802. deň: Od dobytia Avdijivky Rusi pomaly, no konštantne postupujú. Zelenskyj: Ukrajinci pokľaknú len pri modlitbe

Ruská armáda dobyla obec Očeretyne, ktorá leží v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v nedeľu ruské ministerstvo obrany. Očeretyne leží asi 15 kilometrov severozápadne od mesta Avdijivka, ktoré ruské sily dobyli vo februári. Od dobytia Avdijivky sa ruskej armáde darí pomaly no konštantne postupovať, pričom dobyla už niekoľko okolitých obcí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zverejnil v nedeľu videoodkaz spred Katedrály svätej Sofie v centre Kyjeva. Vyzval v ňom Ukrajincov, aby sa spojili v modlitbách jeden za druhého a za vojakov na frontovej línii. S podporou Boha podľa neho život porazí smrť. "Ukrajinci si kľaknú len pri modlitbe. A nikdy pred votrelcami a okupantmi," vyhlásil.

05.05.2024 07:25 , aktualizované: 21:49
Avdijivka / Raketomet / UA armáda / UA vojak / Foto: ,
Ukrajinská armáda páli na ruské pozície neďaleko Avdijivky
debata (248)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 802 dní
  • Ruské útoky na ukrajinské energetické systémy spôsobili škody za vyše miliardu dolárov
  • Rusko tvrdí, že dobylo obec Očeretyne na východe Ukrajiny
Rieka nie je prekážkou. Manévre NATO na cvičení Steadfast Defender
Video
Ruská apokalypsa: mesto Časiv Jar

Ruská taktika vojny - totálne spálená zem. Zábery mesta Časiv Jar pripomínajú apokalyptické výjavy.

Fotogaléria
Fotografia prevzatá z videa z dronu, ktoré...
Fotografia prevzatá z videa z dronu, ktoré...
+5Fotografia prevzatá z videa z dronu, ktoré...
Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac 801. deň: Rusko zaradilo Zelenského na zoznam hľadaných osôb. Kyjev útočil na Krym strelami ATACMS

21:49 Na novom sankčnom zozname Európskej únie voči Rusku bude aj mediálna platforma Voice of Europe, povedala v nedeľu v relácii Českej televízie (ČT) Otázky Václava Moravce česká eurokomisárka Věra Jourová. Česko chce na tento zoznam dostať aj ukrajinského proruského politika a podnikateľa Arťoma Marčevského, ktorého česká vláda zaradila na národný sankčný zoznam.

Marčevskij sa podľa českej vlády a spravodajských služieb spolu s ďalším ukrajinským proruským politikom Viktorom Medvedčukom prostredníctvom Voice of Europe snažili ovplyvňovať európskych politikov a niektorým z nich odovzdávať peniaze.

Marčevskij bol na český sankčný zoznam zaradený koncom marca, odvtedy sa zdržiava na Slovensku. Podnikateľ využíval dočasnú ochranu, ktorú získal ako „utečenec“ z Ukrajiny v prvej polovici roku 2022 od českého ministerstva vnútra.

Európska únia túto platformu nepovažuje za médium, ale za nástroj „putinovskej propagandy“, uviedla Jourová, podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť. České tajné služby tvrdia, že platforma sa snažila ovplyvniť nadchádzajúce voľby do Európskeho parlamentu.

Na nový sankčný zoznam EÚ podľa Jourovej pribudne 67 osôb a 23 organizácií. Potvrdila, že opatrenia sa okrem iného budú týkať dovozu ruského skvapalneného plynu do Európy.

Mediálnej platforme Voice of Europe v minulosti poskytli rozhovory aj niekdajší poprední českí politici, napríklad bývalý prezident Václav Klaus, bývalý minister zahraničných vecí Cyril Svoboda alebo bývalý premiér Jiří Paroubek. Politici dnes tvrdia, že netušili, že hovorili s nástrojom ruskej propagandy. (novinky.cz, tasr)

19:32 Česko odvoláva ku koncu mája svojho veľvyslanca v Moskve a nevyšle nijakého svojho zástupcu na inauguráciu ruského prezidenta Vladimira Putina. Oznámil to český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.

Česká republika momentálne v Moskve veľvyslanca nemá. Končiaci veľvyslanec Vítězslav Pivoňka sa vrátil do Prahy ešte koncom roka 2022 a vo funkcii zostane do konca mája. „Na výmene a novom veľvyslancovi intenzívne pracujeme,“ povedal Lipavský pre televíziu Nova.

Českú diplomatickú misiu v Moskve v súčasnosti vedie Pivoňkov zástupca Jan Ondřejka. Ani ten sa však nezúčastní na Putinovej inaugurácii. „Nemyslím si, že súčasné vzťahy medzi Českom a Ruskom zodpovedajú tomu, aby sa náš charges d’affairs, čiže pán Ondřejka, na takejto ceremónii za Česko zúčastnil,“ povedal Lipavský.

Putin znovu zloží prezidentský sľub 7. mája v Kremli. Rusko pritom vedie už 24 rokov a prezidentský úrad prevezme už piatykrát.

Aj keby Česko veľvyslanca v Moskve malo, na inauguráciu by podľa Noviniek nešiel. Putinovo znovuzvolenie totiž Západ spochybnil a Európsky parlament prijal koncom apríla uznesenie, v ktorom krajiny Európskej únie vyzval, aby výsledky ruských prezidentských volieb neuznali, pripomínajú Novinky.

Česká vláda ešte meno prípadného nového veľvyslanca v Moskve nezverejnila. V médiách sa však často hovorí o Danielovi Koštovalovi, ktorý bol predtým námestníkom na ministerstve obrany. Často sa pritom vo verejnej diskusii skloňuje aj názor, že Česko by nového veľvyslanca do Moskvy vysielať nemalo pre nesúhlas s vojnou na Ukrajine. (novinky.cz, tasr)

14:51 Ruská armáda dobyla obec Očeretyne, ktorá leží v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámilo to v nedeľu ruské ministerstvo obrany. Očeretyne leží asi 15 kilometrov severozápadne od mesta Avdijivka, ktoré ruské sily dobyli vo februári. Pred vojnou v Očeretyne žilo asi 3-tisíc ľudí.

Agentúra AP získala dronové zábery obce Očeretyne, ktoré zachytávajú jej poškodenie v dôsledku bojov. Na záberoch, ktoré agentúra nadobudla v piatok večer, nie je vidieť žiadneho človeka a zdá sa, že boje sa dotkli všetkých budov v obci.

Od dobytia Avdijiky sa ruskej armáde darí pomaly no konštantne postupovať, pričom dobyla už niekoľko okolitých obcí. Rusko tak využilo svoju prevahu na bojisku a postúpilo niekoľko kilometrov hlbšie na územie Ukrajiny.

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj minulý týždeň uviedol, že ukrajinská armáda za v Doneckej oblasti stiahli z troch dedín a v súčasnosti buduje nové opevnenia.

Ukrajina čelí v súčasnosti problémom vzhľadom na oneskorenie životne dôležitých dodávok zbraní zo Západu, ku ktorému prichádzalo v posledných mesiacoch, a dúfa, že nové zbrane od Spojených štátoch jej pomôžu stabilizovať frontovú líniu. (reuters, afp, tasr)

14:34 Nedávne ruské rozsiahle raketové a dronové útoky na energetické systémy na Ukrajine spôsobili škody v hodnote vyše jednej miliardy dolárov. Oznámil to v nedeľu ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko.

„Dnes hovoríme o rozsahu škôd v hodnote vyše miliardy dolárov. No útoky pokračujú a je očividné, že tieto straty budú rásť,“ uviedol Haluščenko vo vyhlásení. Podľa ministra boli hlavné škody spôsobené na tepelných a vodných zariadeniach ako aj na prenosových systémoch energie.

Pracovníci stoja medzi troskami v poškodenej... Foto: TASR/AP, Francisco Seco
Elektrárne / Energetická infraštruktúra / Ruský terorizmus / Pracovníci stoja medzi troskami v poškodenej tepelnej elektrárni DTEK po ruskom útoku na Ukrajine 2. mája 2024

„Systém je v súčasnosti stabilný, no situácia je pomerne komplikovaná,“ uviedol Haluščenko, pričom uviedol, že za to možno vďačiť priaznivému počasiu. Energetické systémy totiž v súčasnosti možno podporovať prostredníctvom veterných a vodných elektrárni.

Od konca marca útočí ruská armáda takmer denne na tepelné a vodné elektrárne na Ukrajine ako aj na elektrickú prenosnú sieť, v dôsledku čoho prichádza v mnohých ukrajinských regiónoch k výpadkom dodávok elektrickej energie. (reuters, tasr)

14:30 Rusko núti kubánskych občanov, aby vstúpili do ruských ozbrojených síl. Za služby v ruskej armáde pritom ponúka približne 2-tisíc dolárov mesačne a ruské pasy do niekoľkých mesiacov od podpísania zmluvy. Referuje o tom britský spravodajský web BBC, ktorý sa dostal k príslušným uniknutým dokumentom.

Kuba Čítajte viac Rusko verbuje do armády stovky Kubáncov, láka ich na vysoké platy a ruské pasy

14:00 Prezidentka Zuzana Čaputová sa chystá na sklonku svojho mandátu navštíviť Ukrajinu. „Je to náš sused, navštevujem všetky susedné krajiny v rámci rozlúčkových návštev,“ povedala Čaputová.

Ukrajina SR ČR Čaputová Pavel Návšteva Čítajte viac Prezidentka sa chystá na sklonku svojho mandátu navštíviť Ukrajinu

10:59 Dvaja ľudia zahynuli v noci na nedeľu pri ruskom raketovom útoku v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Šesť zranených si medzitým vyžiadal dronový útok v meste Charkov na severovýchode, uviedli miestni predstavitelia.

Ukrajinské vzdušné sily v nedeľu oznámili, že počas uplynulej noci zostrelili 23 z 24 dronov Šáhid, ktoré na územie krajiny vyslala ruská armáda.

Nové útoky prišli v čase, keď pravoslávni veriaci na Ukrajine a v Rusku oslavujú Veľkú noc. Lídri oboch krajín sa pri príležitosti významného sviatku obrátili na obyvateľov s výzvami, aby sa zomkli v čase vojny.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zverejnil v nedeľu videoodkaz spred Katedrály svätej Sofie v centre Kyjeva. Vyzval v ňom Ukrajincov, aby sa spojili v modlitbách jeden za druhého a za vojakov na frontovej línii. S podporou Boha podľa neho život porazí smrť. „Ukrajinci si kľaknú len pri modlitbe. A nikdy pred votrelcami a okupantmi,“ vyhlásil podľa agentúry Reuters.

Ruský prezident Vladimir Putin, ktorý sa zúčastnil na veľkonočnej bohoslužbe v Moskve, vo svojom odkaze priamo vojnu nespomenul. Vo verejnom príhovore patriarchovi Kirillovi sa mu poďakoval za „plodnú spoluprácu v súčasnom ťažkom období, keď je také dôležité, aby sme spojili svoje sily za neustály rozvoj a posilňovanie vlasti“. (reuters, afp, tasr)

7:30 Ukrajina sa pokúsi spustiť novú protiofenzívu v roku 2025 po tom, keď sa prejaví infúzia v podobe americkej vojenskej pomoci v hodnote 61 miliárd dolárov, ktorá má zabrániť Rusku dosiahnuť ďalšie zisky v tomto roku, uviedol podľa Financial Times poradca USA pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

Počas sobotňajšieho prejavu na FT Weekend Festivale vo Washingtone Sullivan povedal, že stále očakáva „ruský pokrok v nadchádzajúcom období“ na bojisku, a to aj napriek novému americkému finančnému balíku schválenému minulý mesiac, pretože „nemôžete okamžite prepnúť vypínač“.

Povedal však, že s novou pomocou Washingtonu bude mať Kyjev schopnosť „udržať (frontovú) líniu“ v priebehu roku 2024 a „zabezpečiť, aby Ukrajina odolala ruskému útoku“. Sullivan hovoril o scenári budúcoročnej vojny a povedal, že Ukrajina plánuje "postúpiť vpred a znovu dobyť územie, ktoré im vzali Rusi“.

Jeho komentáre o možnej ukrajinskej protiofenzíve predstavujú najjasnejšie vyjadrenie Bieleho domu o tom, ako vidí vývoj konfliktu, ak bude prezident Joe Biden v novembri znovu zvolený, uviedol Financial Times. Akákoľvek nová ofenzíva Ukrajiny v roku 2025 bude závisieť od zvýšenia financovania Kongresom a súhlasu Bieleho domu.

Donald Trump, bývalý prezident a predpokladaný republikánsky nominant, bol však voči pomoci Ukrajine skeptický a prisľúbil, že sa pokúsi rýchlo ukončiť konflikt a hľadať riešenie prostredníctvom rokovaní.

Ukrajinskí predstavitelia vyjadrili nádej, že krajina môže budúci rok otočiť vývoj vojny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre nemecký Bild minulý mesiac povedal, že existuje plán novej protiofenzívy, ale závisí od viacerých zbraní, vrátane zbraní z USA.

Veľmi potrebné zásoby a zbrane sú síce po schválení americkej pomoci už na ceste na front, riešenie nedostatku vojakov je rozhodujúce pre šance Ukrajiny proti Rusku. Mnohí ukrajinskí muži nie sú ochotní zapojiť sa do mobilizácie, ktorá sa začala takmer pred rokom – obávajú sa zlých veliteľov a nedostatku zbraní. Ukrajinské vedenie sa snažilo tieto problémy riešiť mixom liberálnejších metód náboru a lepších podmienok pre vojakov. Uvidí sa však, aký vplyv to spolu s novými balíkmi pomoci bude mať na ich rozhodnutie.

7:25 Ukrajinská armáda v sobotu nad Doneckou oblasťou zostrelila ruské lietadlo Su-25. Oznámil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ruské úrady sa k tomu nevyjadrili.

„Zvláštne uznanie patrí bojovníkom 110. samostatnej mechanizovanej brigády za to, že dnes v Doneckej oblasti zostrelili ďalší ruský (lietadlo) Su-25,“ uviedol Zelenskyj v pravidelnom večernom videoprejave. Ďalšie podrobnosti nezverejnil, poznamenala agentúra Reuters, podľa ktorej nemožno jeho tvrdenia bezprostredne overiť.

Zelenskyj v prejave tiež hovoril o novej vlne ruského ostreľovania ukrajinského územia, najmä v Charkovskej, Odeskej a Dnepropetrovskej oblasti, kde zahynuli najmenej dvaja ľudia a ďalší sú zranení.

Pri ruskom útoku dronmi na Charkovskú oblasť na východe Ukrajiny bol v nedeľu skoro ráno zranený jeden muž, na najmenej troch obytných domoch v Charkove vypukli požiare. Informovali o tom miestne médiá. Ukrajinské vzdušné sily oznámili, že ukrajinské systémy protivzdušnej obrany zničili v nedeľu 23 z 24 útočných dronov, ktoré Rusko vyslalo na ukrajinské územie.

Zhruba hodinu po polnoci miestneho času starosta druhého najväčšieho ukrajinského mesta Ihor Terechov oznámil, že z Charkova je hlásených niekoľko explózií. Trosky zo zostrelených dronov údajne spôsobili požiar najmenej troch súkromných domov v mestskom obvode. Osnovjanskyj.

Verejnoprávna stanica Suspilne neskôr hlásila, že pri útoku bol zranený 60-ročný muž. Dron sa údajne zrútil na zem medzi garážami a obytnými budovami. V dôsledku explózií boli zničené súkromné garáže, vozidlá aj úžitkové budovy.

Rusko v poslednom čase zintenzívnilo útoky na Charkov s pomocou rakiet, kĺzavých bômb a dronov. Útoky ničia energetickú infraštruktúru aj zabíjajú civilistov.

Donecká oblasť je jednou zo štyroch ukrajinských územných celkov, ktoré si nárokuje Moskva na základe Ukrajinou a Západom neuznaných referend. Ruská armáda podľa ruského ministra obrany Sergeja Šojgua tento rok na Ukrajine dobyla územia s rozlohou 547 kilometrov štvorcových.

© Autorské práva vyhradené

248 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine