Fyzioterapeutka o pomoci s otehotnením Pri funkčnej neplodnosti má byť prvou voľbou rehabilitácia, nie asistovaná reprodukcia

Alena Potocká
Alena Potocká

Rozhovor s fyzioterapeutkou Monikou Šrenkelovou o tom, čo môže pomôcť žene, ak u nej gynekológ nenájde žiadnu príčinu, prečo nemôže počať dieťa.

Alena Potocká

Alena Potocká

Pri funkčnej neplodnosti má byť prvou voľbou rehabilitácia, nie asistovaná reprodukcia
Monika Šrenkelová. Foto: Postoj/Tomáš Puškáš

Rozhovor s fyzioterapeutkou Monikou Šrenkelovou o tom, čo môže pomôcť žene, ak u nej gynekológ nenájde žiadnu príčinu, prečo nemôže počať dieťa.

Tvrdí, že v prípade liečby neplodnosti chýba u nás multidisciplinárny prístup, i to, že fyzioterapia nie je veľmi zakomponovaná do riešenia tohto problému, čo je na škodu. 

„Dnes ženy hneď posielajú na asistovanú reprodukciu, veľakrát je to zo strany gynekológov vlastne prvá voľba,“ hovorí pre Postoj fyzioterapeutka Monika Šrenkelová. 

Rozprávali sme sa o tom, ako sedavý životný štýl nepomáha plodnosti žien a spôsobuje v tele blokácie, i o tom, akými spôsobmi môže fyzioterapia ženám pomôcť s otehotnením.

Fyzioterapeutka Monika Šrenkelová pôsobí v Košiciach, vo svojej práci sa zameriava najmä na brucho a jeho nápravu po operáciách. Tieto rehabilitácie zároveň ženám s funkčnou neplodnosťou pomáhajú s následným otehotnením.

Čo si máme predstaviť pod pojmom funkčná neplodnosť?

Znamená to, že dôvodom nie sú príčiny, ktoré sa dajú zistiť gynekologickým vyšetrením. Najčastejšie súvisí funkčná neplodnosť s asymetrickým postavením panvy. To spôsobuje nerovnomerné napätie svalov panvového dna, vďaka čomu môže dôjsť k tlaku na vajcovody či poruche funkcie vaječníkov.

Kde v takom prípade môže žena hľadať pomoc?

Keď gynekológ žene diagnostikuje, že ide naozaj o funkčnú neplodnosť, tak by prvou voľbou mala byť rehabilitácia. V tomto prípade je veľmi dôležitá spolupráca s gynekológom a fyzioterapeutom.

Zvyknú posielať lekári tieto ženy za fyzioterapeutmi?

Keď mám povedať úprimne, ku mne prídu ženy skôr samy od seba. V súčasnosti ich počet v mojej praxi oproti minulým rokom veľmi stúpol. Ja ich potom posielam za gynekológom, aby určil, či ide skutočne o funkčnú sterilitu alebo je tam nejaký iný problém.

Celkovo u nás nie je fyzioterapia až taká zakomponovaná do riešenia problému neplodnosti žien. Chýba mi tu multidisciplinárny prístup. Dnes sú ženy hneď posielané na asistovanú reprodukciu, veľakrát je to zo strany gynekológov vlastne prvá voľba.

Ako dokáže rehabilitácia pomôcť?

Ak ide o funkčnú sterilitu, vo fyzioterapii je veľa spôsobov, ako pomôcť. V takých prípadoch sa posúva celá pozícia ženského tela, ktorá sa musí začať meniť. U ženy môže byť veľa blokácií, s ktorými treba pracovať. Ja som v minulosti vychádzala z metodiky Ľudmily Mojžišovej, ktorá je jednou z najznámejších metodík riešenia funkčnej sterility u žien, tú som si postupne zlepšovala a vybudovala Correct Body System.

V čom spočíva?

Nezamerala som sa priamo na riešenie funkčnej sterility, ale skôr na brucho a jeho nápravu. Veľa žien mi však potom povedalo, že po týchto cvičeniach otehotneli. Prišli kvôli bruchu a pre iné problémy a sekundárne otehotneli.

Čo sa v ich tele pri tomto cvičení vlastne stalo, že po ňom dokázali otehotnieť?

Dýchanie, správny nádych, uvoľnenie svalových spaziem v mieste, kde sa spája krížová kosť s bedrovou, a práca s panvou uvoľnia aj spazmy hladkej svaloviny vajcovodov, čo je veľmi dôležité. Svalové spazmy sú ochranný mechanizmus, je to akási „odpoveď organizmu na preťaženie alebo bolesť.

Má to pozitívny účinok aj vďaka tomu, že sa viscerálne tkanivá prekrvia a uvoľňujú sa svalové spazmy. Lebo keď je v nich obmedzený presun kyslíka, orgán sa nebude správať zdravo. Dôležitá je aj práca s fasciami.

O čo ide?

Fascie sú väzivové štruktúry, ktoré obaľujú svaly a orgány. Sú ako elektrická sieť a medzi sebou komunikujú. Keď urobíte prácu v dutine brušnej, uvoľníte celý systém viscerálnych ligamentov. Viscerálne ligamenty sú závesné aparáty vnútorných orgánov.

Vďaka tomu zmobilizujete napríklad panvu a rebrá a žena začne používať bránicové dýchanie s tým, že sa nevytvára patologický tlak do brucha, ale využíva vitálnu kapacitu pľúc. Trup sa dostatočne preťahuje a nadychuje, tak sa uvoľňujú aj spazmy vajcovodov a celého systému.

Foto: Postoj/Tomáš Puškáš

S akými príčinami funkčnej sterility sa stretávate?

Venujem sa najmä rehabilitácii brucha po operáciách, čo je pomaly každý druhý pacient. Takmer každý má nejaký zásah do brucha, napríklad aj po laparoskopii. Žena môže prekonať viacero operácií v dutine brušnej a potom sa jej nedarí otehotnieť.

Problémom sú zrasty a vtedy treba so ženou pracovať práve s fyzioterapiou, správnym cvičením sa dokážu pekne ponaťahovať. Aj keď nezmiznú úplne, aspoň uvoľnia napätie tkanív vnútra orgánov.

Funkčná sterilita môže vyplývať aj zo zápalov, ktoré ženy niekedy prekonali. Mali napríklad zápal vaječníkov, čím sa môže tkanivo niekedy zlepiť. Vidím to z vlastnej praxe, že keď sa s týmito ženami cvičí, naozaj otehotnejú. Ide to ruka v ruke, pre mňa je to prirodzená vec, ale treba tam, samozrejme, upraviť stravu, životný štýl a pomôcť psychike.

Spomínali ste, že pri tvorbe svojej metodiky ste vychádzali aj z cvičení Ľudmily Mojžišovej. Aký máte názor na jej cviky v súvislosti s neplodnosťou? Skutočne dokážu ženám pomôcť otehotnieť? Mnohí sú voči tomu skeptickí.

Rehabilitačná sestra Ľudmila Mojžišová najskôr robila so športovcami, zameriavala sa na chrbticu a mobilizácie. Pri cvičení využívala uvoľňovanie, izometrické cviky a automobilizáciu. Keď máte niekde v tele blokáciu, ktorá vytvorí spazmus, bráni to vitalite orgánu.

Ona videla, že mnohé ženy, ktoré sa jej takto podarilo zmobilizovať, časom otehotneli. Nemala však podporu zo strany lekárov. Až koncom 70. rokov začala spolupracovať s lekárom Evženom Čechom, ktorému sa podarilo jej metódu overiť. Myslím si, že jej metóda má veľké opodstatnenie na ľudskom tele a pomohla otehotnieť mnohým ženám.

Endometrióza a syndróm polycystických vaječníkov sú najčastejšie gynekologické diagnózy, ktoré ženám komplikujú tehotenstvo. Aj keď v tomto prípade nejde o funkčnú sterilitu, dokáže im fyzioterapia zvýšiť šancu na otehotnenie?

Sú fyzioterapeutky, ktoré sa na to špecializujú, najmä pri endometrióze. Najmä v Česku je ich skutočne veľa. Tieto ženy by určite mali robiť cvičenia, aspoň dychové. Tak si môžu zvýšiť šancu na otehotnenie, naťahovanie a prekysličovanie orgánov im môže len pomôcť. Ja som presvedčená, že rehabilitácia nikdy nie je na škodu. Celé je to voľba, ktorá môže priniesť nejaký benefit. Telo sa potrebuje naťahovať a byť v pohybe.

Podľa odborníkov problémy s plodnosťou môžu byť spôsobené aj oslabeným panvovým dnom. Ako si ho správne posilniť?

Svaly panvového dna sú malé ako malíček. Často sa na ich posilňovanie odporúča cvičiť Kegelove cviky, pri ktorých sa pomaly zaťahujú a uvoľňujú panvové svaly. Dozviete sa rady, že takto treba sťahovať svaly stokrát denne. Ale ja s tým nesúhlasím. Prípadne aby ste pri močení zastavovali prúd moču. To už vôbec neodporúčam.

Panvové dno riešim bruchom a bránicou a naťahujem ich. Nerobím to na úrovni panvového dna, ale idem z brucha, to znamená, že aktivujem panvové dno a konečník smerom hore, ale musím k tomu pridať brucho, držím nádych a urobím výdych.

Panvové dno riešite nielen pri cvičení, ale je s vami stále počas celého dňa. Teda je dôležité, čo robíte, keď kašlete, ako dvíhate bremená. Vtedy musíte zaktivovať panvové dno, aby ste vylúčili patologický vnútrobrušný tlak, čo ovplyvňuje závesný systém vnútorností.

Ako vplýva držanie tela a svalstvo na naše zdravie, a teda aj zdravie reprodukčných orgánov?

Najväčšie problémy v dnešnej dobe spôsobuje to, že sa veľa sedí. Dnes vidím, že fascie, ktoré všetko spájajú, máme v poslednom čase veľmi laxné, to znamená, že nemajú svoj tonus. Je to spôsobené dnešným spôsobom života, život sa veľmi zmenil, veľa sa sedí a to nie je pre nás veľmi zdravé. 

Keď dlhodobo sedíme a necvičíme, naša kolagénna a elastínová sieť stráca svoju pružnosť, pevnosť a vitalitu.

A to má vplyv nielen na schopnosť otehotnieť, ale aj na ženu, ktorá už je tehotná. Je dôležité, do akého tela žena otehotnie, v akej je kondícii, pretože je to síce kruto povedané, ale gravidita všetko, čo je latentné, ešte zhorší. Žene po deviatich mesiacoch príde faktúra jej tela.

Je veľmi dôležité, aby sa žena na tehotenstvo pripravila aj v tomto zmysle, aby bola v kondícii a potom otehotnela, lebo potom to má dosah aj na celý priebeh gravidity. Ak žena nie je v kondícii, dieťa sa síce bude dobre vyvíjať, ale brucho bude mať slabé, čo sa odrazí na jej zdraví po pôrode.

Dnes už tridsiatnici či štyridsiatnici často trpia bolesťami krížov. Čo s tým?

Aj vo svojej praxi mám túto skúsenosť. Je to spôsobené aj tým, že sú ľudia, ktorí buď necvičia vôbec, alebo potom sú akoby až extrémisti, ktorí to prepínajú, a to vidím vo všetkých druhoch športu či silového tréningu.

Alebo potom sú tu ešte takí, ktorí majú sedavé zamestnanie, kde sedia osem až dvanásť hodín za počítačom a potom idú zrazu hurá do fitka. Telo prejde naraz z extrémneho sedenia do extrémnej záťaže.

Čo teda odporúčate?

Napríklad chôdzu, určite plávanie a tiež sa treba naťahovať a robiť uvoľňovacie cvičenia na kríže.

Môžete nejaké konkretizovať?

Ležíte na podložke, natiahnete sa a zhlboka predýchavate v tomto natiahnutí. Výborné sú na kríže aj trakčné lavice, na ktorých sa zavesíte šikmo dole a nejaký čas takto ležíte. Počas dňa sme v stoji alebo v sede, pričom gravitačná sila na nás pôsobí jedným smerom. Takto idete proti gravitácii, natiahnete si medzistavcové priestory, ale aj vnútorné orgány.

Toto radím všetkým, ktorí majú sedavé zamestnanie, ale aj ženám, ktoré majú problém s otehotnením. Tieto ženy zvyknú mať usedené panvy a vtedy nedochádza k metabolizácii tkanív kyslíkom, čo môže spôsobiť aj problém s otehotnením. Visieť dole hlavou je naozaj jedna z dobrých terapií. Niektorí dokonca odporúčajú aj stojky, ale tie majú pozitívny vplyv, len keď ich viete skutočne robiť správne a neublížite si pri nich.

Foto: Postoj/Tomáš Puškáš

Spomínate ženy so sedavým životným štýlom. A čo ženy, ktoré venujú pohybu a cvičeniu všetok čas, ktorý sa len dá?

Ony idú hlavne na úkor tuku, ale pozor, vďaka tomu niektoré stratia menštruáciu. Na to, aby mohlo dochádzať k menštruácii, potrebuje žena isté percento tuku. Treba si strážiť index BMI. Nielen keď je vysoký, ale aj keď je príliš nízky, môže spôsobovať problém s otehotnením.

Každý by mal vedieť, kde je jeho hranica, lebo telo potrebuje regenerovať. Ide aj o to, ako dokáže regenerovať na základe svojich kmeňových buniek a čo všetko v noci telo robí, keď spíme. Či sa nám dostatočne produkuje rastový hormón a či máme dostatočný počet bielkovín.

Ak nemá vaše telo dostatočnú regeneráciu, je v strese a chodíte veľa cvičiť, s otehotnením môže byť problém. Pri snahe o otehotnenie by som odporúčala radšej dostatok chôdze a plávanie.

Športovkyne zvyknú mať silný tonus panvového dna, čo spôsobuje problém aj pri pôrode. Nedostatočne alebo vôbec sa nevie otvoriť krčok a ženy nevedia porodiť.

Môžu pomôcť k posilneniu orgánov relaxačné cvičenia a uvoľňujúce masáže?

To patrí k tomu, ja robievam masáž brucha. Toto robievali aj staré kultúry, napríklad na Havaji masírujú bruchá aj ženám, ktoré majú problém s otehotnením.

Veľa dospelých aj detí dnes trápia najmä ploché nohy, čo má negatívny vplyv opäť na celú stavbu tela.

Pri plochonoží padá klenba, plochá noha má úzky súvis so stabilitou fostuly. Noha má tri oporné body – palec, malíček a pätu. Keď dieťa nie je na chodidle stabilné, ovplyvní to postavenie členka, kolena, neskôr chrbtice.

U detí s plochými nohami veľmi pomáha chodenie po balančných pomôckach, ktoré sú naplnené penou alebo nafúkané vzduchom. Tým, že sa dieťa na takom povrchu potrebuje zastabilizovať, upevnia hlboký stabilizačný systém a zapájajú aj brucho.

Zároveň by mali cvičiť chodenie po špičkách, trénovať krúženie nohami, rozťahovať prsty, prstami na nohách uchopovať predmety ako ceruzky či servítky. Dobré je aj prehrabávať nohami piesok alebo chodenie po okruhliakoch.

Aké problémy môže spôsobiť skolióza?

Mám na rehabilitácii veľa žien, ktoré majú skoliózu, otehotneli bez problémov, ale potom mali problém s pôrodom a museli rodiť sekciou. Skolióz v tínedžerskom veku je teraz veľmi veľa a podľa dát ňou trpia častejšie dievčatá. Rieši sa to cvičením, ale aj korzetmi či dokonca až operatívne. Na skoliózu je najlepšie plávanie.

Som presvedčená, že pre rodičov by malo byť najdôležitejšie vytvoriť u detí návyk na pohyb a šport, aby to bolo pre ne prirodzené. Uvedomujem si, že v tejto dobe je to čoraz ťažšie. Každodenný návyk na pohyb je však základ.

Dnes sa však aj toto zvykne hnať do extrému. Nemusí byť každé dieťa hneď olympionik. Oveľa dôležitejšie je u dieťaťa vybudovať vzťah k pohybu, nech vie zo všetkého niečo, plávať, bicyklovať, lyžovať sa, korčuľovať, ide o pohyb, nie o výkon a výsledky.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia

Diskutovať môžu exkluzívne naši podporovatelia, ktorí prispievajú od 5,- € mesačne alebo 60,- € ročne. Pridajte sa k nim teraz, prosím.

Ak máte otázku, napíšte, prosím, na diskusie@postoj.sk. Ďakujeme.