akné alebo dokonca ako púder.