Denník N

High 5ive: Málo slov, veľa účinku. V záhrade slovenského haiku 

Nová antológia slovenského haiku. Foto - Literárna bašta
Nová antológia slovenského haiku. Foto – Literárna bašta

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

*

Tri riadky, ktoré nechajú zaznieť moment. Vytvoria situáciu, na chvíľu vystupujúcu pred očami. Haiku. Táto básnická forma z Japonska, minimalistický útvar, ktorý si vystačí s malou kôpkou slov. A predsa rezko brnká na dušu. Vieme, že haiku má tradíciu a zázemie aj u nás? Nová antológia tohto asketického výrazu to ukazuje.

Tridsať autorov a autoriek, všetci majú k dispozícii dvojstranu na šesť kúskov haiku. Namiesto mien len piktogramy, autorstvo si musíme overiť v záverečnom zozname. Je to hra. Zemité farby, jemné ilustrácie. Kniha ako objekt, ktorý chcete mať v ruke. Všetko, ako má byť. „Na konci leta / slnko v pohári / o čosi kratšie“. Napríklad.

*

Kevin Kelly je fanúšikom ázijskej kultúry, ale neviem o tom, že by sa venoval tvorbe haiku. Zakladajúci editor magazínu Wired a „optimista z povolania“ však píše čosi podobné. A to fragmenty múdrosti, ktoré – ako stojí v podtitule jeho knihy – by bol rád vedel skôr. Pre tých, ktorí jeho knihu už čítali, má Kelly

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie