7 tipov, ako rozhovoríte bábätko

Michaela Klamová | 5. máj 2024
Ako naučiť dieťa rozprávať

K prvým slovíčkam je dlhá cesta, rodič je na nej príjemným sprievodcom.

Držíte v rukách malý plačúci uzlíček a neviete sa dočkať, kedy vám konečne povie, čo ho trápi. Je to hlad, únava, bolesť bruška či len nepríjemná omrvinka pod tričkom?

Kým sa bábätko naučí používať slová, chce to svoj čas a veľmi dobre vieme, že každý malý človiečik ho potrebuje individuálne.

Pomôcť mu môžete jednoduchými krokmi: 

1. Tvárou v tvár

Deti sa učia napodobňovaním, dajte im teda dostatočnú možnosť pozrieť si vašu tvár zblízka. Rozprávajte na nich zreteľne a s úsmevom.

2. Spev

Spievajte si pesničky, čím viac tým lepšie! Nebojte sa, ak neviete spievať, vášmu dieťaťu na tom nezáleží. Výber pesničiek je na vás, deti potešia nielen detské hity, svojich favoritov si dokážu nájsť v takmer každom žánri.

3. Odpoveď

Ak bábätko vydá zvuk, reagujte naň, napríklad úsmevom, slovami, zvukmi či gestami. Naučíte ho tak dôležitý základný koncept komunikácie, ktorý mu pomôže ďalej sa rozvíjať.

4. Komentátor

Opisujte nahlas, čo práve robíte, najmä pri pravidelných činnostiach, ako prebaľovanie, kúpanie, príprava jedla či ukladanie do postieľky.

5. O level vyššie

Pridajte vždy kúsok viac k tomu, čo už dieťa vie. Naťahuje sa za autom? Ukážte naň a povedzte slovo auto. Ukazuje naň a povie auto? Ukážte naň a pridajte ďalšie slovo, napríklad červené.

6. Hry

Hranie sa s hračkami a vydávanie zvukov zvierat, traktora či budíka sú pre rozvoj reči veľmi dôležité.

7. Čítajte si

V neposlednom rade vám pomôžu knihy. Spoločné čítanie má mnoho preukázaných benefitov pre deti aj váš spoločný vzťah. Rozvíjanie reči je len jedným z nich.

Zdroj: www.mother.ly

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: