Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

Kedysi honosná vila už niekoľko rokov chátra, vlastník si teraz vybral dve možné riešenia. Usadlosť na vidieku, ktorú v blízkosti jazera obklopuje les, patrila jednému z hlavných netvorov nacistickej ríše. Berlínsky štátny minister financií Stefan Evers vyhlásil, že sídlo, ktoré patrilo Josephovi Goebbelsovi, zadarmo získa záujemca, ktorý sa oň náležite postará. „Ak neuspejeme, potom nám nezostáva nič iné, ako pristúpiť k demolácii," povedal podľa agentúry DPA.

04.05.2024 19:00
Germany Nazi Villa Foto:
Opustená usadlosť, ktorú vlastnil Joseph Goebbels. Foto: SITA/AP/Patrick Pleul/dpa via AP
debata (9)

Vládnuci politici Berlína (má štatút mestského štátu) už nie sú ochotní prizerať sa, ako vilu nahlodáva zub času, pričom na jej základnú údržbu a ochranu treba ročne dávať okolo 260-tisíc eur. Otázne je však, či by naozaj k vile prišli buldozéry, keby ponuka nikoho nezaujala. Nachádza sa totiž na zozname kultúrnych pamiatok. Pamiatkari poukazujú na to, že nehnuteľnosť nemôže takpovediac pykať za to, že ju vlastnil Hitlerov minister propagandy.

Nejasná je ešte jedna vec: Evers nespresnil, či by vilu mohol zadarmo získať nejaký jednotlivec, alebo výlučne dajaká organizácia, ktorá by dokázala dodržať sľub, že usadlosť pri malom Bogenskom jazere sa nestane pútnickým miestom neonacistov. Isté je, že kto by sa podujal prevziať vilu, musel by mať veľa peňazí, pretože rekonštrukcia by vyšla draho.

V tomto kontexte treba pripomenúť, že Berlín v minulosti uvažoval o predaji Goebbelsovho vidieckeho sídla prostredníctvom svojej realitnej kancelárie. „Tá sa nakoniec vzdala tejto myšlienky v obave, že vila by mohla skončiť v zlých rukách," poznamenala ešte v roku 2015 agentúra AFP. Dodala, že berlínski politici sa chceli jednoznačne vyhnúť riziku, že by sa niekdajšie Goebbelsovo sídlo stalo svätyňou obdivovateľov nacistického Nemecka. Bolo verejne známe, že vila je predaj, ale Berlín sa s nikým na cene nedohodol (ešte väčší význam ako peniaze možno malo to, že existovali pochybnosti o skutočných zámeroch záujemcov).

Berlín sa začal snažiť predať vilu už v roku 2011. Jeho realitná kancelária informovala, že o cene sa rozhodne podľa dopytu. Samozrejme, že prízvukovala, že chce mať istotu, že nikto nezneužije usadlosť na velebenie Hitlerovho hrôzostrašného režimu. Neverejnú dražbu vyhlásili v júni toho roku s tým, že záujemcovia mohli predkladať cenové ponuky do konca augusta. Nakoniec si však nevybrali nijakého kupca.

Honosný dom sa nachádza na pozemku s rozlohou až 17 hektárov neďaleko mestečka Wandlitz, Berlín je odtiaľ vzdialený približne 40 kilometrov. Nemecká cestovná kancelária Gablinger Tours už niekoľko rokov ponúka prehliadku vily a jej okolia. Rozľahlý pozemok, na ktorom ju postavili, dostal Goebbels v roku 1936 ako dar od Berlína k jeho narodeninám (mal vtedy 39 rokov). Vila má až 30 izieb a dokonca ešte aj 40 študovní.

Hitlerov minister tam mohol využívať i kinosálu, kde si pozeral propagandistické filmy, ktoré podliehali jeho súhlasu pred začiatkom premietania v kinách. Vila ho nestála ani groš. „V tej dobe vyšla jej výstavba na 2,3 milióna ríšskych mariek. Neplatil ju z vlastných peňazí, náklady znášala filmová spoločnosť UFA," informuje na svojej webovej stránke cestovka Gablinger Tours. Suma vo vtedajších ríšskych markách dnes by bola porovnateľná s 60 miliónmi eur, z čoho vyplýva, že Goebbelsovi vytvorili skutočne luxusné bývanie.

Goebbels mal s manželkou Magdou až sedem detí. Verný jej nebol, bol sukničkár. Stretával sa s milenkami, ktoré si vodil aj do vily pri Bogenskom jazere. Medzi ženy, s ktorými manželku podvádzal, patrila aj slávna česká herečka Lída Baarová.

Po skončení druhej svetovej vojny sa región, kde sa nachádza vila, dostal pod kontrolu sovietskych vojakov. V jej areáli si vytvorili základňu, ktorú používali do roku 1946; potom ju odovzdali východonemeckej mládežníckej komunistickej organizácii.

Po páde Berlínskeho múru, po ktorom rýchlo došlo k znovuzjednoteniu Nemecka, si prenajala časť usadlosti firma, ktorá tam prevádzkovala piváreň. Neskôr sa v areáli robili detské tábory, ale na prelome tisícročia sa začal príbeh o opustenej vile. Trvá už bezmála štvrťstoročie.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Joseph Goebbels