Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Olympijský škandál. Stovkám Rusov a Bielorusov zrušili akreditácie: Zaobchádzajú s nami ako s teroristami

Necelé tri mesiace pred začiatkom olympijských hier v Paríži vypukol v súvislosti s prácou dobrovoľníkov veľký škandál. Stovky Rusov a Bielorusov žijúcich aj na Západe, ktorý si vybavili akreditácie, čakalo nemilé prekvapenie.

05.05.2024 06:55
Paríž olympijské hry protest Foto:
Nie všetci chcú olympijské hry v Paríži. 1. mája sa počas protestov vo francúzskej metropole pálili aj olympijské kruhy.
debata (262)

Keď Diana, ruská štátna príslušníčka žijúca vo Francúzsku, dostala koncom minulého roka oznámenie, že bola vybraná ako dobrovoľníčka na olympijské hry v Paríži, bola vo vytržení. „Bol to najlepší vianočný darček vôbec,“ cituje agentúra AFP 31-ročnú žena, ktorá požiadala o utajenie svojho priezviska.

Diana, ktorá pracovala ako dobrovoľníčka počas zimných olympijských hier v Soči v roku 2014, sa chcela podeliť o svoje skúsenosti a prispieť k „veľkolepej udalosti“. Dostala konkrétne úlohy, v marci sa zúčastnila dobrovoľníckeho mítingu, absolvovala niekoľko školení a tešila sa, že v máji dostane oficiálne olympijské oblečenie.

Potom prišiel list od organizátorov olympijských hier, v ktorom sa uvádza, že neuspela pri previerkach. Organizátori s odvolaním sa na francúzsky interný bezpečnostný kódex uviedli, že si nie sú vedomí konkrétneho dôvodu a o rozhodnutí ich informovali len úradníci vykonávajúci kontroly.

Saman Soltaniová Čítajte viac Ukázala krásne telo, hrozilo jej ukameňovanie. Iránska športovkyňa sa predstaví na olympiáde

„Misia, ktorú ste prijali, vám už bohužiaľ nie je pridelená a od nás už nebudete dostávať žiadnu ďalšiu komunikáciu,“ uvádza sa v liste organizátorov. Diana, ktorá pracuje pre nadnárodnú francúzsku spoločnosť, bola šokovaná. „Uvedomila som si, že predstavujem veľké nebezpečenstvo pre túto krajinu. Len nechápem prečo.“

Diana nie je ani zďaleka sama. Mnohí olympijskí dobrovoľníci s ruskými a bieloruskými pasmi – niektorí žijúci vo Francúzsku a iní vo svojich domovských krajinách – uviedli, že dostali rovnaké listy, pričom dôvodom zrušenia ich akreditácii bolo, že predstavujú bezpečnostné riziko.

Na sociálnych sieťach a v ruských online skupinách sa objavili slová plné hnevu. Dobrovoľníci sa pýtajú, čo majú robiť ďalej. Diana zvažuje, či podať právnu sťažnosť na francúzske ministerstvo vnútra, ktoré považuje za zodpovedné za zákaz. Povedala, že ju kontaktovalo približne 20 ľudí v rovnakej situácii.

Mix Collage-28-Apr-2024-05-57-AM-5904 Čítajte viac Olympiáda je pre ňu viac ako peniaze. Päťbojárka odmietla vojnu, v rodnom Rusku jej to dali pocítiť

Olympijské hry v Paríži sa budú konať v tieni vojny Ruska proti Ukrajine. Ruskí a bieloruskí športovci môžu súťažiť len ako neutrálni. Francúzske bezpečnostné služby sa obávajú, že Moskva sa môže snažiť narušiť hry.

Celkovo bolo vybraných 45 000 ľudí, ktorí budú slúžiť ako dobrovoľníci na olympijských hrách od 26. júla do 11. augusta a na paralympiáde, ktora sa bude konať od 28. augusta do 8. septembra.

V marci francúzsky minister vnútra Gerald Darmanin povedal, že kontrolujú absolútne každého a dodal, že približne 800 ľudí, ktorí „nemali dobré úmysly“, už bolo vylúčených. Aktuálnu situáciu ministerstvo vnútra odmietlo komentovať.

Nie je jasné, koľkých ruských a bieloruských občanov sa to týka, no ruské médiá informujú o minimálne 700 takýchto prípadoch. Niekoľkí dobrovoľníci však agentúre AFP uviedli, že veria, že ich prípady nie sú ojedinelé, a žiadosti Rusov a Bielorusov boli na poslednú chvíľu zamietnuté kvôli ich národnosti.

Kubín jachting Čítajte viac Skvelé správy. V Paríži sa predstaví prvý jachtár zo Slovenska po 16 rokoch

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že organizátori pripravujú rusky hovoriacich ľudí o možnosť práce dobrovoľníkov počas olympiády. „Môžeme nad tým len vyjadriť ľútosť,“ skonštatoval Peskov.

Dzmitrij Šaliapin, 19-ročný Bielorus, ktorý študuje na parížskej Sorbonne, roky sníval o tom, že sa stane olympijským dobrovoľníkom. Keď tento týždeň dostal od organizátorov list, hneď si neuvedomil, čo to znamená. „Chápete, že nás vyhodia z olympiády?“ rozhorčoval sa. Šaliapin sa priznal, že plakal, keď sa túto správu dozvedel. „Zaobchádzajú s nami ako s teroristami,“ povedal.

45-ročná Ruska, ktorá požiadala o anonymitu, uviedla, že jej žiadosť bola napokon tiež odmietnutá, aj keď po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu dostala azyl vo Francúzsku a odovzdala ruský pas.

„Všetky moje väzby s Ruskom boli prerušené,“ povedala jazyková inštruktorka. Dúfala, že sa stane dobrovoľníčkou na parížskych hrách a vnímala to ako možnosť vrátiť niečo krajine, ktorá ju prichýlila. „Šport má byť protikladom vojny a agresie,“ povedala.

Adrian Lehmann Čítajte viac Atletický svet v šoku. Chcel sa kvalifikovať na OH do Paríža, maratónec zomrel na infarkt

Obáva sa, že rozhodnutie Francúzska len posilní naratív ruského vodcu Vladimira Putina, že Západ je vo vojne s Ruskom. „Táto situácia je darom Putinovi a jeho propagande,“ povedala. „Toto je nehorázne.“

Jekaterina Pimenova, 18-ročná obyvateľka Petrohradu, bola zaregistrovaná ako dobrovoľníčka na paralympiáde a minula približne 2000 eur na letenky a ubytovanie vo Francúzsku. Potom prišiel zamietavý list.

„Neviem, prečo sa to stalo. Nemám záznam v registri trestov,“ povedala Pimenová, ktorá posledných 12 rokov študovala francúzštinu.

medaily, medaile, OH 2024 Čítajte viac Zlatí olympionici si môžu na parížskych hrách pekne privyrobiť. Svetová atletika avizovala zmenu v tradícii

Mark Galeotti, expert na ruské bezpečnostné služby, naznačil, že Francúzsko chce hrať na istotu. „Vždy je tu však dilema, či to neprehnať kvôli opatrnosti a nakoniec vylúčiť aj tých, ktorí sú úplne nevinní, alebo byť veľkorysý a riskovať vpustenie ruských obyvateľov.“

Jules Boykoff, ktorý vyučuje politológiu na Pacifickej univerzite v Oregone, povedal: „Náhle rozhodnutie vyhodiť už schválených olympijských dobrovoľníkov z Ruska a Bieloruska nie je len nezvyčajné, ale vyvoláva aj čudný pocit, pokiaľ ide o počiatočný proces previerok."

Od začiatku invázie Moskvy na Ukrajinu bolo mnoho Rusov žijúcich na Západe zasiahnutých následkom západných sankcií. Niektorí si nemôžu otvoriť bankové účty, iní mali účty pozastavené. Mnohí sa obávajú, že zákaz dobrovoľníctva vytvára nový precedens. „Čo bude ďalej?“ opýtal sa Šaliapin.

Olympijské hry 2024: Kde sa bude súťažiť v Paríži Fotogaléria - 36 fotiek Všetky fotky
Historické skvosty aj nové moderné štadióny s...
262 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #OH v Paríži 2024